Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nový produkt spoření na stáří má ambici naučit Čechy aktivně investovat

Nový produkt spoření na stáří má ambici naučit Čechy aktivně investovat
iStock
Věra Tůmová

Dlouhodobý investiční produkt (DIP) se teprve ve vládních kuloárech finišuje a jeho parametry se vyjasní při schvalování až v průběhu nadcházejících týdnů či měsíců. Už teď je ale zřejmé, že formulace a využívání DIP vnese lepší světlo i větší spravedlnost do investic, které mají Čechy zajišťovat na stáří. Vláda by se měla novelou zabývat na svém zasedání nejspíš 18. června a má v plánu její schválení tak, aby mohla začít platit od 1. ledna 2024. Banky i finanční poradci finální podobu DIP už proto netrpělivě vyhlíží. 

Reklama

Penzijní reforma je všude ve světě třaskavé téma a nejinak tomu je i v Česku. Demografický vývoj i stav veřejných financí je ale neúprosný a podle řady ekonomů je zřejmé, že se nadcházející generace budou muset o své stáří postarat samy, pokud nebudou chtít spadnout pod hranici chudoby. Vláda chce proto motivovat Čechy k tomu, aby si sami aktivně investovali na penzi a v těchto dnech finišuje přípravu novely zákona, která má zavést některá nová opatření k rozvoji finančního trhu v České republice. Hlavní změny se budou týkat novinky zvané dlouhodobý investiční produkt (DIP) a částečně i III. penzijního pilíře. 

Na detaily, jak bude DIP ve finále vypadat, nyní čekají nedočkavě nejen odborné asociace, ale i všechny zainteresované banky a regulované instituce, které budou moci s tímto produktem pracovat. Co ovšem banky klientům nabídnou, je zatím tajemstvím, protože všechny se svým vyjádřením vyčkávají až na schválenou podobu zákona. Finančně poradenská společnost Partners už teď ale podle svého investičního ředitele Martina Olivy zvažuje, že DIP zavede i do svého produktového portfolia. Nabízet DIP v rámci investičního poradenství hodlá ale například i Česká spořitelna nebo FIO banka.

Jak to bude fungovat, pokud se novela a DIP schválí

Takzvaný dlouhodobý investiční produkt (DIP) by měl tedy rozšířit možnosti investování i narovnat daňové znevýhodnění, které dosud u dlouhodobých investic na stáří bezdůvodně panuje. V rámci III. penzijního pilíře si bude moci každý člověk investovat hned do tří produktů zajištění na stáří. Dosud to šlo jen do dvou. Nyní to půjde tedy nejen do penzijních fondů (PF), které zahrnují tři různé typy PF. A dále standardně do investičního životního pojištění (IŽP). Nově se to bude týkat i dlouhodobého investičního produktu (DIP), který umožní samostatné investování do akcií, dluhopisů či investičních fondů. „Přínosem DIP oproti dřívějšku tedy bude neporovnatelně širší nabídka investic, větší flexibilita a možnost jednoduché změny podle vlastní strategie,“ říká šéfka Asociace pro rozvoj kapitálového trhu (AKAT) Jana Brodani. 

Každý investor, který se bude chtít zajistit na stáří investičními produkty, bude moci mít v rámci třetího pilíře i všechny tři zmiňované produkty a investovat do nich podle své vlastní strategie. Daňový odpočet 48 tisíc korun na osobu (a 50 tisíc korun pro zaměstnavatele) se mu bude počítat za všechny tyto investiční produkty dohromady. Dosud bylo možné mít daňový odpočet jen za PF a IŽP. 

Mojmír Hampl

Mojmír Hampl: Náš penzijní systém je absurdní. Každý třetí senior odchází do penze předčasně

Mojmír Hampl dodal z pozice šéfa Národní rozpočtové rady vládě na konci loňského roku dvacet stran podkladů s návrhy na škrty ve výdajích a navýšení příjmů, aby se veřejné finance přestaly potápět do stamiliardových dluhů. A pak nechal vládu půl roku koupat se ve vlastní šťávě. Kabinet minulý týden představil úsporný balíček, který do velké míry kopíruje návrhy Hamplova úřadu. Jak je hodnotí sám Hampl? „Jsem rád, že politici vůbec našli nějaký kompromis,“ říká v rozhovoru pro Newstream. Prostor pro další škrty vidí a nejvíc ho děsí přemýšlení politiků o garantovaném důchodu.

Přečíst článek

DIP se tak stane především novým motivátorem pro řadu klientů, kteří v kontextu slábnoucího systému státních penzí začínají uvažovat o vlastním individuálním zajištění na stáří, v tomto smyslu bude tento účet ideálním doplňkem stávajícího doplňkového penzijního spoření,“ slibuje si Martin Řezáč z české pobočky Erste Asset Management.  

Původně se DIP označoval jako investiční penzijní účet nebo účet dlouhodobých investic, což byl ale název v minulém, neschváleném návrhu novely zákona. Finální verze by měla nyní být už dlouhodobý investiční produkt, což podle odborníků lépe vyjadřuje obsah, o co jde. 

Jen s penzijkem tedy nevystačíme

Spořit si jen do penzijního fondu, jako to dosud dělá většina lidí, už ovšem stačit nebude. A sami Češi si to podle tuzemských bank začínají stále více uvědomovat, protože počet těch, kteří se rozhodnou investovat, se každým rokem zvyšuje. „Dominantním trendem je růst počtu Čechů, kteří investují, ať už pravidelně nebo formou jednorázové investice. Zatímco před 10 lety měla zkušenost s investováním zhruba čtvrtina dospělé populace, dnes je to již 37 procent, přičemž dalších 27 procent dospělé populace o investování uvažuje,“ poznamenává Martin Řezáč a dodává, že jen za letošní rok přibylo České spořitelně nových 60 tisíc pravidelných investorů. 

Bezpečné investování znamená vytvoření finanční rezervy a zvážení rizik

Bezpečné investování znamená vytvoření finanční rezervy a zvážení rizik

Zvyšující se inflace přiměla řadu lidí přehodnotit své finanční návyky. Peníze ležící na běžných nebo i spořicích účtech začaly rychle ztrácet hodnotu a velkým tématem se tak stalo investování. Jenže začínající investoři často bojují s obavami a také s množstvím investičních produktů, mezi kterými si těžko vybírají. Hlavní roli by měla hrát bezpečnost, na což upozorňuje i Lukáš Blažek, obchodní ředitel společnosti Ronda Invest, zabývající se zejména financováním nemovitostních projektů.

Přečíst článek

Počet investujících i na pravidelné bázi hlásí ale i všechny další banky. Investiční chování Čechů se podle nich změnilo v poslední dekádě výrazně. „Obecně roste počet lidí, kteří si část své finanční rezervy tvoří formou investic do cenných papírů, například otevřených podílových fondů. Podle údajů AKAT dosáhl ke konci letošního prvního čtvrtletí objem peněz v otevřených podílových fondech celkem 780 miliard korun a opět tak pokořil rekord,“ konstatuje Petr Žabža z Air Bank a oceňuje i to, že v poslední dekádě vstoupily na trh správy peněz nové subjekty. K tradičním investičním společnostem, bankám a makléřským společnostem se nově přidaly například i automatizované digitální platformy nabízející správu aktiv formou investice do širokého a diverzifikovaného portfolia indexových akcií ETF. 

Petr Plocek z UniCredit Bank ovšem upozorňuje, že to stále není s tím investováním v Česku nejslavnější. „Statisticky stále zaostáváme v tzv. zainvestovanosti a nejen proti zemím od nás směrem na západ, ale také oproti některým sousedním zemím jako je například Polsko,“ připomíná Plocek. A slavná není podle odborníků ani finanční gramotnost. Za poslední roky došlo v tomto ohledu u nás jen k malému posunu. „Mnoho obyvatel ČR stále bere dlouhodobou péči o své peníze na lehkou váhu. A pokud už investují, často si vybírají produkty, které ne vždy slouží tomu správnému účelu. Tématem (nejen) letošního roku bude zajištění na penzi, protože nyní musí být každému jasné, že průběžný penzijní systém jej na bohatou penzi připravit nezvládne,“ upozorňuje i Žabža.

Detaily k navrhované novele zveřejnilo Ministerstvo financí ČR na svých stránkách zde.

Jana Brodani, výkonná ředitelka Asociace pro kapitálový trh České republiky

Jana Brodani: Češi budou moci spořit a investovat mnohem kreativněji - a s daňovým odpočtem

Účet dlouhodobých investic neboli investiční penzijní účet a nová regulace v připravované novele nepřináší z pohledu regulace kapitálového trhu nijak zásadní novinky. Nově ale přináší pravidla, na jejichž základě bude možné zajímavěji investovat i uplatňovat daňové odpočty, popisuje výkonná ředitelka Asociace pro rozvoj kapitálového trhu (AKAT) Jana Brodani v rozhovoru k novele, kterou by měla vláda projednat ještě před letními prázdninami. Na podzim by mělo dojít k její schválení tak, aby od ledna už mohla nová pravidla začít platit.

Přečíst článek

Investice do ETF fondů jsou velmi populární

Investování do ETF fondů je populární. Je ale opravdu pasivní? Odpovídá portfolio manažerka

Investice do ETF kopírujících akciové indexy, nebo jiné „koše“ cenných papírů, se považují za jednoduchou alternativu pro začínající investory. Označení „pasivní“ je ale do jisté míry zavádějící. Každá investice je rozhodnutím mezi vícero alternativami. Rozhodnutí investovat někam je rozhodnutím neinvestovat jinde. „Každý akciový index má svá specifika a ty by měl investor znát,“ podotýká portfolio manažerka J&T Karin Šoóšová.

Přečíst článek

CEO BrikkApp Jan Večerka

Realitní crowdfunding dostane nová pravidla. Pro investory bude důvěryhodnější

V Evropě postupně začne platit regulace i pro obor realitních mikroinvestic, tedy takzvaného realitního crowdfundingu. Evropský parlament kvůli tomu schválil v roce 2020 speciální nařízení, které už vloni vstoupilo v platnost. Teď je přechodové období, kdy do příštího roku se musí všechny země EU připravit tak, aby regulace mohla fungovat a všechny platformy mohly stihnout požádat o licenci. To vše by mělo vnést do nového realitního byznysu větší jistotu a důvěru, říká ředitel realitní platformy BrikkApp Jan Večerka.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jak má nové důchodové spoření fungovat a co za výhody lidem přinese

Dlouhodobý investiční produkt. Jak má nové důchodové spoření fungovat a co za výhody lidem přinese

Přečíst článek
Vsadit všechno na DIP je nerozumné. Riziko je nutné rozložit i u investic na stáří, radí experti

Experti: Vsadit všechno na DIP je nerozumné. Riziko je nutné rozložit i u investic na stáří

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme