Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Němci zvládají energokrizi. Zásobníky se plní a ruský plyn téměř nepotřebují

Německý ministr hospodářství Robert Habeck
ČTK
 ČTK

Německo se chystá na zimu. Daří se mu plnit zásobníky plynu rychleji, než čekalo, uvedl ministr hospodářství Robert Habeck. Navíc závislost na ruské surovině je minimální. Podíl ruského plynu činí necelých deset procent. Před rokem to bylo více než 50 procent.

Reklama

Německé zásobníky plynu se plní rychleji, než je naplánováno. Časopisu Der Spiegel to řekl ministr hospodářství Robert Habeck. Zpráva vyvolává naději, že největší evropská ekonomika se tuto zimu vyhne akutnímu nedostatku plynu.

Cílem vlády je, aby do října byly zásobníky plné z 85 procent. Podle Habecka by tento cíl mohl být splněn již začátkem září. K 1. listopadu pak mají být zásobníky plné z 95 procent, uvedla agentura DPA.

Der Spiegel s odvoláním na údaje energetického sdružení BDEW napsal, že v srpnu se ruský plyn podílel na celkové spotřebě plynu v Německu jen 9,5 procenta. V loňském roce měl ruský plyn na celkové spotřebě plynu v zemi podíl zhruba 55 procent.

elektřina, elektrický stožár, energie

Češi mají nejdražší elektřinu v Evropě. Přitom patří k jejím největším vývozcům na světě

České domácnosti platily letos v červenci za elektřinu nejvyšší cenu v celé Evropě. Přitom ovšem Česko patří mezi největší vývozce elektřiny nejen v Evropě, ale dokonce na světě.

Přečíst článek

Cílem vlády je zaplnit zásobníky plynu do 1. září ze 75 procent. Podle aktuálních údajů evropské skupiny provozovatelů zásobníků GIE jsou však již plné z 82,2 procenta.

Další odstávka Nord Streamu 1

Rusko nedávno oznámilo, že koncem srpna přeruší na tři dny dodávky plynovodem Nord Stream 1 z důvodu údržby. Poté by měly dodávky činit 33 milionů metrů krychlových plynu denně, což odpovídá zhruba 20 procentům denní kapacity. Na tuto výši Rusko snížilo dodávky do Německa již před několika týdny.

Plyn, ilustrační foto

Evropa má nedostatek plynu, Rusové jej místo exportu spalují

Rusko nyní spaluje obrovské množství volného zemního plynu, denně odhadem za deset milionů dolarů (asi 247 milionů korun). Ukazuje to analýza expertů, na kterou se odvolává britská stanice BBC. Podle odborníků jde o plyn, který by za jiných okolností směřoval do Německa. Vědci mají obavy, že takové množství škodlivých uhlíkových emisí může urychlit tání ledovců v Arktidě.

Přečíst článek

Německo má největší skladovací kapacity zemního plynu ve střední a západní Evropě. Podle průmyslového sdružení Ines může skladovat až 256 terawatthodin zemního plynu, což odpovídá přibližně čtvrtině roční spotřeby v zemi.

Do Německa by měl nově proudit také zkapalněný zemní plyn přes Francii. Obě země vyřešily organizační technické problémy, které mají usnadnit dodávky, dodal Der Spiegel s odvoláním na dokument ministerstva hospodářství.

Ministr financí Zbyněk Stanjura

Místo válečné daně, která oživuje Marxe, by vláda měla vyjednat pozastavení emisních povolenek

Takzvaná válečná daň, kterou chystá zavést Fialova vláda, je druhem sektorové daně. Co hůř, vláda, která sama sebe označuje jako středopravou, by zavedením válečné sektorové daně přijala za své učení Karla Marxe.

Přečíst článek

Uprchlíci z Ukrajiny čekají před krajským asistenčním centrem pomoci Ukrajině, 14. června 2022, Praha.

David Ondráčka: Selhávání státu aneb Nedůstojný příběh z Holešovic

Strašná ostuda našeho státu teď probíhá před holešovickou tržnicí v Praze. Nedůstojně tam zacházíme s ukrajinskými maminkami a babičkami, které dlouhé dny čekají na humanitární dávku u speciálního Úřadu práce pro Ukrajince. Ale teď už se o tom ví, je to řešitelné a měly by zafungovat okamžité kroky státních institucí k řešení. Stát dělá chyby, stává se to a v komplexních systémech je to úplně normální. Ale pak musí reagovat a napravit je, jinak je to velké selhávání státu a jeho představitelů, míní bývalý šéf české Transparency International David Ondráčka.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Cena plynu pro Evropu sestoupila pod 40 eur za MWh, je to pořád dvojnásobek průměru před válkou

Přečíst článek

Lekce z ruské agrese. Potřebujeme odolnější energetiku i propojení trhů EU a Ukrajiny

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme