Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejlepší restaurace na světě? Zapomeňte na mrakodrapy či centrum. Je na fotbalovém stadionu

Nejlepší restaurací na světě je podle žebříčku World´s 50 Best Geranium v ​​Kodani.
Lou Stejskal / Creative Commons / CC BY 2.0
Dušan Kütner
duk

Nejlepší a obvykle nejluxusnější restaurace se obvykle nacházejí v honosném prostředí moderní architektury či historických center. Letošní vítěz žebříčku nejlepších restaurací World's 50 Best, který organizuje a sestavuje britská společnost William Reed Business Media, má vítěze ze zcela neobvyklého prostředí – kodaňský podnik Geranium se totiž nachází na fotbalovém stadionu, uvedla agentura Bloomberg.

Reklama

Nejlepší restaurací na světě je Geranium v ​​Kodani. Specialitou v Geraniu jsou sezónní skandinávská jídla podávaná v osmém patře fotbalového stadionu s výhledem do parku Fælledparken a na větrné mlýny v Oeresundu. Podnik otevřel uprostřed finanční krize, v roce 2010. „Všechno tehdy hrálo proti nám,“ citoval Bloomberg majitele restaurace a zároveň kuchaře Rasmuse Kofoeda. Vítězství v letošním ročníku ankety World's 50 Best je tak pro podnik oceněním obrovského nasazení celého týmu. 

Je to již druhý rok v řadě, kdy se na vrcholu žebříčku umístila restaurace z hlavního města Dánska. Loni vyhrála rovněž kodaňská restaurace Noma. Druhou nejlepší restaurací světa je letos Central v Limě, třetí Disfrutar v Barceloně. Letošní žebříček byl sestaven z hlasů 1070 lidí z gastronomického světa ze 27 regionů světa.  

Restaurace Noma v Kodani.

Ani vyhlášené Nomě se nedařilo. Nejlepší restaurace na světě se dostala do milionové ztráty

Ani legendární kodaňské Nomě, nejlepší restauraci na světě, se byznysově moc nevede. Navzdory covidové podpoře dánské vlády se podnik dostal do milionových ztrát, upozornila agentura Bloomberg.

Přečíst článek

„Kuchyně Geranium je přehledná, lehká a dynamická. Naším posláním je vytvářet jídla, která zapojí všechny naše smysly – obnoví, zpochybní a obohatí,“ uvádí restaurace na svých webových stránkách. Není to ovšem levná záležitost – hlavní menu nazvané Summer Universum rozplánované na tři hodiny času stojí 3200 dánských korun (zhruba 10,5 tisíce českých korun).

Restaurace nabízí i několik druhů speciálního menu založeného na párování vína a pokrmů. Nejlevnější menu Heart & Soil stojí dva tisíce dánských korun (asi 6600 Kč), nejdražší Rare & Unique pak 18 tisíc dánských korun (přes 59 tisíc Kč). Párování jídla s nealko nápoji vyjde zájemce na 1300 dánských korun (zhruba 4300 Kč).

Výhled z nejlepší restaurace na světě podle žebříčku World´s 50 Best jménem Geranium v dánské Kodani. zdroj: Geranium, s laskavým svolením

Specialitou žebříčku World's 50 Best je, že žádná restaurace nemůže vyhrát dvakrát. Pro předchozí vítěze je ale určena kategorie Best of the Best, kterou právě kodaňská Noma ovládla letos. Letošní vyhlašovací ceremoniál se měl původně uskutečnit v Moskvě, ale v únoru pořadatelé po začátku ruské invaze na Ukrajinu oznámili přesun do Londýna. Na letošním seznamu proto také nejsou žádné restaurace v Rusku, i když loni byly v první třicítce dva moskevské podniky.

Dubai Marina

Konečně. Michelin udělil historicky první hvězdy v Dubaji

Dubaj se dočkala, jedenáct tamních restaurací získalo prestižní gastronomické ocenění – Michelinskou hvězdu, upozornila agentura Bloomberg.

Přečíst článek

V žebříčku až na jednu výjimku nejsou zastoupeny restaurace ze střední a východní Evropy. Jedinou výjimkou je na 34. pozici restaurace Hiša Franko ve slovinském Kobaridu nedaleko italských hranic.

Součástí ankety je nejen výběr pěti desítek nejlepších restaurací na světě, ale i sestavení žebříčku na 51. až 100. místě. Tato druhá polovina oceněných byla vyhlášena na počátku července. 

Smažený sýr, ilustrační foto

Smažák už stačit nebude. Aby restaurace krizi překonaly, musí nabídnout víc

Čechů, kteří chodí na obědy, významně ubylo. A na podzim jich v restauracích bude ještě méně. Aby podniky krizi ustály, musí inovovat. Nabídnout mnohem víc než smažák, varují zástupci gastra.

Přečíst článek

Letošní seznam obsahuje také neobvykle vysoký počet nováčků, celkem 28 v první padesátce a 20 ve druhé. „Gastronomická krajina se od posledního roku hlasování výrazně změnila,“ řekl k výsledkům ředitel World's 50 William Drew. Poznamenal, že existuje mnoho důvodů, proč mají některé regiony nedostatečné zastoupení, které se mohou pohybovat od různých covidových omezení až po „posouvání kulinářských chutí“. „Může to také znamenat, že některá geografická oblast se stává důležitější než dříve,“ dodal.

Top 10 nejlepších restaurací podle žebříčku World's 50 Best:

  restaurace (umístění loni) město stát
1. Geranium (2.) Kodaň Dánsko
2. Central (4.) Lima Peru
3. Disfrutar (5.) Barcelona Španělsko
4. Diverxo (20.) Madrid Španělsko
5. Pujol (9.) Mexico City Mexiko
6. Asador Etxebarri (3.) Axpe Španělsko
7. A Casa do Porco (17.) São Paulo Brazílie
8. Lido 84 (15.) Gardone Riviera Itálie
9. Quintonil (27.) Mexico City Mexiko
10. Le Calandre (26.) Rubano Itálie

zdroj: World´s 50 Best, Bloomberg

Tipy na oceněné restaurace v blízkosti České republiky:

13. Steirereck, Vídeň
17. Nobelhart & Schmutzig, Berlín
22. Septime, Paříž
23. The Jane, Antverpy 
26. Restaurant Tim Raue, Berlín 
28. Le Clarence, Paříž
31. Arpège, Paříž
35. Clove Club, Londýn
49. Ikoyi,  Londýn
98. Tantris, Mnichov

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Ani pět titulů nejlepší restaurace na světě nepomohlo. Kodaňská Noma zavírá krám

Pětkrát byla nejlepší restaurací na světě. Teď kodaňská Noma zavírá krám

Přečíst článek
Restaurace Noma v Kodani.

Ani vyhlášené Nomě se nedařilo. Nejlepší restaurace na světě se dostala do milionové ztráty

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme