Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Konec éry zakladatele Netflixu Reeda Hastingse. Muže, který změnil vnímání televize

Zakladatel a dosavadní výkonný ředitel Netflixu Reed Hastings na snímku z roku 2017.
ČTK / AP
Stanislav Šulc

Muž, který znovu vymyslel televizi. Nikým menším není Reed Hastings, který v roce 1997 založil poštovní videopůjčovnu Netflix. Z té je nyní největší globální televize světa s původním obsahem bojujícím o Oscary a bavící více než 230 milionů diváků ve 200 zemích světa. Nyní Hastings končí v každodenní operativě. Nová éra Netflixu tak odstartovala právě nyní.

Reklama

Internetová televize Netflix ve čtvrtek večer oznámila výsledky. Na zisky ani tržby nikdo nekoukal. U Netflixu se nyní sleduje něco zcela jiného: kolik nových předplatitelů se mu podařilo přilákat. A Netflix oproti předchozím kvartálům roku 2022 šokoval pozitivně. Povedlo se přilákat více než sedm milionů nových předplatitelů, přitom odhady hovořily v optimistické variantě pouze o nějakých čtyřech milionech.

Nová role strážce

Tím však žhavý večer Netflixu (tedy přesněji odpoledne z pohledu domovského západního pobřeží USA) nekončil. Naopak. Opravdová bomba přišla o chvíli později. Zakladatel a dlouholetý CEO (a v posledních letech co-CEO) Netflixu Reed Hastings oznámil odstoupení z pozice výkonného ředitele. Ve vedení jej nahradí dosavadní COO Greg Peters, druhým co-CEO zůstává Ted Sarandos, který je chlapíkem Netflixu pro Hollywood.

Netflix uvede šestidílný dokument o vztahu Harryho a Maghan

Netflix pustil první tři díly intimního portrétu Harryho a Meghan

Britská královská rodina se připravuje na další bouřlivá odhalení, která slibuje šestidílná dokumentární série o princi Harrym a jeho manželce Meghan. První tři díly, které ve čtvrtek Netflix zpřístupnil, mohou být v tomto směru trochu zklamáním. Vyprávění královského páru se zatím soustředilo na médii ostře sledované začátky jejich romantického vztahu.

Přečíst článek

Hastings však na směřování firmy bude nadále dohlížet, a to z pozice „výkonného předsedy představenstva“ (executive chairman). Při oznamování zásadní životní změny přitom poukázal na Billa Gatese či Jeffa Bezose, kteří se dokázali ve správný čas posunout z dennodenní výkonné role do pozice strážce. „V uplynulých dvou a půl letech jsem na tyto dva pány přesunul většinu manažerských povinností v Netflixu. Já i správní rada věříme, že je ideální chvíle na dokončení nástupnictví,“ dodal Hastings ve svém prohlášení pro investory i média.

Že to jistě nebylo snadné rozhodnutí, ukazuje životní příběh muže, který do velké míry proměnil divácké vnímání televize a zábavy.

Chtěl být mariňákem

Reed Hastings nespadá do typické představy technologického guru, kteří utvářeli digitální revoluci. Narodil se v Bostonu a mezi jeho předky najdeme například finančníka a vynálezce Alfreda Lee Loomise, který se kromě jiných novinek podílel i na tvorbě atomové bomby.

Zapomeňte na Stranger Things, nejsledovanějším hitem Netflixu je temná Wednesday

Seriál, který vychází ze světa Addamsovy rodiny, přilákal k obrazovkám Netflixu tolik lidí, že během pouhého týdne prosledovali rekordní počet hodin. Kolik? Neuvěřitelných 341 milionů. To se nepovedlo ani očekávané čtvrté sérii Stranger Things. 

Přečíst článek

A kombinace armády a vědy Hastingse silně ovlivňovala v rané dospělosti. Po střední škole se zapsal do kurzu mariňáků. Ten nedokončil a raději nastoupil do Mírových sborů, nezávislé federální agentury, která se různými sociálními, edukačními i investičními programy snaží napomáhat celosvětovému míru. Díky tomu procestoval řadu koutů světa, a právě o této době často mluví jako o velmi inspirativní pro budoucí byznysovou dráhu.

Na rozdíl od řady jiných digitálních velikánů Hastings dokončil univerzitu. Konkrétně prestižní kalifornskou Stanford University, kde získal magisterský titul z počítačových věd. To bylo v roce 1988, kdy internet byl zatím téměř výlučně doménou univerzit, nanejvýš několika soukromých nadšenců, počítače byly z dnešního pohledu hloupé a pomalé. Zároveň to byla doba překotného vývoje, kdy vznikaly (a zanikaly) stovky počítačových firem, vedl se boj o budoucí softwarové standardy. A do tohoto rozjetého rychlíku nastoupil i Hastings.

První úspěch

První práci sehnal ve společnosti Adaptive Technology, kde také přišel s prvním vlastním výtvorem – softwarem na odstraňování škodlivých programů ze systému. Právě na tyto nástroje se pak zaměřila i jeho první vlastní firma, PureSoftware, kterou založil již v roce 1991. Její produkty se staly populárními mezi rychle rostoucí komunitou amatérských uživatelů počítačů, protože právě tyto programy prodlužovaly životnost tehdy velmi drahých zařízení.

Netflix chce natočit dokument o vězněném Radovanovi Krejčířovi (na snímku z roku 2015)

Vězeň Krejčíř zaujal Netflix. Bude o něm točit dokument

Americká streamovací služba Netflix má v úmyslu natočit dokument o českém podnikateli Radovanu Krejčířovi, který nyní pobývá v jihoafrickém vězení. Netflix už kvůli svému záměru oslovil Krejčířovy právní zástupce, informoval portál News 365. Právnička Nastasja Otrebskiová to jako svědkyně potvrdila u soudu ve městě Kempton Park, který se zabývá obviněním, že se Krejčíř v roce 2016 pokusil o útěk z vězení.

Přečíst článek

Rychle rostoucí segment i jeho společnost však dostala Hastingse na rozcestí - přestal zvládat být zároveň kreativcem i výkonným ředitelem. Požádal dozorčí radu o zbavení funkce CEO, ta ale odmítla. „Tak jsem se naučil být byznysmanem,“popsal klíčový moment své kariéry Hastings. A naučil se to skvěle, protože za pár let dovedl Pure Software na burzu (v roce 1995) a následně firmu již pod jménem Pure Atria skoupila větší softwarová skupina. Ačkoli se Reed Hastingsstal jedním z ředitelů velké společnosti, krátce nato odešel. Důvod odchodu se jmenoval Netflix.

DVD poštou do každé rodiny

Netflix společně založili Reed Hastings a Marc Randolph. Setkali se již v předchozí společnosti, kdy Hastings z Randolpha udělal svého zástupce. Když probíhal proces prodeje jejich společnosti Pure Atria do rukou obřího RationalSoftware, často se tito dva strůjci úspěchu Pure Atrie navštěvovali. A během těch měsíců se zrodil nápad na zásilkovou půjčovnu DVD.

Světová premiéra páté řady seriálu Koruna v Londýně.

Kolik vlastně stojí Koruna? Patří k nejdražším seriálům všech dob

Rodinné i dějinné anabáze Alžběty II., prince Charlese, princezny Diany a dalších členů nejprominentnější rodiny světa dospěly na Netflixu do páté série. Dostáváme se v ní do devadesátých let, pozorujeme rozpad manželství nástupníka trůnu a oslavy zlaté svatby populární královny. To vše v pečlivě stylizovaných kulisách, které z Koruny činí jeden z nejdražších seriálů všech dob.

Přečíst článek

Oproti ostatním přitom měla tato služba mít tři výhody: měla operovat po celých USA, zákazníci si filmy měli vybírat přes internet a nikoli pomocí tištěného katalogu a především: šlo o předplatitelský model. Zákazníci tedy neplatili za konkrétní výpůjčku, ale v rámci jednoho poplatku si mohli půjčit sice omezený, ale relativně vysoký počet filmů.

Dokonale se tu skloubily přednosti obou zakladatelů: zatímco Hastings se pohyboval v oblasti softwaru a internetu, Randolph se od počátku kariéry věnoval právě zásilkovým službám a marketingu. Mimochodem i on měl ve své rodinné historii přinejmenším jednoho slavného „vynálezce“ - jeho praprastrýcem byl Sigmund Freud, a cit pro potřeby zákazníků tak nejspíš má v krvi.

Netflix rostl a postupně se počet jeho zákazníků dostal do řádů desítek milionů. Již v roce 2002 společnost vstoupila na burzu a krátce na to ji opustil její první ředitel a jeden ze zakladatelů Marc Randolph. A v roce 2010 Netflix zavedl novou službu: možnost sledovat filmy a seriály přímo přes internet.

Horké léto 2011

Zlomových okamžiků v dějinách Netflixu byla celá řada. Pro završení „disrupce“ audiovizuálního zábavního průmyslu však byly důležité dva. První se odehrál v roce 2011 a firma kvůli němu takřka zkrachovala. Tehdy v létě Netflix významně změnil politiku a začal zákazníkům účtovat dva poplatky, jeden za původní službu (poštovní videopůjčovna) a druhý za streaming videa.

Netflix, ilustrační foto

Dravý Netflix je zpět. Zvládl zastavit odliv předplatitelů, investoři to ocenili

Čistý zisk provozovatele americké streamovací služby Netflix ve třetím čtvrtletí meziročně klesl o čtyři procenta na 1,4 miliardy dolarů (35 miliard korun). Firma ale zvýšila tržby a zastavila úbytek předplatitelů, na což její akcie zareagovaly prudkým růstem.

Přečíst článek

Zákazníci protestovali a hojně rušili předplatné. Hastings v září oznámil, že se společnost rozdělí na dvě, přičemž pod jménem Netflix měly být sloučeny internetové aktivity doma i ve světě. Akcie prudce padaly a americká média tehdy předvídala krach Hastingsova impéria. Mělo jít o temný konec největší pohádky, která přežila i splasknutí „dotcom“ bubliny.

Nakonec vše dopadlo jinak. Netflix zůstal vcelku, Hastingsovým vizím uvěřilo několik vlivných investorů (mezi těmi nejslavnějšími byl Carl Icahn) a společnost dostala dostatečný polštář na jízdu, kterou zábavní průmysl doposud neviděl. Ostatně to dokládá Hastingsův slavný citát, že „firmy zřídka umírají kvůli tomu, že by šly kupředu moc rychle, ale často umírají na to, že postupovaly příliš pomalu“.

Největším snem byla globální televize

Velkým plusem Netflixu se ukázal inovativní přístup k řízení. Reed Hastings dával svým lidem velkou volnost, ale také velkou zodpovědnost. A nadstandardní odměny. Díky tomu se obklopil velmi schopnými manažery, kteří mu pomohli realizovat sny. „Nejlepší manažeři dokážou vytvořit ideální prostředí, a tím dosáhnout nejlepších výsledků. Ne tím, že budou neustále kontrolovat své podřízené,“ prohlásil Hastings. 

Stranger Things Puzzle Tales

Netflix ztrácí předplatitele. Recept na záchranu? Další herní studio

Propad uživatelů Netflixu ve druhém čtvrtletí o téměř milion lidí přiměl největší světovou videotéku uspíšit plány na posílení své videoherní divize. Zakládá proto nové herní studio, první vlastní a čtvrté celkově, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Jeho největším snem se po roce 2012 stala touha přetvořit Netflix v globální televizi. Tou dnes skutečně je. Jeho služby jsou dostupné téměř ve 200 zemích světa (z významnějších chybí jen kontinentální Čína, což je dáno místními restrikcemi), využívá jich více než 230 milionů platících zákazníků, což je jeden z největších „kmenů“ zábavního průmyslu. Nic z toho by nebylo, kdyby se Hastings nevydal vstříc světu.

Zlomem byla výroba vlastního obsahu

A jsme u druhého zlomového okamžiku v dějinách Netflixu a jeho televizní revoluce: společnost začala tvořit vlastní obsah. Plány pro vlastní obsah opět vznikly již v roce 2011, ale první vlastní seriál Netflix uvedl v únoru 2013. Šlo o kultovní seriál House of Cards, který skončil až loni. Netflix oslovil řadu úspěšných tvůrců televizních seriálů, poskytl jim mimořádné podmínky a díky povedeným seriálům jako Orange is the New Black či BoJack Horseman se mu dařilo lákat další předplatitele.

Daniel Grunt - šéf nových médií skupiny CME

Nový šéf televize Nova Daniel Grunt: Zlomem pro Voyo byl přesun Ordinace za platební bránu

Daniel Grunt se stal generálním ředitelem televize Nova. Byznysový portál newstream.cz s ním přinesl poslední rozhovor v jeho předchozí roli, kdy vedl digitální aktivity skupiny CME a měl na starosti rozjezd videotéky Voyo. Přečtěte si, jak vidí budoucnost televizního vysílání.

Přečíst článek

Hastingův tým přišel s několika zásadními novinkami, které dřívější televize nenabízely: nová série byla dostupná vždy všude a kompletní. Tedy žádný televizní rytmus, kdy se každý týden objeví nový díl série, jak byli diváci zvyklí. Divák si zážitek dávkoval sám. Navíc Netflix investoval miliardu dolarů do algoritmů umělé inteligence, které divákům servírovaly další obsah zcela podle jeho preferencí. Díky tomu diváci Netflixu trávili jeho sledováním více hodin než u kterékoli jiné formy audiovizuální zábavy.

V Česku působí sedm let, vznikly i české filmy

Čeští diváci mohou legálně sledovat Netflix od ledna 2016. Do té doby si museli složitě zařizovat americké IP-adresy prostřednictvím takzvaných VPN. A dnes je na Netflixu několik set filmů a seriálů s českými titulky, řada titulů s českým dabingem pro dětské i dospělé diváky, díky dealus tuzemskými distributory se tu objevuje stále více českého obsahu, prvními českými filmy přitom byly Lída Baarová a Milada.

I Češi tak mohou využívat komplexní audiovizuální nabídku, kterou Netflix dnes nabízí. Vedle vlastního obsahu se Hastingsem vedená společnost stala zásadním distributorem filmů a seriálů pocházejících ze všech koutů světa. Najdete tu řadu evropských děl, ale také asijské produkce, turecké kriminálky, skvělé australské komedie nebo fantastická díla z Indie.

Netflix

Netflix slaví 25. narozeniny. Za tu dobu se změnil k nepoznání

29. srpna 1997. Datum, kdy se zrodil Netflix, dnes světoznámý symbol filmové a televizní zábavy. Na počátku však byl něčím úplně jiným. A za několik let možná bude úspěšným herním studiem.

Přečíst článek

To je sice výsledkem Hastingosvy vize o globální televizi a dovedení tohoto konceptu k dokonalosti. Zároveň jde ale také o určitou z nouze ctnost. Netflixu se dlouho dařilo využívat toho, že jeho model se ukázal jako funkční pro řadu tvůrců obsahu, a to i ze strany velkých hollywoodských studií, respektive jejich televizních divizí. Zároveň však za tento obsah platil obří sumy (ročně Netflix do licencí dává několik miliard dolarů). A přirozeně musel počítat s tím, že jednou si velká studia budou chtít udělat vlastní „netflixy“.

Právě to je nyní realita. Vlastní „online streamovací službu“ (jak zní nejpřesnější popis toho, co Netflix je) má většina velkých studií v čele s Walt Disney, Warner Bros. či Apple. Netflix se propad nabídky snaží sanovat právě seriály z celého světa. A to i pod vlastní hlavičkou (evropské produkce chce spravovat především ze Španělska a Německa).

Na cestě k Oscarům

Ambice Netflixu se pak neobracejí jen k televizním produkcím, ale i filmovým. Podobně jako konkurenční Amazon Studios či Apple, i Netflix stále více investuje do filmu. Přesněji do vysněných projektů velkých filmových tvůrců. Vzniká tak celá řada průměrných i podprůměrných projektů, ale také mnoho fascinujících filmových děl v čele se snímkem Roma oscarového režiséra Alfonsa Cuaróna, Marriage Story od Noama Baumbachca nebo The Irishman, zatím poslední projekt Martina Scorseseho, ve kterém se znovu objevili Robert DeNiro a Al Pacino. Snímek měl rozpočet 160 milionů dolarů, a v době svého uvedení to byla nejnákladnější filmová produkce Netflixu. Později ji překonala špionážní kriminálka The Grey Man, který stále přes 200 milionů dolarů a mimo jiné se natáčel v Praze.

Kevin Costner v seriálu Yellowstone

Kdo bere v americké televizi nejvíc? Kevin Costner a Mahershala Ali

Pryč jsou doby, kdy filmové hvězdy pobíraly obří honoráře ve výši desítek milionů dolarů. V současnosti sice podobné mzdy nejsou neobvyklé, ale většinou se pojí s producentskou rolí. A tak se stále častěji děje, že více berou seriálové hvězdy. Ty nejlepší si přijdou i na milion dolarů (asi 24 milionů korun) za epizodu. A pak tu jsou oscaroví herci Kevin Costner a Mahershala Ali, kteří podle magazínu Variety berou ještě víc.

Přečíst článek

Posledních 18 měsíců bylo pro Netflix nesmírně náročných. A jistě i ony jsou jedním z důvodů, proč Hastings odchází z vrcholného postu. Problémů, které musel přestát, bylo zkrátka moc. Po mimořádně úspěšných pandemických letech 2020 a částečně 2021 totiž přišla velká deziluze v roce 2022. Kvůli inflaci a válce na Ukrajině Netflix dokonce vůbec poprvé reportoval propad uživatelů. Navíc v dobách vysoké inflace a velké nejistoty se investoři obávali, že se Netflixu nepodařítrend zvrátit. V dobách růstu úrokových sazeb se navíc na hodnotě firmy podepsala její „technologická“ povaha. To vše zajistilo, že akcie Netflixu propadly z hodnoty téměř 700 dolarů pod 180 dolarů za kus.

Aktuální výsledky jsou tak skutečně skvělou zprávou a důkazem, že Netflix ví, co dělá. Problém však i tak zůstává: možnost růstu Netflixu je totiž výrazně omezen. V USA je penetrace streamingovými službami již 83 procent, výš to půjde velmi těžko, prostor tak musí hledat v dalších zemích a také u zcela nového publika, kterým mohou být například hráči. A na ně se Netflix v posledních měsících soustředí čím dál více.


Reed Hastings

  • narozen 8. října 1958, Boston, Massachusetts, USA
  • vystudoval Stanfordskou univerzitu, obor počítačové vědy
  • v roce 1991 založil společnost Pure Software, kterou později uvedl na burzu
  • v roce 1997 spolu s Marcem Randolphem založil donáškovou půjčovnu DVD Netflix
  • 1999 se stal CEO Netflixu, z tohoto postu odstupuje v lednu 2023
  • kromě hlavního byznysu se věnuje inovacím ve vzdělávání
  • je ženatý, má dvě děti a žije v San Francisku

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme