Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Globální inflace začíná brzdit. Problém zůstane v Evropě

Čínský export, ilustrační foto
iStock
Stanislav Šulc

Máme to nejhorší za sebou? Klíčové ukazatele globální inflace začínají vykazovat zlepšení. Růst cen pozvolna brzdí v USA, Japonsku, Evropské unii či Velké Británii, naznačuje agentura Bloomberg. Zatímco ceny jídla, zboží i přepravy nejspíš již výrazněji neporostou, zejména energie v Evropě budou nadále dělat světu problémy, dodává Bloomberg.

Reklama

Rekordní inflaci za desítky let zaznamenaly v uplynulých měsících téměř všechny světové trhy včetně těch hlavních – severní Amerika, východní Asie či Evropská unie. V České republice se růst cen blíží až hranici 20 procent, kterou by podle pesimistického scénáře České národní banky dokonce mohla tuzemská inflace pokořit.

Důvodem byly dopady pandemických uzávěr, narušené logistické řetězce a také nedostatek surovin způsobený válkou na Ukrajině a protiruskými sankcemi.

Jaká je inflace v Evropě či USA? Padají rekordy staré desítky let

Jaká je inflace ve světě? Padaly rekordy staré desítky let

S vysokou inflací nebojuje jen Česko, ale i desítky zemí ve světě, a v řadě zemí hlásili v posledním roce dvouciferné nárůsty a nejvyšší hodnoty za desítky let. Centrální banky proto zvedaly či stále zvedají základní úrokové sazby, což však často znamená snížení hospodářského růstu. Podívejte se na přehled míry inflace ve světě.

Přečíst článek

Situace se však začíná obracet a globální inflace začala zpomalovat, uvádí agentura Bloomberg. „Jak zpomaluje ekonomický růst, začíná ochlazovat také poptávka po klíčových materiálech od ropy přes měď po obilí. A tím se zastavuje i růst jejich cen, což by mělo uvolnit proinflační tlaky na ceny koncových produktů včetně jídla,“ uvádí Bloomberg. „Navíc se značně zlevňuje pohyb zboží, jak se daří logistickému sektoru vracet do předpandemických standardů,“ dodala agentura.

Vše k energetické krizi čtěte zde 

Sazby v Americe dál porostou

Americká investiční banka JPMorgan Chase & Co. proto odhaduje, že americká inflace ve druhém pololetí klesne na 5,1 procenta, přičemž aktuální hodnota je 8,5 procenta. Ta je nejvyšší od začátku osmdesátých let.

Stavba, ilustrační foto

Zdražování u výrobců už konečně alespoň zpomaluje

Také v prvním prázdninovém měsíci pokračoval meziroční růst cen všech výrobců. V průmyslu a zemědělství ale oproti červnu zpomalil. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Přečíst článek

Snížení inflace však nebude natolik razantní, aby byli spokojeni centrální bankéři. Ti cílí inflaci na dvě procenta. I proto šéf americké centrální banky Jerome Powell v pátek potvrdil závazek Fedu držet vyšší úrokové sazby raději delší dobu. „Je naším hlavním úkolem a závazkem srazit inflaci k dlouhodobému cíli,“ prohlásil Powell na výročním zasedání centrálních bankéřů v Jackson Hole. Komentátoři tak očekávají další růst amerických sazeb, a možná i jeho zrychlení.

Jerome Powell, předseda Federálního rezervního systému USA

Šéf Fedu Powell: Historie hovoří proti zbrklému rozvolnění měnové politiky

V napjatě očekávané řeči na zasedání amerických centrálních bankéřů v Jackson Hole šéf Fedu Jerome Powell potvrdil spekulace, že americká centrální banka bude nadále utahovat měnovou politiku. „Centrální banky na sebe musí vzít zodpovědnost, že vrátí měnovou stabilitu,“ uvedl Powell. Akcie na Powellovu jestřábí rétoriku reagovaly mírným poklesem.

Přečíst článek

Evropa bojuje s energiemi

Na rozdíl od americké ekonomiky nemá Evropská unie příliš dobré vyhlídky, připomíná Bloomberg. Důvodem je pokračující válka na Ukrajině a sílící energetická krize způsobená přílišnou závislostí evropské energetiky na ruských surovinách.

elektřina, elektrický stožár, energie

Češi mají nejdražší elektřinu v Evropě. Přitom patří k jejím největším vývozcům na světě

České domácnosti platily letos v červenci za elektřinu nejvyšší cenu v celé Evropě. Přitom ovšem Česko patří mezi největší vývozce elektřiny nejen v Evropě, ale dokonce na světě.

Přečíst článek

Aktuální míra inflace v Evropské unii činí 8,9 procenta, i proto Evropská centrální banka přistoupila k prvnímu zvýšení sazeb za posledních deset let. Přesto mírný růst sazeb nemusí mít výraznější vliv. Inflace v Evropě je v současnosti hnaná zejména cenami energií, snížení inflace by přineslo až výrazné ochlazení ekonomiky. Je však otázka, zda to je v zájmu Unie a zda je případné další opatrné zvyšování sazeb dostatečné na takové zpomalení.

Ještě horší situace však podle odhadů Citigroup panuje ve Velké Británii, kde může inflace vyrůst až k 18 procentům, pokud se jí nepodaří vyřešit účty za energie.

chalupa, ilustrační foto

Lukáš Kovanda: Úsporný tarif je pro všechny...až na chalupáře

Energetický úsporný tarif, jehož detaily v týdnu zveřejnila vláda, se nevztahuje k místu trvalého bydliště, ale k nastavenému, smluvně danému tarifu pro odběr energií. Nespornou výhodou úsporného tarifu je to, že lidé si o podporu nemusí nijak žádat. Nemusí tedy měnit stávající způsob platby za energie. Dodavatel energie jim úsporu plynoucí z úsporného tarifu prostě automaticky zaúčtuje, takže ať už standardně platí energie jakkoli, účet jim bude adekvátně ponížen, upozorňuje hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Arsen Lazarevič: Nový úsporný tarif ignoruje novou realitu energetického trhu

Arsen Lazarevič: Nový úsporný tarif ignoruje aktuální realitu energetického trhu

Cena elektřiny roste, spotřebitelé si na vytápění mohou připlatit v příštím roce desítky tisíc navíc oproti současným, už tak vysokým cenám. Úsporný tarif téměř nic neřeší, zvláště u ohrožených domácností, míní analytik Arsen Lazarevič.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Prudký růst ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat

AKTUALIZOVÁNO: Za prudkým růstem ceny plynu v Česku není chyba, říká Eurostat. ČSÚ by přivítal změnu metodiky

Přečíst článek
ČEZ vyzývá k samoodečtu energií. Pomůže to s nastavením záloh.

Lukáš Kovanda: V Česku elektřina pro domácnosti zlevňuje za poslední rok suverénně nejvíce v celé EU

Přečíst článek
Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová

Brusel navrhl strop pro cenu plynu. Je to „mechanismus poslední záchrany“, říká komise

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme