Sladký podvod: falšovaný med nyní odhaluje i umělá inteligence
Med celosvětově patří mezi ve světě nejvíce falšované potraviny. Padělatelé této sladkosti nejenže obírají lidi o peníze, ale potenciálně ohrožují jejich zdraví. Do odhalování padělků se zapojuje věda, zejména chemie, fyzika a nyní také umělá inteligence.
Med je populární, relativně drahé sladidlo s celkem pozitivními výživovými i zdravotními účinky (pokud samozřejmě konzument netrpí cukrovkou). Loni globálně představoval tržní hodnotu 9,4 miliardy dolarů s perspektivou růstu na 15,6 miliardy dolarů v roce 2032.
Avšak není med jako med, některé druhy jsou podstatně dražší než jiné. Tak třeba manukový med z Nového Zélandu vytvářejí včely z nektaru nasbíraného z květů tamního keře balmínu metlatého (domorodým názvem manuka, odborně Leptospermum scoparium), který kvete jen čtyři až šest týdnů v roce. Med má zajímavou chuť a k tomu i uznávané účinky proti bakteriím.
Projevuje se to na jeho ceně. Za čtvrtkilovou sklenici manukového medu s vysokou koncentrací prospěšných látek zaplatíte v Česku od tisíce korun výš. Takže nepřekvapí, že je tento med celosvětově oblíbený u padělatelů. Zatímco včelaři na Novém Zélandu ročně vyprodukují asi 1700 tun, ve světě se ho v minulých letech ročně prodalo až deset tisíc tun. Tato míra padělání už nyní zřejmě klesá díky zavádění nových kontrol, ale padělání manukového medu se úplně zabránit nepodařilo.
Ostatně i v samoobsluze za rohem, kde si můžete koupit běžný med desetkrát levnější, nemáte jistotu, že nebude padělaný, dokazují kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce ČR.
Ze školy si to obvykle pamatujeme tak, že včela nám dává med a ještě opyluje rostliny, včetně zemědělských plodin, takže je moc užitečná. Jenže v měnícím se světě je vše stále složitější – tahle včela na opylování nebude stačit nebo už nestačí. Zčásti snad pomůže věda, ale ještě lepší by byla dobrá ochrana přírody.
Včela je pilná, ale při opylování „nepracuje“ šikovně. Nejen zemědělcům to zkomplikuje život
Enjoy
Cukrový sirup místo nektaru
Nejčastěji se vyskytují dva druhy falšování medu, které se mohou i navzájem kombinovat: padělání výrobku a falšování jeho původu.
Při prvním se med obvykle ředí levnějšími cukrovými sirupy. Může to být už hotový včelí med, ale někteří včelaři rovnou krmí včely přímo cukrovými roztoky místo rostlinných nektarů. Takovými postupy vzniká produkt, který se plnohodnotnému medu podobá, ale nemá jeho užitné vlastnosti.
Společné vyšetřování Evropské komise a Evropského úřadu pro boj proti podvodům zjistilo, že 46 procent testovaných dodávek medu do EU vykazovalo známky přidaného cukrového sirupu. „Vynikaly“ v tom zvláště dodávky z Číny a Turecka. A co je možná nejhorší: vyšetřování rovněž ukázalo, že nejde čistě o podvody ze strany zahraničních vývozců, ale že s nimi evropští dovozci na některých podvodech přímo spolupracovali.
Foie gras neboli ztučnělá játra hus či kachen jsou považována za špičkovou delikatesu. Jenomže k jejímu získání je nutné s ptáky dost ošklivě zacházet. Lepší přístup nabízí možná nečekaná věda – fyzika.
Fyzikové vytvořili foie gras, která méně ubližují drůbeži. A labužníci nepoznají rozdíl
Enjoy
Prolhané etikety
Při druhém základním způsobu podvodů, tedy nesprávném označování kvality a původu, podvodníci obvykle na med nalepí nesprávnou etiketu. Ta klamavě tvrdí, že výrobek pochází z hodnotnějšího nektaru, z čistší přírodní oblasti, ze země, která má jako producent medu dobrou pověst, a podobně.
Je to útok na peněženku zákazníků, ale do určité míry i na jejich zdraví. Když už se totiž podvodníci vyhýbají kvalitnímu medu, nevadí jim použít ani hodně nekvalitní napodobeniny. Takže falšovaný med častěji obsahuje stopy pesticidů, těžkých kovů, rakovinných polycyklických aromatických uhlovodíků a dalších nechtěných látek, které analýzy prokázaly v medech dovážených do Evropy.
Už přibližně pětadvacet společností ve světě se snaží dosáhnout stavu, kdy budou vyrábět potraviny ze vzduchu, ovšem „propasírovaného“ přes bakterie.
Karbanátek ze vzduchu. Investory zaujali výrobci jídla z mikrobů
Enjoy
Z podvodu usvědčují uhlíkové izotopy i pylová zrnka
Aspoň z části může pomoci věda. Chemické testy rozpoznají cukrové sirupy, které v pravém medu nemají co dělat. Jinou metodou je rozpoznávání specifických bílkovin pravého medu od náhražek – na vývoji těchto analýz ostatně pracovali i čeští vědci z pražského Výzkumného ústavu rostlinné výroby a z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.
Fyzikální měření ve hmotnostním spektrometru zjistí poměr izotopů uhlíku, který je jiný v cukerném sirupu a jiný v kvetoucích rostlinách.
Velmi zajímavý postup pro odhalení původu medu se skrývá pod krásným názvem melissopalynologie, což je obor zahrnující zkoumání pylových zrn, která se v medu přirozeně vyskytují a projdou i obvyklou filtrací. Každý druh rostliny, z něhož včely berou nektar, produkuje odlišný pyl, který se dá rozpoznat pod mikroskopem. A pokud jsou to rostliny vázané na určitou oblast (jako třeba už zmíněná novozélandská manuka), dá se určit i jejich geografický původ.
Pylové zrnko je ovšem složitá trojrozměrná struktura, která se může objevit v mnoha orientacích. Rozpoznat jeho původní zdroj dokáže u mikroskopu jenom zkušený odborník. Ale i sem už zasahuje umělá inteligence, v tomto konkrétním případě strojové učení. Tým britských vědců nedávno publikoval shrnutí, které ukazuje, že umělá inteligence dokáže mikroskopické snímky pylu správně identifikovat s přesností přesahující 95 procent. V současnosti však jsou digitalizované obrazové databáze známých typů pylu ještě neúplné. Až se rozšíří, k čemuž vývoj postupně směřuje, podvodníkům s medem snad jejich byznys zase o něco zhořkne.
Vývoj výrobních cen naznačuje, že by v příštích měsících mohlo zvolnit zdražování potravin. Průmyslové zboží důvod ke zdražování nemá, shodli se analytici při hodnocení říjnových cen průmyslových výrobců. Podle dat Českého statistického úřadu ceny zemědělských výrobců zmírnily meziroční růst na 3,2 procenta ze zářijových 7,1 procenta a ceny průmyslových výrobců prohloubily pokles na 0,7 procenta ze zářijových 0,1 procenta.
V příštích měsících by mohlo zvolnit zdražování potravin, uvedli analytici
Money
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.
Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.
Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.
Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.