Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

pivo - informace o tématu

Výtoč plzeňského piva znovu postupně roste

Prazdroj posílil v hospodách. Do těch svých investuje půl miliardy

Plzeňský Prazdroj loni na domácím trhu mírně zvýšil prodeje, a to jak v obchodech, tak restauracích. Za růstem stojí zejména trvalá podpora, kterou pivovar věnuje svým hospodským. Do středu zájmu se dostávají i nealkoholická piva. Celkem Prazdroj loni v Česku prodal 7,36 milionu hektolitrů piv, o 1,2 procenta více než v roce 2022.

Přečíst článek
Tradiční Oktoberfest čelí kulturní válce. Ne kvůli pivu, ale biokuřatům

Tradiční Oktoberfest čelí kulturní válce. Ne kvůli pivu, ale biokuřatům a udržitelnosti

Po 213 letech existence čelí chvalně a někdy i nechvalně proslulý pivní festival Oktoberfest v Mnichově kulturní válce. Důvodem není ale množství, kvalita či cena piva, ale snaha prosadit do jeho podoby prvky udržitelnosti, jako je například prodej biokuřat, což vyvolává protesty tradicionalistů, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek
Žatec a krajina žateckého chmele se 18. září 2023 staly součástí světového dědictví UNESCO. O zápisu rozhodl mezivládní Výbor pro světové dědictví na svém 45. rozšířeném zasedání v Rijádu.

Česko je velmocí, co se týče památek na seznamu UNESCO. Další je Žatec a chmelařská krajina

Česká republika má nově 17 památek zapsaných na seznam světového dědictví UNESCO. Jako poslední se jeho součástí staly Žatec a krajina žateckého chmele. Rozhodl o tom mezivládní Výbor pro světové dědictví na svém zasedání v Rijádu.

Přečíst článek
Začíná pivní slavnost Oktoberfest

FOTOGALERIE: Tuplákem na Oktoberfestu za 369 korun to jen začíná. Za talíř ředkviček už dáte tisíce

Milovníky piva čeká v následujících dnech jedna z nejslavnějších akcí svého druhu. V Mnichově startuje tradiční - v pořadí již 188. ročník - pivní festival Oktoberfest. Akce, která letos potrvá do 3. října, přiláká každoročně miliony návštěvníků. Ti se letos budou muset smířit mimo jiné i s tím, že ta nejzásadnější komodita, tedy pivo, zdražila. Tuplák vyjde až na 369 korun.

Přečíst článek
V Mnichově začíná tradiční festival piva Oktoberfest

V Mnichově odstartuje svátek piva Oktoberfest. Tuplák vyjde na 369 korun

V sobotu přesně v poledne na Tereziánské louce v Mnichově narazí primátor bavorské metropole Dieter Reiter sud piva, čímž zahájí vyhlášený pivní festival Oktoberfest. Akce, která letos potrvá do 3. října a která je svého druhu jednou z největších na světě, každoročně přiláká miliony návštěvníků. Ty neodrazuje ani vysoká cena za tuplák piva, která se letos přiblíží k 15 eurům, tedy 369 korun. S vysokými výdaji musí hosté počítat i za ubytování, v některých mnichovských hotelech se cena za pokoj a noc dostává až k 500 eur, zhruba 12 300 korun.

Přečíst článek
Pilsner Urquell, ilustrační foto

Prazdroj zdraží o šest procent, cena se zvýší hlavně u balených piv

Plzeňský Prazdroj, největší český pivovar, zdraží od 1. října většinu produktů téměř o šest procent. Více se zvednou ceny balených piv, a to v průměru o 1,50 koruny na půllitr, méně ceny čepovaných - o korunu. Informaci potvrdil mluvčí Prazdroje Zdeněk Kovář. Podle něj jsou důvodem zdražení piva především trvale rostoucí náklady na energie, obaly a dopravu. Pivovary Budvar a Staropramen sdělily, že zatím ceny nemění.

Přečíst článek
Čepované pivo v Praze za 70 korun? Po zvýšení DPH realita, tvrdí asociace firem.

Pivo bude stát 70 korun. Smiřte se s tím

Lidé v Praze letos platí v průměru za jedno čepované dvanáctistupňové pivo přes 64 korun, o devět procent více než loni. V celém Česku dosáhla průměrná cena 54 korun. A s aktuálním rozhodnutím vlády a sněmovny o zvýšení DPH u piva se cena v hlavním městě dostane přes psychologickou hranici 70 korun, varuje Asociace malých a středních podniků.

Přečíst článek
Návštěvnické centrum výrobce přírodní kosmetiky Nobilis Tilia ve Vlčí Hoře si odnáší první místo v červencovém kole soutěže Visa Czech Top Shop.

Byliny, kávové boby i chmel. Oceněné prodejny nabídly zákazníkům provoněný zážitek

Vítězem červencového kola retailové soutěže Visa Czech Top Shop je voňavé návštěvnické centrum výrobce přírodní kosmetiky Nobilis Tilia. Na čichové smysly zákazníků působí i druhá oceněná prodejna, brněnské Kawio, které je vyhlášené pro svoji cibetkovou kávu. A do třetice - pivovarskou prodejnou Bernard v Humpolci se line vůně sladu a chmele.

Přečíst článek
Čeká pivo zdražení? Silná bouřka zničila zemědělskému družstvu Kokory desítky hektarů chmelnic

Čeká pivo zdražení? Silná bouřka zničila zemědělskému družstvu Kokory desítky hektarů chmelnic

Bouřka doprovázená silným větrem a deštěm poničila zemědělskému družstvu z Kokor na Přerovsku zhruba desetinu rozlohy chmelnic, škoda je odhadována nejméně na 25 milionů korun.

Přečíst článek
Sklizeň chmele na chmelnicích JZD Očihov v šedesátých letech

RETRO: Chmelové brigády dříve neodmyslitelně patřily k létu středoškoláků. Jak probíhaly?

Chmelové brigády patřily mezi fenomény šedesátých let a byly pro středoškoláky zároveň také příležitostí, jak ukázat svou houževnatost a samostatnost. Není proto divu, že na ně dodnes mnoho lidí nostalgicky vzpomíná. Většina dnešních dospělých se totiž shoduje, že při nich zdaleka nešlo jen o sběr chmele jako takový, ale že prostor při nich dostávaly také četné zážitky dospívajících. Načerpejte tuto nezapomenutelnou atmosféru ve fotogalerii.

Přečíst článek
Asi nejslavnější pastrami sendviče na světě mají v NYC v Katz´s Delicatessen.
video

REPORTÁŽ: Newyorské delikatesy No.1. Nejslavnější americká jídelna čepuje i české pivo

New York je proslulý skvělým jídlem a pro řadu gurmánů je Mekkou, kam je nutné vyrazit alespoň jednou v životě. Neznamená to ale vůbec, že musíte chodit jen do nejluxusnějších restaurací. I jeho nejkoncentrovanější část Manhattan, má spoustu bister, kde se dobře najíte za přijatelné peníze. Jednou z nejproslulejších jídelen je tu už více jak 135 let Katz´s Delicatessen v Lower East Side. Pojďte se podívat, jak to tam vypadá a co si tam dát k jídlu. Rozhodně to stojí za to. Z těch nejstarších sendvičových jídelen už totiž zůstala po období covidové pandemie prý jen tato jediná. 

Přečíst článek
Reklama

News box

Při leteckých úderech na severozápadě Sýrie dnes brzy ráno zahynulo nejméně 4️⃣2️⃣ lidí, informovala exilová Syrská organizace pro lidská práva (SOHR). Podle ní jsou mezi oběťmi syrští vojáci a nejméně šest členů libanonského hnutí Hizballáh. 
Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození  energetické infrastruktury v různých částech země. Odstávky v dodávkách elektřiny hlásí Dněpropetrovská a Charkovská oblast, píše na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. 
V oblíbené počítačové 🎮 hře Fortnite je nově možné navštívit kyjevské náměstí Nezávislosti, zvané Majdan. Na speciálně vytvořené mapě se nebojuje, ale setrváním na ní hráči přispívají na obnovu nemocnice u Mykolajivu na jihu Ukrajiny, kterou zničily ruské útoky ve více než dva roky trvající válce. 
Při izraelských úderech mířených na oblast nedaleko Halabu (Aleppa) na severu Sýrie zahynulo podle agentury AFP nejméně 3️⃣6️⃣ syrských vojáků. Izrael podle exilové Syrské organizace pro lidská práva (SOHR) cílil na sklady zbraní poblíž mezinárodního letiště.
Reklama
Reklama
Doporučujeme