Svatomartinská sezóna startuje. Letos vedle vína boduje i pivo
Listopad v Česku tradičně patří huse, zelí a mladému vínu. Svatomartinské menu se po roce vrací na stoly restaurací po celé zemi – od pátečního 7. listopadu se kuchyně rozvoněly pečenými husami a karamelizovanou cibulkou. Klasické pokrmy letos doplňují i méně očekávané kombinace – třeba párování s pivem.
Zatímco k svatomartinské huse neodmyslitelně patří mladé víno, čím dál víc restaurací se vydává jinou cestou. Pivo totiž dokáže tuk a syté chutě vyvážit, osvěžit patro a přinést do celého zážitku lehkost. Bublinky mechanicky čistí chuťové pohárky, chlad splachuje slanost i kořeněnost a správně načepovaný ležák tak může být překvapivě vhodným společníkem tradičního pokrmu.
Belgický twist z centra Prahy
Na tento přístup letos sází i restaurace Hybernská v centru Prahy. Její pivní someliér Robert se specializuje na belgická a řemeslná piva a tvrdí, že husa je ideálním testem pro každého, kdo to s pivem myslí vážně.
Každý den se mu otevírá jeden z nejkrásnějších pohledů na Prahu – z terasy přímo na Pražském hradě. Šéfkuchař Marek Janouch tu se svým týmem připravuje českou kuchyni inspirovanou starými kuchařkami i šlechtickými hostinami, nicméně v moderním pojetí. Tradici spojuje s aktuálními trendy, sezónností a důrazem na kvalitní suroviny. O tom, jak se vaří na, tak výjimečném místě, proč se u nich smažený sýr nikdy na lístku neobjeví a jak důležité je pro něj mít v kuchyni stabilní tým, jsme si povídali v „jeho“ Kuchyni na Hradě.
Šéfkuchař Marek Janouch: Smažák na Hradě nenajdete
Enjoy
„Pivo pomáhá vyvážit plnost masa a zároveň osvěžuje. Když je správně načepované, dodá jídlu harmonii a lehkost,“ popisuje chutě. Z čepovaných piv doporučuje světlý La Chouffe s jemným chmelovo-kořeněným dozvukem, Saison Dupont Dry Hop s citrusovými tóny nebo polotmavý Gulden Draak Brewmaster s karamelovou vůní.
Tradice, která se nebojí změn
Svatomartinská husa zůstává symbolem listopadové gastronomie, ale její podoba se pozvolna proměňuje. Restaurace experimentují s moderní úpravou, netradičními přílohami i novými způsoby párování. Vedle mladých vín tak stále častěji stojí pohár piva – důkaz, že i hluboce zakořeněné tradice mohou mít svěží pokračování.
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.
Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.
Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.
Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.