Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Bláznivé rekordy. Elektřina na burze v Praze i v Německu stojí přes 1000 eur za MWh

elektroměr, elektřina
iStock
 ČTK

Cena české elektřiny v základním zatížení s dodávkou na následující rok dnes přesáhla 1000 eur (zhruba 24 600 korun) za megawatthodinu (MWh). Na Twitteru to oznámila středoevropská energetická burza Power Exchange Central Europe (PXE) sídlící v Praze. Nad tuto hranici se dnes dostala také velkoobchodní cena elektřiny pro německý trh s dodáním v příštím roce.

Reklama

Cena na pražské burze se tak dostala na desetkrát vyšší úroveň než na počátku loňského září, kdy poprvé přesáhla 100 eur za MWh. Růst cen plynu a elektřiny urychlila únorová ruská vojenská invaze na Ukrajinu, Evropská komise kvůli prudkému zdražování připravuje krizová opatření a systémovou reformu trhu s elektřinou.

Německý ministr hospodářství Robert Habeck

Němci zvládají energokrizi. Zásobníky se plní a ruský plyn téměř nepotřebují

Německo se chystá na zimu. Daří se mu plnit zásobníky plynu rychleji, než čekalo, uvedl ministr hospodářství Robert Habeck. Navíc závislost na ruské surovině je minimální. Podíl ruského plynu činí necelých deset procent. Před rokem to bylo více než 50 procent.

Přečíst článek

Velkoobchodní cena elektřiny pro německý trh s dodáním v příštím roce, která je pro Evropu klíčová, dnes rovněž poprvé přesáhla 1000 eur (zhruba 24 600 korun) za megawatthodinu (MWh). Výrazně naopak klesá velkoobchodní cena plynu pro evropský trh, klíčový termínový kontrakt zlevnil zhruba o pětinu, píše agentura Bloomberg.

Cena klíčového termínového kontraktu na plyn s dodáním v září ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku po poledni vykazovala pokles o téměř 20 procent na zhruba 272 eur za MWh.

EU projedná zastropování cen plynu

Za zlevňováním plynu stojí příznivé informace o plnění zásobníků v Německu. Někteří obchodníci navíc vybírají zisky, které jim přinesl růst cen plynu v uplynulých týdnech. Minulý týden klíčový termínový kontrakt na plyn zdražil o téměř 40 procent, napsala agentura Bloomberg.

Mimořádná evropská rada pro energetiku 9. září projedná návrh na stanovení maximální ceny plynu, který se využívá pro výrobu elektřiny, oznámil dnes ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Cílem je oddělit ceny elektřiny od cen plynu. Na nutnosti nalezení celoevropského řešení pro snížení cen elektřiny se dnes v Praze shodli premiér Petr Fiala (ODS) s německým kancléřem Olafem Scholzem. Přípravu plánu Evropské komise na systémovou reformu trhu potvrdila předsedkyně unijní exekutivy Ursula von der Leyenová.

Strach z nedostatku

Německý ministr hospodářství Robert Habeck o víkendu uvedl, že německé zásobníky plynu se plní rychleji, než je naplánováno. Cílem německé vlády je, aby do října byly zásobníky plné z 85 procent. Podle Habecka by tento cíl mohl být splněn již začátkem září. K 1. listopadu pak mají být zásobníky plné z 95 procent.

Ceny plynu v Evropě letos tlačí vzhůru obavy z nedostatku této suroviny ve spojitosti s ozbrojeným konfliktem mezi Ukrajinou a Ruskem. Růst cen energií tlačí v evropských zemích vzhůru inflaci a zvyšuje náklady domácností i podniků. Český premiér Petr Fiala minulý týden hovořil o nutnosti nalézt celoevropské řešení, které bude směřovat k zastropování cen energií.

Čínský export, ilustrační foto

Globální inflace začíná brzdit. Problém zůstane v Evropě

Máme to nejhorší za sebou? Klíčové ukazatele globální inflace začínají vykazovat zlepšení. Růst cen pozvolna brzdí v USA, Japonsku, Evropské unii či Velké Británii, naznačuje agentura Bloomberg. Zatímco ceny jídla, zboží i přepravy nejspíš již výrazněji neporostou, zejména energie v Evropě budou nadále dělat světu problémy, dodává Bloomberg.

Přečíst článek

exekuce

Dalibor Martínek: Exekuční mafii už se sbíhají sliny. Přichází období hojnosti

Za první čtvrtletí letošního roku narostl počet nově zahájených exekucí o 11,4 procenta. Za celý loňský rok byl nárůst zahájených exekucí 6,8 procenta. Celkově bylo vloni zahájeno 445 tisíc exekucí. V současnosti je v exekuci asi osm set tisíc Čechů, desetina dospělých.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme