Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Západ s pompou zabavil jachty ruských oligarchů. A se zatnutými zuby platí miliony za údržbu

Megajachta Alfa Nero, o níž se předpokládá, že ji vlastní Andrej Grigorjevič Gurjev, ruský fosfátový magnát, na nějž USA uvalily sankce za spojení s prezidentem Vladimirem Putinem.
Profimedia
Dušan Kütner
duk

Luxusní superjachty byly mezi prvními, které západní vlády zabavily ruským oligarchů po zavedení sankcí. Jenže jejich prodej je značně komplikovaný. A tak třeba malý ostrovní stát Antigua a Barbuda platí v přepočtu stovky tisíc korun týdně za údržbu jachty Alfa Nero (na hlavním snímku) dříve patřící fosfátovému králi Andreji Gurjevovi, aby nezplesnivěla a stala se nakonec neprodejnou, napsal deník The Wall Street Journal.

Reklama

Dva tucty ozbrojených policistů a pět agentů FBI se loni jednoho časného rána vyrojili v přístavu Falmouth v malém ostrovním státě Antigua a Barbuda v Karibiku. Vnikli na Alfa Nero, 82metrovou megajachtu, o níž se předpokládá, že ji vlastní Andrej Grigorjevič Gurjev, ruský fosfátový magnát, na nějž USA uvalily sankce za spojení s prezidentem Vladimirem Putinem.

Drahá noční můra

Od té doby jachta v hodnotě 120 milionů dolarů (asi 2,75 miliardy korun) – dlouhá téměř jako fotbalové hřiště a vybavená bazénem, ​​který lze proměnit v taneční parket – nečinně stojí v ospalém přístavu. Je plovoucí připomínkou ekonomické války Západu proti Rusku a zároveň potíží se správou zabavených miliardových ruských aktiv. Pro malou karibskou zemi s 93 tisíci obyvateli se také stala noční můrou, napsal deník The Wall Street Journal.

Megajachta Amadea za 325 milionů dolarů patří podle amerických úřadů ruskému sankcionovanému miliardáři Sulejmanovi Kerimovovi.

Další skalp ruského oligarchy. Fidži předalo Washingtonu megajachtu ruského „krále zlata“

Fidži vydalo Spojeným státům luxusní jachtu za 325 milionů dolarů (asi 7,2 miliardy korun) s názvem Amadea, která podle americké strany patří desátému nejbohatšímu Rusovi a 134. nejmovitějšímu obyvateli planety Sulejmanu Kerimovovi. Muž zbohatl zejména díky značnému podílu v největším ruském těžaři zlata, společnosti Poljus, a jeho jméno se mezi jinými ocitlo na sankčních seznamech USA, uvedl deník The New York Times.

Přečíst článek

Daňoví poplatníci této země s omezeným rozpočtem v současné době platí 28 tisíc dolarů (asi 642 tisíc korun) týdně za údržbu kotvící lodi, včetně platu italského kapitána a dvou tisíc dolarů denně za naftu, aby udržovala v provozu klimatizaci. Pokud by se vypnula, mohla by se do 48 hodin rozšířit v útrobách lodi plíseň a potenciálně poškodit její vnitřek z tvrdého dřeva či třeba cenný obraz od Jeana Miróa na palubě.

Nyní šestičlenná posádka – která již spotřebovala lodní zásobu šampaňského, humrů a kaviáru – pracuje, aby zajistila, že superjachta bude moci jednoho dne odplout. „Vezmete tisíce dolarových bankovek, roztrháte je – a čeká se dál," řekl WSJ velitel přístavu Tom Paterson.

Státy zabavily desítky jachet, domů či obrazů

Od té doby, co na Ukrajinu vjely ruské tanky, zahájily desítky západních vlád bezprecedentní snahu tlačit na Putina, aby ukončil válku tím, že budou pronásledovat jeho bohaté přátele a spojence. Západní státy včetně Česka zabavily desítky megajachet, rezidencí, uměleckých děl a dalších aktiv ruských oligarchů. Jeden z nejznámějších ruských miliardářů Roman Abramovič přišel i o věhlasný fotbalový klub Chelsea.

Megajachta Amadea za 325 milionů dolarů patří podle amerických úřadů ruskému sankcionovanému miliardáři Sulejmanovi Kerimovovi.

USA si brousí zuby na další megajachtu, patří prý králi ruského zlata Kerimovovi

Další z luxusních megajachet ruských oligarchů se kvůli protiruským sankcím dostala do hledáčku amerických úřadů. Soud ve Fidži rozhodl, že USA mohou zabavit plavidlo za 325 milionů dolarů (asi 7,2 miliardy korun) s názvem Amadea, která podle americké strany patří desátému nejbohatšímu Rusovi Sulejmanu Kerimovovi, který zbohatl zejména díky značnému podílu v největším ruském těžaři zlata, společnosti Poljus.

Přečíst článek

Prvotní impuls znepříjemnit život Putinovým spojencům zablokováním přístupu k jejich bohatství se s protahováním války vyvinul v kroky k trvalému zabavení jejich majetku. Zmrazení aktiva však okamžitě nedává úřadům právo jej převzít a prodat. V mnoha případech to přichází až po složitém právním úsilí ukázat, že sankcionovaní lidé spáchali zločiny, kvůli kterým byl majetek zabaven – což může trvat měsíce nebo roky, podotkl WSJ. A přestože hodnota zabaveného majetku ruských oligarchů dosahuje miliard dolarů, ze Spojených států na Ukrajinu z prodeje těchto aktiv činí pouhých 5,4 milionu dolarů

Itálie vyčlenila na údržbu stovky milionů

V Itálii zabavili úředníci od jara 2022 nejméně čtyři jachty a 20 luxusních domů, stejně jako auta, umělecká díla a další předměty. Vyplývá to ze seznamu zmrazených aktiv, který má deník The Wall Street Journal k dispozici. Italská vláda loni vyčlenila 13,7 milionu eur (zhruba 384 milionů korun) na pokrytí naléhavých výdajů na údržbu majetku, jako jsou jachty a vily. Skutečné náklady jsou mnohem vyšší, uvedli italští představitelé.  „Problémem jsou jachty," řekl  WSJ nejmenovaný italský úředník. „Pokud bude válka pokračovat... provozní náklady by mohly potenciálně přesáhnout skutečnou hodnotu zabavené lodi," podotkl. 

Obecně platí, že údržba velkých jachet stojí kolem 10 procent jejich hodnoty ročně, řekl WSJ Benjamin Maltby, právník společnosti Keystone Law, která se specializuje na poradenství v oblasti megajachet. K základní údržbě patří například čištění trupu a to, že klimatizační jednotky musí běžet téměř nepřetržitě. Také je třeba platit posádku, pojištění jachty a nájem v přístavech. A paradoxně je komplikované za tyto služby přimět platit samotné majitele jachet –  sankcionované subjekty a osoby nesmějí používat západní finanční systém k převodu peněz bez zvláštního povolení od vlád, jehož získání může trvat měsíce nebo roky, dodal WSJ.

Ruský prezident Vladimir Putin.

Bilionové majetky ruských oligarchů proudí zpět do vlasti

Putinův tlak a evropské sankce jsou hnací silou zběsilých převodů majetku ruských miliardářů zpět do vlasti. Z Evropy už takhle do Ruska a jeho spřátelených zemí zpět „přiteklo“ přes 50 miliard dolarů. Oligarchům ubývá míst, kam mohou svůj majetek uložit, protože na mnohé z nich se vztahují sankce USA, Velké Británie nebo Evropy.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Megajachta Amadea za 325 milionů dolarů patří podle amerických úřadů ruskému sankcionovanému miliardáři Sulejmanovi Kerimovovi.

USA si brousí zuby na další megajachtu, patří prý králi ruského zlata Kerimovovi

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme