Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Američané se houfně stěhují do Texasu

Welcome to Texas
David Wilson / Creative Commons / CC BY 2.0
Zdeněk Pečený

Spojené státy zažívají poslední dobou menší stěhování národů. Američané hledají větší domy za méně peněz, silnou ekonomiku a pracovní trh, slabší automobilový provoz, nízkou kriminalitu či stabilnější klima. Zatím se zdá, že se většina jejich cest potkává v druhém nejlidnatějším státě unie - Texasu.

Reklama

Události posledních několika let změnily život většině Američanů. Řada z nich má nové potřeby, nové problémy, nové priority a nové možnosti. Hledají více prostoru pro bydlení či víkendové domy. Hledají novou práci nebo se snaží utéct z té stávající.

Texas, alespoň prozatím, umí nabídnout nižší ceny nemovitostí, silný pracovní trh a žádnou daň z příjmů. Průměrná cena domu v Houstonu je pouze 2,6násobek průměrného ročního příjmu domácnosti, zatímco v San Francisku, Los Angeles nebo New Yorku je to téměř desetinásobek ročního příjmu domácnosti. Každý den v Texasu navíc přibude tisíc pracovních míst, a to nejen v tradičním ropném průmyslu. Nová místa vznikají také v oblasti obnovitelných zdrojů či financí.

Texas láká již delší dobu

Austin má rychle se rozvíjející technologický sektor, který láká k přesídlení i firmy z kalifornského Silicon Valley. Podle posledních dostupných státních statistik Texasu se za rok 2019 do druhého největšího státu přestěhovalo půl milionu nových obyvatel z jiných částí Spojených států a dalších 200 tisíc ze zahraničí.

Příliv nových obyvatel do Texasu trvá již delší dobu, covidová pandemie tento trend jen zesílila. Od roku 2010 se do státu přistehovalo na 4,2 miliony nových obyvatel, což představuje nárůst o 16,4 procenta. Populace Kalifornie se za stejné období zvýšila jen o něco málo přes dva miliony.

Mark Zuckerberg, šéf Meta Platforms, dříve Facebooku
video

Jak zbohatnout? Přesunem skutečných peněz do virtuálního světa a zpět

Na jedné straně peněženky drtí inflace. Na té druhé fenomén kryptoměn s bitcoinem v čele způsobil, že hodně lidí pohádkově zbohatlo. A ještě zbohatne, protože velké investiční peníze světa začnou mířit do budování virtuálních světů, jak vyplývá z analýzy newstream.cz.

Přečíst článek

Kaliforňané zvedají kotvy

Po více než sto let byla Kalifornie státem, kam se chtěl každý odstěhovat. V roce 1900 měla stejně obyvatel jako Kansas. Od té doby se její populace zvýšila dvacetinásobně na 40 milionů. Kansas dnes nemá ani tři miliony obyvatel. Kalifornie se tak stala s přehledem nejlidnatějším státem Spojených států a také jedním z nejvíce prosperujících.

Stále více obyvatel má však pocit, že jsou vysokými cenami vytlačováni z kalifornských měst. Náklady na život tam za poslední roky raketově vzrostly. Zatímco pronájem dvouložnicového bytu v průměrné lokalitě vyjde na 3,5 tisíce dolarů (více než 78 tisíc korun) měsíčně, průměrný příjem domácnosti (většinou dva a více příjmů) je méně než 5,8 tisíce dolarů před zdaněním. Podle webu gobankingrates.com je pro pohodlný život ve vlastním domě v Los Angeles potřeba roční příjem přesahující 150 tisíc dolarů ročně. Na takový příjem ale drtivá většina „Angelenos“ nedosáhne.

Praha

Praha je podle žebříčku sedmým nejlepším místem pro život na světě

Uplynulé dva pandemické roky prověřily kvalitu městského života víc než kdy jindy. A Praha se podle žebříčku Time Out Index stala sedmým nejlepším místem pro život na světě.

Přečíst článek

Tesla se stěhuje

Před šesti týdny oznámil Elon Musk, že přestěhuje sídlo své společnosti Tesla z kalifornského Palo Alto do texaského Austinu. Deník New York Times to komentoval jako velkou ránu Kalifornii, ale Tesla rychle přispěchala s prohlášením, že nadále plánuje rozvíjet své aktivity v Křemíkovém údolí a nehodlá se z něj kompletně stáhnout. Rozhodnutí přestěhovat sídlo a část aktivit do Austinu odráží tamní realitu. Bydlení pro zaměstnance Tesly je v oblasti sanfracisského zálivu drahé a stejně tak drahé jsou pozemky pro případnou expanzi továren společnosti Tesla. „Lidé si stěží mohou dovolit bydlení, řada z nich musí dojíždět z velké dálky,“ řekl Musk v říjnu akcionářům o situaci v Kalifornii. „Existuje docela nízký limit, kam můžete v okolí San Franciska růst.“

Pět měsíců před tím Musk zveřejnil, že on osobně se stěhuje z Kalifornie do Texasu. Jeho kritici mu vyčítají, že to dělá pouze na truc a kvůli nižším daním v Texasu. Ten nemá žádnou státní daň z příjmu, zatímco v Kalifornii je to u příjmů nad 600 tisíc dolarů až 12,3 procenta. U příjmu milion dolarů tak obyvatel Texasu ročně ušetří 110 tisíc dolarů. A tak řada bohatých Kaliforňanů již o možnosti přesídlení, pokud tak již nečiní, uvažuje. Texas dnes v mnoha ohledech připomíná Kalifornii 80. let minulého století. Prosperující a dynamické místo, kde není zapotřebí tolik, aby si člověk mohl žít dobře.

Model Roadster v roce 2010, showroom Tesly v kalifornské Newport Beach,

Retro: Jak vypadala Tesla, když ji skoro nikdo neznal

Kalifornská Tesla je nejdražší automobilkou světa a stala se ikonou. Přitom v roce 2010 sjel z její výrobní linky teprve tisící kousek sportovního modelu Roadster a měla jen pár showroomů v Kalifornii.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme