Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Češi loni nakoupili tuny zlata, nejvíc těsně po invazi, ukazují data prodejců

Češi prchají před inflací ke zlatu
iStock
 ČTK

Obchodníkovi s drahými kovy Golden Gate stouply v roce 2022 meziročně tržby o 23 procent na 6,5 miliardy korun. V loňském roce jeho zákazníci nakoupili tři tuny zlata a 36,8 tuny stříbra. Od vzniku firmy v roce 2011 prodej zlata přesáhl 14 tun zlata a 202 tun stříbra. Nárůst obchodu zaznamenala i konkurenční společnost Zlaťáky.cz.

Reklama

Zatímco v roce 2021 Zlaťáky.cz podle svého vyjádření uskutečnily přes 25 tisíc transakcí a prodaly 44 tisíc zlatých a 239 tisíc stříbrných mincí, v loňském roce šlo o více než 29 tisíc transakcí a 55 tisíc zlatých a 277 tisíc stříbrných mincí. Tržby společnosti tak vzrostly o více než desetinu na 1,9 miliardy korun. Celkově v loňském roce firma prodala víc než tunu zlata a přes sedm tun stříbra.

„Historicky největší měsíční obrat přesahující jednu miliardu korun jsme zaznamenali v březnu 2022, kdy extrémní poptávku po drahých kovech způsobila nervozita ze začínající války na Ukrajině. Vzhledem k předpokládanému dalšímu postupnému růstu cen drahých kovů, který pro letošní rok predikuje většina analytiků, předpokládáme další postupný růst poptávky po drahých kovech,“ uvedl předseda představenstva Golden Gate Libor Brůna.

Zlaté slitky

Zlato zdražuje nad 2000 dolarů za unci. Je nejvýš od invaze

Cena zlata dnes překonala důležitou hranici 2000 dolarů (téměř 43 tisíc korun) za troyskou unci (31,1 gramu) a stoupla až na nejvyšší hodnotu od loňského března.

Přečíst článek

Nejvyšší zájem o investiční kovy byl podle ředitele Zlaťáky.cz Martina Šticha od února do dubna, a to i přesto, že zlato se tou dobou nacházelo na cenovém vrcholu. „Lidé zlato nevnímají jen jako dlouhodobou investici, ale také jako efektivní ochranu svého majetku v nejistých dobách. Loni na jaře to byla tedy podle zkušenosti našich prodejců hlavním důvodem, kvůli kterému se lidé o nákup zlata zajímali, strach vyvolaný ruskou invazí na Ukrajinu,“ dodal.

Rostoucí zájem českých domácností o nákup investičního zlata a stříbra potvrzuje nárůst počtu klientů Golden Gate, který se meziročně zvýšil o 30 procent. Aktuálně má společnost 59 tisíc klientů, z nichž téměř 50 tisíc využívá komoditní účet jako formu pravidelného spoření do drahých kovů. Golden Gate má více než 50 regionálních kanceláří a 25 výdejních míst v ČR a na Slovensku.

Golden Gate působí na trhu 12 let. Se svými 50 pobočkami a téměř 55 tisíc klientů je největší poradenskou firmou v prodeji drahých kovů v ČR. Většina klientů Golden Gate využívá možnost postupného nákupu drahých kovů v komoditní účtu, který funguje jako pravidelné spoření.

Zlaté slitky

Češi prchají před inflací ke zlatu

Češi kvůli ochraně před inflací nejčastěji volí uložení peněz do investičního zlata, termínovaných vkladů nebo realitních fondů, uvádí průzkum agentury Median.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme