Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zlato zdražuje nad 2000 dolarů za unci. Je nejvýš od invaze

Zlaté slitky
Pixabay
 ČTK

Cena zlata dnes překonala důležitou hranici 2000 dolarů (téměř 43 tisíc korun) za troyskou unci (31,1 gramu) a stoupla až na nejvyšší hodnotu od loňského března.

Reklama

K růstu ceny zlata přispělo oslabení dolaru a snížení výnosů státních dluhopisů. Slabší ekonomické údaje ze Spojených států také povzbudily k sázkám na pomalejší zvyšování úrokových sazeb, navzdory obavám z vysoké inflace kvůli vývoji cen ropy. Zlato je považováno za bezpečné útočiště v období nejistoty a vysoké inflace.

Během dne se cena zlata zvýšila až na 2024,79 dolaru za unci, nejvýše od 9. března 2022. Později část zisků smazala a odpoledne se zlato obchodovalo kolem 2018 USD za unci. Proti předchozímu dni si tak připisovalo 1,7 procenta. V reakci na růst ceny zlata posílily i další drahé kovy. Stříbro stouplo o více než tři procenta, platina o tři procenta a palladium o 0,6 procenta.

„Nacházíme se v tomto velmi pozitivním prostředí pro zlato, ve kterém máme zpomalující ekonomická data spolu s inflačními tlaky, které zůstávají zvýšené,“ uvedl ředitel společnosti obchodující s kovy High Ridge Futures David Meger.

Zlato a bitcoin, ilustrační foto

Z napětí na finančních trzích těží vedle zlata i bitcoin. Už zase stojí skoro 600 tisíc

Nejznámější kryptoměna bitcoin dnes čtvrtým dnem posiluje, odpoledne se dostala až na 26 533 dolarů (asi 588 tisíc korun), a je tak nejvýše od loňského června. Podle analytiků těží z chaosu na globálních trzích po krachu amerických finančního ústavů Silicon Valley Bank (SVB) a Signature Bank. Kryptoměnová burza Binance zároveň oznámila, že pozastavuje vklady a výběry v britských librách.

Přečíst článek

Zdraží ještě zlato? Rozhodne Fed

Atraktivitu zlata, zejména mezi neamerickými obchodníky, zvýšil pokles dolaru v reakci na zprávy o snížení počtu volných pracovních míst v USA a továrních zakázek. Zlatu tento týden pomohl také růst cen ropy po překvapivém oznámení snížení těžby skupinou OPEC+, které vyvolalo obavy ze zrychlení inflace.

„Z technického hlediska cena zlata pravděpodobně zůstane vysoká a stabilizuje se na současné úrovni nebo ještě výše. Hranice 2050 dolarů by mohla působit jako důležitá úroveň rezistence a pokud bude překročena, mohla by cena rychle vystoupat na své rekordní maximum,“ uvedl obchodník firma Heraeus Alexander Zumpfe.

Analytik firmy Exinity Han Tan ale upozornil, že další zvýšení úrokových sazeb by mohlo způsobit, že zlato odepíše část svých nedávných zisků, napsala agentura Reuters.

Zlaté slitky

Češi prchají před inflací ke zlatu

Češi kvůli ochraně před inflací nejčastěji volí uložení peněz do investičního zlata, termínovaných vkladů nebo realitních fondů, uvádí průzkum agentury Median.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme