Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bezpečné investování znamená vytvoření finanční rezervy a zvážení rizik

Bezpečné investování znamená vytvoření finanční rezervy a zvážení rizik
iStock
Klára Sudová

Zvyšující se inflace přiměla řadu lidí přehodnotit své finanční návyky. Peníze ležící na běžných nebo i spořicích účtech začaly rychle ztrácet hodnotu a velkým tématem se tak stalo investování. Jenže začínající investoři často bojují s obavami a také s množstvím investičních produktů, mezi kterými si těžko vybírají. Hlavní roli by měla hrát bezpečnost, na což upozorňuje i Lukáš Blažek, obchodní ředitel společnosti Ronda Invest, zabývající se zejména financováním nemovitostních projektů.

Reklama

Podle údajů Českého statistického úřadu se meziroční inflace v dubnu zastavila na 12,7 procentech. O tolik tedy vzrostly spotřebitelské ceny oproti loňskému dubnu. V porovnání s předchozími měsíci tak došlo k mírnému zpomalení, přesto takové hodnoty znamenají rychlou devalvaci peněz uložených na běžných účtech.

Investice mohou být poměrně efektivním řešením tohoto problému, je ale třeba vědět, jak na ně. Odborníci se shodují, že hlavním předpokladem bezpečného investování je vytvoření dostatečné finanční rezervy. „Přiměřená finanční rezerva je přibližně na úrovni šesti celkových měsíčních výdajů. Tato částka slouží pro případ možného výpadku příjmů. Obecně se doporučuje odkládat si ze mzdy 10 až 20 procent, záleží ovšem na životní situaci každého investora. Je jasné, že lidé s vyššími příjmy jsou schopni naspořit vyšší podíl ze mzdy než lidé s příjmy nižšími,“ říká Lukáš Blažek, obchodní ředitel společnosti Ronda Invest.

Investování je jako poker. Hra s pravděpodobností, říká investiční analytik

Média a Twitter se často hemží posměšnými komentáři směřovanými k některým investorům. Nejčastěji se jedná buď o zpětnou kritiku jejich investice (Jak do toho vůbec mohl někdo investovat?) nebo o zdůrazňování krátkodobých ztrát (Za den prodělal desítky milionů). Jenže takovými výkřiky jejich autor, pokud je nedoplní podrobnou analýzou investice či kritikou investiční teze, jen ukáže svoji neznalost toho, o čem je investování. Je to hra s pravděpodobností, píše ve svém příspěvku pro Newstream investiční analytik Jakub Kudýn z J&T.

Přečíst článek

Riziku se nevyhneme, lze ho ale minimalizovat

Každá investice přirozeně představuje riziko, kterému se nelze zcela vyhnout. Míra rizika jde přitom ruku v ruce se zhodnocením. Často platí, že investice, u kterých je možné vyšší zhodnocení, bývají rizikovější než jiné. Neopomenutelným faktorem je také likvidita, která udává, jak rychle lze přeměnit investici na hotovost. Každý investor si pak může vybrat, jakým způsobem k této investiční trojčlence přistoupí a jaké riziko, výnosnost a likviditu upřednostní.

Míru kolísání hodnoty investic a jejich výnosu, tedy i míru rizika pak znázorňuje volatilita. „Je třeba zvážit různé scénáře vývoje a také jejich pravděpodobnost. K diverzifikaci je vhodné nakupovat dynamičtější složky, jako jsou například akcie různých firem z různých oborů. Nejrychlejším způsobem může být volba indexového fondu. Část portfolia by potom měly tvořit konzervativnější instrumenty s garantovaným výnosem. Může jít o státní dluhopisy, stavební spoření nebo úvěry zajištěné nemovitostmi. My umožňujeme investovat do úvěrů, kdy každý je zajištěn zástavním právem k nemovitosti a úvěr je maximálně do 70 procent LTV. Toto číslo vyjadřuje poměr mezi výší úvěru a hodnotou zástavní nemovitosti. Při relativně vysokém výnosu se tak jedná o jednu z nejbezpečnějších příležitostí na trhu,“ doplňuje Blažek.

Nicole Krajčovičová, generální ředitelka v ČSOB Asset Management

Češi se bojí investic. Ve Švédsku skrze fondy investují i děti, říká portfolio manažerka

Češi v investování zatím zaostávají, částečně za to může chybějící podpora ze strany státu. „Ten může pomoci skrze daňové zvýhodnění, to je nejjednodušší způsob,“ říká Nicole Krajčovičová, generální ředitelka ČSOB Asset Management. Nadějí by mohli být mladší ročníky. „U mladých lidí vidím zájem, lákají je i investice do jednotlivých akcií. Takže si říkám, že je tu naděje, že se něco změní, že to možná chce jen čas,“ říká Krajčovičová v rozhovoru pro Newstream.

Přečíst článek

Nejlépe funguje dlouhodobé investování, třeba i s malými částkami

Investice se dělí na krátkodobé s investičním horizontem do 5 let, střednědobé s intervalem od 5 do 15 let a dlouhodobé, které jsou na více než 15 let. Každá varianta představuje jinou investiční strategii. Volbu té nejvhodnější ovlivňuje řada faktorů včetně věku, finančních možností, preferencí investora a jeho investičních cílů.

Zatímco u dlouhodobých investic mohou dobře fungovat volatilnější produkty s občasnými výkyvy u výnosů, u krátkodobých investic je třeba nad rizikem přemýšlet o něco více. Obecně platí, že investice potřebují svůj čas. Čím déle budete investovat, tím lepšího zhodnocení se dočkáte. Rychlé zbohatnutí se v drtivé většině případů nekoná a produkty slibující vysoké zhodnocení v krátkém časovém horizontu působí značně podezřele.

Pokud jde o výši investice, stále panuje přesvědčení, že investování se neobejde bez vysokých jednorázových částek. Mnohem důležitější než výše investice je přitom její pravidelnost. Faktem zůstává, že i dobře investovaná tisícikoruna měsíčně dokáže v dlouhodobém horizontu přinést velmi zajímavé výnosy. „P2B platformy, jako je například Ronda Invest, nabízí investování do úvěrů zajištěných nemovitostmi už od jednoho tisíce korun – a s pevně stanoveným ročním výnosem. Tyto výnosy dostávají investoři vyplacené pravidelně každý měsíc na svůj účet, aniž by platili jakékoliv vstupní nebo pravidelné poplatky,“ vysvětluje Blažek. 

O svoji finanční situaci se kvůli inflaci bojí 95 procent Čechů. Dvě třetiny lidí mají větší obavy než před rokem.

Jak porazit inflaci. Češi spoří a investují do fondů

O svoji finanční situaci se kvůli inflaci bojí 95 procent Čechů. Dvě třetiny lidí mají větší obavy než před rokem. Kvůli současné ekonomické situaci ubylo lidí, kteří drží peníze v hotovosti nebo na běžných účtech. Téměř 40 procent naopak začalo více spořit. V Česku také přibývá také lidí, kteří své úspory investují. Vyplývá to z průzkumu společnosti Generali Investments mezi více než 1000 respondentů.

Přečíst článek

Dobrou strategií je rozložení investic

Jedním z důležitých bezpečnostních opatření je už zmíněné rozložení investic do několika produktů nebo platforem. Výsledné portfolio by mělo obsahovat nejen konzervativnější produkty, jako jsou třeba nemovitosti, ale také dynamicky se vyvíjející akcie. V případě rozložení financí pak jako investor můžete zůstat klidnější i v dobách větších výkyvů a ekonomických krizí. Přechodný pokles jednoho aktiva neohrozí celý investovaný majetek.

Pokud přece jen dojde k výraznějšímu poklesu, je třeba zachovat chladnou hlavu a nedělat unáhlená rozhodnutí. Prodej celého portfolia kvůli obavám ze ztráty by nebyl nejlepším strategickým krokem. Správnému investorovi by zkrátka neměly chybět pevné nervy a trpělivost, protože výkyvy na trzích nejsou ničím ojedinělým. „V době poklesu není rozumné se dlouhodobě budovaných investic zbavovat, naopak je výhodné dokupovat," dodává Lukáš Blažek.  

Warren Buffett

Buffett vidí velký dlouhodobý investiční potenciál v Japonsku

Stanice CNBC přinesla exkluzivní rozhovor s Warren Buffettem a jeho zástupcem ve fondu Berkshire Hathaway Gregem Abelem. V dnešní rozbouřené a historicky ojedinělé době se vyplatí vždy naslouchat starým burzovním harcovníkům, kteří propluli nejednou burzovní bouří.

Přečíst článek

Češi se zbytečně zdráhají investovat skrze realitní fondy. Podle čeho vybírat a na co si dát pozor

Češi sice rádi nakupují nemovitosti, ale jen fyzicky. S investicemi do nemovitostních fondů si moc neví rady a pro většinu jsou velkou neznámou. Jedná se přitom o konzervativní investiční nástroje, které by měly být v každém investičním portfoliu. Zeptali jsme se proto několika expertů, jakou část portfolia by měly tvořit, co si při investování do realitních fondů ohlídat a pro koho tato investice naopak vůbec není. 

Přečíst článek

video

Eduard Kučera: Investice do Ruska a Číny jsme si zakázali už v roce 2010

Neinvestujeme ani do akcií zbrojařů, říká technologický vizionář Eduard Kučera. Jeho investiční strategie, do které patří třeba akcie firmy Warrena Buffetta, zatím funguje lépe než strategie bank pro bohaté.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Mark Mobius: Inflace bude, dokud tu budou centrální banky

Investorská legenda Mark Mobius pro newstream.cz: Inflace bude, dokud tu budou centrální banky

Přečíst článek
Druhý ročník Women´s Findependence Day

Změní AI svět investování? Na to odpoví druhý ročník Women´s Findependence Day

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme