Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kdo bere v americké televizi nejvíc? Kevin Costner a Mahershala Ali

Kevin Costner v seriálu Yellowstone
Paramount Network
Stanislav Šulc

Pryč jsou doby, kdy filmové hvězdy pobíraly obří honoráře ve výši desítek milionů dolarů. V současnosti sice podobné mzdy nejsou neobvyklé, ale většinou se pojí s producentskou rolí. A tak se stále častěji děje, že více berou seriálové hvězdy. Ty nejlepší si přijdou i na milion dolarů (asi 24 milionů korun) za epizodu. A pak tu jsou oscaroví herci Kevin Costner a Mahershala Ali, kteří podle magazínu Variety berou ještě víc.

Reklama

Jeden milion dolarů za epizodu. To byl dlouhodobě strop hereckých honorářů v americké seriálové tvorbě. K této magické hranici ve své době vyšplhaly pouze hvězdy pár seriálů. Konkrétně šestice herců ze seriálu Přátelé, dále hvězdy neméně úspěšného sitkomu Teorie velkého třesku a pro někoho možná překvapivě také dabéři kultovních Simpsonů.

Co můžete nyní vidět na Netflixu, HBO Max a Disney+?

„Přitom v té době představovaly nejvyšší myslitelné honoráře za epizodu maximálně 150 tisíc dolarů,“ připomíná Michael Schneider z magazínu Variety.

S nástupem nových digitálních platforem, jako jsou Netflix, Hulu, HBO Max a Disney+, se však situace na celém mediálním trhu značně mění. Seriálové tvorbě se v uplynulých deseti letech začali věnovat tvůrci do té doby spojení s filmovým plátnem a za většinou úspěšných seriálů stojí některý z velkých filmových tvůrců.

Například za Hrou o trůny stál mimo jiné David Benioff, za zombie hitem Živí mrtví zase Frank Darabont – režisér nejlépe hodnoceného filmu na filmovém serveru ČSFD Vykoupení z věznice Shawshank. A do televizních projektů se začali angažovat také velké filmové hvězdy. Slavným se stal zejména seriál House of Cards, kde hlavní roli ztvárnil tehdy mimořádně slavný Kevin Spacey, který je dnes v důsledku řady sexuálních skandálů velmi kontroverzní postava.

Ryan Gosling ve snímku The Gray Man, který Netflix natočil v Praze

Netflix ukázal svou pražskou bondovku za 200 milionů dolarů. Stane se The Gray Man hitem?

Doposud nejdražší filmový projekt dnes na své platformě uvedl Netflix. A v jedné z klíčových rolí se ve snímku The Gray Man objeví Praha. Ta si tu zahraje Baku, Vídeň, Berlín, ale také samu sebe. Film za 200 milionů dolarů natočili režiséři Jay a Anthony Russoovi, kteří mají na kontě nejúspěšnější film historie – závěrečný díl ságy The Avengers. Aby se snímek vyplatil, museli by se na něj podívat skoro všichni předplatitelé Netflixu.

Přečíst článek

Milionové honoráře

A s těmito hvězdami přišel výrazný tlak na honoráře. Nyní přišel magazín Variety se soupiskou nejlépe placených hereckých hvězd současné televizní tvorby. A na jeho čelních příčkách se objevili dva herci, kteří mají na kontě hned několik Oscarů.

Prvním je Kevin Costner, který si za epizodu v seriálu Yellowstone pro Paramount Network přijde na 1,3 milionu dolarů. Druhým pak je možná méně zvučné jméno, ale v Hollywoodu mimořádně dobře přijímané. Mahershala Ali je držitelem dvou hereckých Oscarů za snímky Moonlight a Zelená kniha. Také on si přijde na 1,3 milionu dolarů za epizodu seriálu The Pilot pro produkční společnost Onyx CollectiveA tato dvojice není s obřími honoráři sama.

„I nové platformy se snaží držet honoráře pod hranicí milionu dolarů. S výjimkou opravdu velkých jmen,“ cituje Variety nejmenovaného zástupce televizní branže. „Nejnovějšími příklady jsou Will Ferrell a Paul Rudd ve Cvokaři od vedle pro Apple TV+ a Michael Keaton, který se objevuje v Dopesick na Hulu. A pak tu jsou hvězdy z různých televizních děl Taylora Sheridana včetně Kevina Costnera, Harrisona Forda, Helen Mirrenové a Sylvestera Stallona. U těch lze čekat pořádně tučný šek,“ komentuje situaci Schneider z Variety.

Snímek ze seriálu Netflixu Stranger Things, IV. série

Podaří se Netflixu zabránit odlivu diváků? Zítřejší výsledky hodně napoví

Netflix již v úterý představí výsledky hospodaření za druhé letošní čtvrtletí. Jde o napjatě očekávanou událost, protože se má ukázat, zda největší streamovací služba světa dál přichází o zákazníky a bude muset zásadněji přehodnotit svůj byznys. Akcie Netflixu jen za letošní rok odepsaly téměř 70 procent hodnoty. Bude propad pokračovat?

Přečíst článek

Přesto filmové superhvězdy Ford, Mirrenová či Stallone dostávají mírně nižší honorář než Costner, konkrétně jeden milion za epizodu.

Kolik berou hvězdy Stranger Things?

Na velká jména sázejí téměř všechny moderní platformy bojující o pozornost diváků a o desítky dolarů, které jsou předplatitelé měsíčně ochotni za zábavu platit. Je pak velký paradox, že ty nejúspěšnější seriály většinou mají mnohem nižší náklady, než by se mohlo zdát. Nejslavnějším případem z poslední doby je korejský seriál Hra na oliheň, která Netflixu vydělala téměř miliardu dolarů, a přitom za licenci pro globální trh Netflix zaplatil pouhých 21,4 milionu dolarů.

Snímek ze seriálu Netflixu Stranger Things, IV. série

Stranger Things jako záchrana Netflixu? Seriál má stále úspěch, rozhodne konec čtvrté řady

Očekávaná čtvrtá série kultovního seriálu Stranger Things se na Netflixu objeví na dvě části. Prvních sedm epizod se krátce po květnové premiéře okamžitě zařadilo mezi nejúspěšnější seriály Netflixu všech dob. Rozuzlení čtvrté řady jde na obrazovky a monitory v pátek 1. července. Netflix nyní prožívá zásadní období, protože ztrácí předplatitele. Stranger Things se mohou stát důležitým zachráncem, píše v analýze Stanislav Šulc.

Přečíst článek

Podobná situace panuje v příjmech herců. Nejúspěšnějším seriálem dneška je teenagerská sci-fi podívaná Stranger Things na Netflixu. Její největší herecké hvězdy jako Winona Ryder a David Harbour přitom svými honoráři ani zdaleka nepatří do nejvyšší ligy. Podle Variety za epizodu každý z nich dostává 450 tisíc dolarů.

„Stranger Things a Bridgertonovi jsou příkladem seriálu, u nějž tvůrci věří, že nepotřebují megahvězdy. Podobné to je u seriálů typu Hry o trůny nebo chystaný Pán prstenů na Amazonu. U nich platí, že ty seriály samy jsou hvězdami,“ dodává magazín Variety.

ilustrační foto

Srovnání streamovacích služeb. Co nabízí Netflix, Disney+, HBO Max, Apple a Amazon

Čeští diváci mají od poloviny června k dispozici téměř všechny hlavní streamovací služby světa. Co mohou na jednotlivých videotékách zhlédnout? A jak se jednotlivé služby profilují? Zde je stručný přehled v Česku dostupných videoték, jejich profilace, ceny a hlavní lákadla. Letos by pak měla přibýt ještě SkyShowtime, která nabídne zároveň obsah několika služeb včetně Paramount+ a Peacock.

Přečíst článek

David Ondráčka: Vary, filmy a dotace. Bez nich to nejde

Skončily Vary, největší filmová (a lobbistická) událost roku. Rozdaly se ceny, unavení hosté odjeli domů plní zážitků. A filmů, české produkce nevyjímaje! Jak v Česku funguje financování české kinematografie pro Newstream popsal protikorupční expert a bývalý šéf české pobočky Transparency International David Ondráčka. V tuzemské filmové branži se podle něj ročně protočí 12 miliard korun.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Programový ředitel České televize Milan Fridrich

Šéf programu ČT Fridrich: Docent je hit, už chystáme druhou řadu. Maďaři natočili vlastní Most

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme