Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pět z nejbohatších měst na světě je v USA. V žebříčku stoupají Austin či Dubaj

New York
Pixabay
Dušan Kütner
duk

Nejvyšší počet dolarových milionářů, stomilionářů a miliardářů na světě žije v New Yorku. V žebříčku sestaveném poradenskou společností Henley & Partners je hned polovina z první desítky měst, do nichž se stahují ti nejbohatší, v USA, dva zástupce má Čína, po jednom Japonsko, Velká Británie a Singapur. Oproti předchozímu žebříčku je patrný výrazný vzestup amerického Austinu a Houstonu, což souvisí s přesunem Bit Tech firem z Kalifornie, a také Rijádu či Dubaje, uvedl server CNBC.

Reklama

Domovem lidí s nejvyšším čistým jměním přesahujícím milion dolarů na světě je New York. Ve městě přezdívaném Big Apple (Velké jablko) žije kolem 345 600 milionářů včetně 15 470 multimilionářů, kteří mají majetek v hodnotě přes 10 milionů dolarů, 737 stomilionářů a 59 miliardářů, uvedl server CNBC s odkazem na zprávu poradenské společnosti Henley & Partners.

zdroj: Henley & Partners/CNBC

Počet milionářů v New Yorku představuje přibližně čtyři procenta z 8,38 milionu obyvatel New Yorku. Podle zprávy poradenské firmy celkové soukromé bohatství v držení obyvatel New Yorku přesahuje tři biliony dolarů.

Château du Marais

Po Babišovi koupil zámeček ve Francii i Křetínský. Udělá z něj luxusní hotel

Český podnikatel Daniel Křetínský koupil zámek Marais s rozlehlým parkem a vodní plochou v obci Le Val-Saint-Germain ležící 40 kilometrů jihozápadně od Paříže.

Přečíst článek

Japonské hlavní město Tokio se umístilo na druhém místě s 304 900 milionáři. Ve srovnání s New Yorkem má mnohem menší část z nich majetek v hodnotě přes 10 milionů dolarů. Celkem 7350 lidí v Tokiu jsou multimilionáři, 263 má více než 100 milionů dolarů a 12 z nich jsou miliardáři.

Oblast San Francisco Bay Area – která zahrnuje Silicon Valley – uzavírá první trojku nejbohatších měst s 276 400 milionáři, z nichž 12 890 jsou multimilionáři, 623 má majetek v hodnotě nejméně 100 milionů dolarů a ve městě žije 62 miliardářů.

Houston láká Big Tech firmy

Osmé místo zaujal Houston, který má jednu z nejrychleji rostoucích milionářských populací – počet osob s majetkem milion dolarů a více letos podle zprávy Henley & Partners vzrostl o šest procent. Dalšími americkými městy, která od začátku roku zaznamenala velký nárůst osob s vysokým jměním, jsou Austin, Miami, West Palm Beach a Greenwich.

Roman Abramovič, ruský oligarcha

Londýnské impérium Romana Abramoviče se rozpadá

Ruský miliardář Roman Abramovič nezažívá lehké časy. Jeho majetek ve Velké Británii mu od ruské invaze na Ukrajinu mizí pod rukama.

Přečíst článek

Zpráva to dává do souvislosti s tím, že velké americké společnosti přesouvají svá sídla právě do těchto měst. Od vypuknutí pandemie koronaviru a přechodu na flexibilní práci a homeoffice vyžadují společnosti méně kancelářských prostor a mnoho zaměstnanců se stěhovalo do relativně menších měst, aby zlepšili kvalitu svého života a snížili životní náklady.

Tento trend je obzvláště patrný v technologickém sektoru – Oracle a Tesla se stěhují z Kalifornie do Austinu a Hewlett-Packard Enterprise se počátkem tohoto roku přemístil do Houstonu. Florida pak těží z toho, že je stále více vyhledávaným místem pro odchod do důchodu.

Nejlepší restaurací na světě je podle žebříčku World´s 50 Best Geranium v ​​Kodani.

Nejlepší restaurace na světě? Zapomeňte na mrakodrapy či centrum. Je na fotbalovém stadionu

Nejlepší a obvykle nejluxusnější restaurace se obvykle nacházejí v honosném prostředí moderní architektury či historických center. Letošní vítěz žebříčku nejlepších restaurací World's 50 Best, který organizuje a sestavuje britská společnost William Reed Business Media, má vítěze ze zcela neobvyklého prostředí – kodaňský podnik Geranium se totiž nachází na fotbalovém stadionu, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Prvních pět měst s nejrychleji rostoucí milionářskou populací však neleží v USA. V čele tohoto žebříčku jsou Rijád v Saúdské Arábii, Šardžá a Dubaj ve Spojených arabských emirátech, Lusaka v Zambii a Luanda v Angole. V první polovině roku 2022 zaznamenali nárůst počtu obyvatel-milionářů až o 20 procent.

Rijádu či Dubaji pomáhá energetický sektor

Zpráva poradenské firmy to spojuje se vzkvétajícím ropným a plynárenským průmyslem, kterému se daří v době, kdy ceny energií zejména kvůli ruské invazi na Ukrajinu stoupají a akciové trhy v těchto oborech posilují.

Hongkong

Nejdražším městem pro práci expatů je Hongkong, Praha uzavírá šestou desítku

Titul nejdražšího města pro zahraniční pracovníky letos po dvouleté pauze získal Hongkong, další čtyři příčky patří švýcarským metropolím. České hlavní město se umístilo na 60. příčce, o dva roky dříve přitom byla až 97. Vyplývá to z aktuálního žebříčku životních nákladů pro expaty ve více než dvou stovkách měst ve světě, který sestavuje poradenská společnost Mercer.

Přečíst článek

Mnoho velkých měst ale zaznamenalo pokles „svých” milionářů.  Z deseti měst s největším počtem milionářů jich se to týká sedmi z nich. Londýn například zaznamenal pokles o devět procent, což způsobilo, že se město propadlo v celkovém hodnocení na čtvrté místo. Pouze San Francisco Bay Area, Singapur a Houston registrují růst.

I lídr žebříčku New York letos zaznamenal 12procentní pokles ultrabohatých obyvatel. V Los Angeles činí meziroční pokles šest procent, v Chicagu čtyři procenta.

Slavný uměle vytvořený obytný ostrov Palm Džumeira v Dubaji.

Na Západ to nejde, ruští oligarchové berou útokem reality v Dubaji

Riviéra, Londýn či alpské stráně jsou jim odepřeny, nejbohatší ruští oligarchové proto po vyhlášení protiruských sankcí vzali ztečí realitní trh v Dubaji. Nákup nemovitostí v ikoně Blízkého východu za první čtvrtletí z jejich strany stoupl o dvě třetiny, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

„Přesuny jednotlivců s velkým majetkem v USA obvykle souvisejí s hledáním lepších obchodních příležitostí v jiném městě či státu. Hlavními hnacími silami jsou také obavy o bezpečnost a míra zdanění,“ řekl CNBC Andrew Amoils, vedoucí výzkumu společnosti New World Wealth, která na zprávě spolupracovala se společností Henley & Partners.

Dalším faktorem je, že celkové bohatství lidí ve světě letos kleslo, uvedl Amoils. „Celosvětové počty vysoce movitých jednotlivců klesly od ledna do června o pět procent. Tento pokles byl způsoben hlavně špatným výkonem hlavních akciových indexů,” míní.

To znamená, že poklesy počtu ultrabohatých obyvatel v daném městě nesouvisejí pouze s tím, že se lidé stěhují do různých měst – do této kategorie prostě spadá také méně lidí.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Megajachta Alfa Nero, o níž se předpokládá, že ji vlastní Andrej Grigorjevič Gurjev, ruský fosfátový magnát, na nějž USA uvalily sankce za spojení s prezidentem Vladimirem Putinem.

Západ s pompou zabavil jachty ruských oligarchů. A se zatnutými zuby platí miliony za údržbu

Přečíst článek
Bernard Arnault

Jedenáct miliard dolarů je pryč. Bernard Arnault během jednoho dne přišel o část jmění

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme