Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Na Západ to nejde, ruští oligarchové berou útokem reality v Dubaji

Slavný uměle vytvořený obytný ostrov Palm Džumeira v Dubaji.
giggel / Creative Commons / CC BY 3.0
Dušan Kütner
duk

Riviéra, Londýn či alpské stráně jsou jim odepřeny, nejbohatší ruští oligarchové proto po vyhlášení protiruských sankcí vzali ztečí realitní trh v Dubaji. Nákup nemovitostí v ikoně Blízkého východu za první čtvrtletí z jejich strany stoupl o dvě třetiny, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Realitní nákupy movitých Rusů v Dubaji vzrostly od ledna do března meziročně o 67 procent, uvedl Bloomberg s odkazem na statistiky realitní společnosti Betterhomes se sídlem v Dubaji. V žebříčku podle národnosti kupců sestaveném realitní agenturou se tak Rusové vyšplhali na páté místo, o dvě příčky výše než před rokem. Kolik celkově ruští oligarchové za nemovitosti v Dubaji utratili, ale neuvedla.

jedna z dvou jachet oligarchy Abrahamoviče u pobřeží Turecka

Turecko pružně reaguje: Láká ruské oligarchy a jejich peníze

Ruští oligarchové hledají útočiště před západními sankcemi. Kromě Dubaje je vítá i Turecko. Obě dvě země ale deklarují, že vše musí probíhat "v souladu s mezinárodním právem".

Přečíst článek

Je to nejnovější důkaz o tom, že Rusové investují do nemovitostí v obchodním centru Perského zálivu, protože ruský národ čelí stále přísnějším sankcím kvůli své invazi na Ukrajinu, tvrdí Bloomberg.

Mezi těmi, kteří prozkoumávali trh, byl i majitel fotbalové Chelsea Roman Abramovič. Magnát s dlouhodobými vazbami na prezidenta Vladimira Putina se snažil vystupovat jako prostředník v mírových jednáních mezi Kyjevem a Moskvou, od zařazení na sankční seznamy EU a Velké Británie jej to ale neochránilo.

Žebříček kupců nemovitostí v Dubaji podle národnosti:

  V. Británie Indie Itálie Kanada Rusko
2019 3. 1. 5. 8. 9.
2020 4. 1. 2. 8. 7.
2021 2. 1. 3. 6. 7.
2022 1. 2. 3 4. 5.

pramen: Bloomberg, Betterhomes, údaje za rok 2022 jsou za první čtvrtletí

Bohatí ruští zákazníci chtějí z větší části prémiové výhledy na pláž,“ řekl Bloombergu generální ředitel Betterhomes Ryan Mahoney. Mezi oblíbené čtvrti patří dubajský slavný uměle vytvořený ostrov Palm Džumeira, kde jsou ke koupi nemovitosti v hodnotě mnoha milionů dolarů.

„Rusové byli vždy součástí trhu Spojených arabských emirátů,“ řekl Mahoney, byť nedávný nárůst kupců začíná nízkou základnou. V roce 2019 ale patřilo Rusům deváté místo podle národností, poté sedmé a nyní páté.

Dubai Marina

Dubajští makléři a developeři si mnou ruce. Rusové tam ve velkém skupují nemovitosti

Rusové pod tlakem sankcí nachází bezpečný přístav pro své peníze v Dubaji. Realitní trh v emirátu díky boháčům z Moskvy zažívá nebývalý boom, upozorňuje server CNBC. 

Přečíst článek

Pro dosavadní majitele dubajských nemovitostí je to ovšem dobrá zpráva. Trh s nemovitostmi, který tvoří zhruba třetinu dubajské ekonomiky, se zotavuje ze sedmiletého propadu, který vyvrcholil exodem zahraničních pracovníků během pandemie.

Nyní se město ukázalo jako jedna z oblíbených destinací nejen pro Rusy, ale i pro některé mezinárodní firmy včetně Goldman Sachs, které se snaží přemístit zaměstnance z Ruska, v němž kvůli ruské invazi na Ukrajinu končí s byznysem. 

Celkový počet transakcí během prvních tří měsíců letošního roku činil podle Betterhomes téměř 18 tisíc s hodnotou prodeje asi 11,7 miliardy dolarů (asi 263 miliard korun) ve srovnání s přibližně 10 tisíci prodeji ve stejném období loňského roku. Dubaj také zaznamenala během čtvrtletí rekordní prodej jediného soukromého domu v hodnotě v přepočtu za 1,73 miliardy korun.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Lukáš Kovanda: Benzin i nafta dál skokově zdražují. Dílem je to vinou Saúdů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme