Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

víno - informace o tématu

Víno z Gruzie je skrytý poklad. Dlouhé měsíce zraje v hliněných amforách (zvaných kvevri) zakopané v zemi

REPORTÁŽ: Víno z pravěku. Gruzínci ho vyrábějí po tisíce let stejně

Víno z Gruzie je skrytý poklad. Dlouhé měsíce zraje v hliněných amforách (zvaných kvevri) zakopané v zemi. Získává tím jedinečný charakter a hloubku. Kvevri víno překvapí minerálními tóny, zemitým aroma, bohatou strukturou a jantarovou barvou. A oproti běžným vínům evropského typu má jednu nesporou výhodu, ani po dvou vypitých lahvích se na druhý den nedostaví kocovina. Odzkoušeno za vás.

Přečíst článek

OBRAZEM: Vinařství Kabola na Istrii obnovilo výrobu vín v hliněných amforách

Přečíst článek

OBRAZEM: Víkend pro milovníky vína. V Praze se otevřou místní vinice, jen na Vyšehradě jsou tři

Přečíst článek
Porto - nábřeží Cais Da Ribeira

REPORTÁŽ: Jak nejlépe poznávat fascinující městské horizonty i chutě malebného Porta

Přečíst článek
Škody na vinohradech v Česku přesáhly dvě miliardy korun

Vinaři pláčou, všechno zmrzlo. Škody jdou do miliard

Škody na vinicích v Česku po vlně dubnových mrazů jsou vyšší než dvě miliardy korun. V Čechách dosahují škody 95 procent, na Moravě bude výnos nižší nejméně o 23 procent. Škody se mohou vyšplhat až na 25 procent. Svaz vinařů, který je největším oborovým svazem, to zjistil v průzkumu mezi svými členy, uvedl prezident Svazu vinařů Martin Chlad.

Přečíst článek
Miroslava Kučeráková z J&T Wine Fund

Miroslava Kučeráková se stará Patriku Tkáčovi o vína. Teď fond otevřeli i pro veřejnost

J&T otevírá nový fond, který investorům nabízí investovat do těch nejkvalitnějších vín. Jeho hlavním motorem je Miroslava Kučeráková, která se o vinařské aktivity Patrika Tkáče stará již od jejich počátků. „Proinvestovali jsme již více než tři a půl milionu eur a v současnosti máme ve fondu již více než devět tisíc lahví,“ prozrazuje Miroslava Kučeráková v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Francouzi šetří, pijí méně šampaňského

Francouzi pijí po boomu z předchozích let méně šampaňského. Výrobci loni dodali na domácí trh nejméně lahví šumivého moku z kraje Champagne od roku 1985. Podle agentury Bloomberg je to další příznak slábnoucího trhu s luxusním zbožím.

Přečíst článek
Přístroj nahradí degustátora, měl by pomoci bránit padělání vína a uchovat jeho chuť i do budoucna

Přístroj nahradí degustátora, měl by pomoci bránit padělání vína a uchovat jeho chuť i do budoucna

Nová strojová metoda určí u vína z oblasti Bordeaux, ze kterého vinařství pochází a s vysokou pravděpodobností i jeho ročník. Nejsou k tomu zapotřebí citlivé chuťové pohárky v ústech. Stačí chemický rozbor a umělá inteligence.

Přečíst článek
Francie zvýšila výhled letošní produkce vína na 47,2 milionu hektolitrů

Francie se opět stane vinařským gigantem. Itálii zradilo počasí a houby

Francouzské ministerstvo zemědělství zlepšilo výhled produkce vína na letošní rok na 47,2 milionu hektolitrů z dosavadní předpovědi 46 milionů hektolitrů. Produkce vína by tak měla být o dvě procenta vyšší než loni a Francii se díky tomu podaří znovu získat pozici největšího světového producenta vína, i když některé velké regiony, včetně Bordeaux, se potýkaly s problémy, uvedla agentura Reuters.

Přečíst článek
Změny klimatu způsobí, že se na jižní Moravě bude dařit červenému vínu

Morava přijde o bílé víno. Extrémní teploty lépe zvládají odrůdy červeného

Změny klimatu povedou k tomu, že na jižní Moravě bude možné pěstovat odrůdy vinné révy typické pro výrobu červeného vína.

Přečíst článek
Vinařský dům v Kurdějově navrhl architekt Aleš Fiala.

Morava táhne. Mají tam další krásnou budovu, samozřejmě vinařství

Tuzemské víno je čím dál lepší, stejně tak i vinařství, v nichž se moravská a česká vína rodí. Zejména pak na jižní Moravě v poslední době vyrostla krásná vinařství. Za zmínku stojí i to nejnovější, v Kurdějově, které navrhl architekt Aleš Fiala.

Přečíst článek
Majitel karlovarské Becherovky, společnost Pernod Ricard, zvažuje prodej divize vín včetně značky Jacob´s Creek.

Majitel Becherovky Pernod Ricard zvažuje prodej divize vín. Za miliardu dolarů

Druhý největší výrobce lihovin na světě a majitel karlovarské Becherovky, skupina Pernod Ricard, zvažuje prodej své divize vín. Odhadovaná cena činí miliardu dolarů.

Přečíst článek
Zájem o víno klesá, Francie platí vinařům v Bordeaux za rušení vinic

Zájem o víno dramaticky klesá. Francie platí vinařům v Bordeaux statisíce za rušení vinic

Dokonce i „nektar bohů" podléhá klimatickým změnám a mánii po řemeslných pivech. Vinaři v prestižním francouzském regionu Bordeaux se chystají vytrhat i s kořeny tisíce hektarů vinic, protože změna spotřebitelských návyků a globální oteplování zasáhly jeden z korunních klenotů francouzského zemědělství, upozornil server Politico.

Přečíst článek
Francouzští vinaři zápasí s extrémy v počasí. Svět může nadobro přijít o chuť pravého šampaňského

Francouzští vinaři zápasí s extrémy v počasí. Svět může nadobro přijít o chuť pravého šampaňského

Svěží, kyselkavá chuť šumivého vína z Champagne se může už brzy a nadobro změnit. Na vině je změna klimatu, která způsobuje rychlejší dozrávání hroznů. Podle některých znalců vín se to již děje. Šampaňské, které pili lidé před desítkami let, nechutná stejně jako to dnešní. A za pár desítek let je dost možné, že Francie o svou chloubu přijde úplně.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme