Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny energií půjdou dolů. ČEZ zlevní elektřinu a plyn. Kterých zákazníků se to týká?

Ceny energií půjdou dolů. ČEZ zlevní elektřinu a plyn
ČTK
 ČTK

Energetická společnost ČEZ zlevní dodávky elektřiny a plynu. Od léta sníží ceny energií pro 1,7 milionu stávajících zákazníků se smlouvou na dobu neurčitou, a to nejprve v červnu zlevní plyn zhruba o 17 procent, následně v červenci i elektřinu o devět procent. Od května firma zlevňuje i fixované produkty. Energie letos postupně zlevňují i další dodavatelé, reagují tak na pokles velkoobchodních cen energií.

Reklama

Cena za dodávku plynu bez fixace tak u ČEZ domácnostem klesne od 1. června na 1479 korun za megwatthodinu bez DPH. Cenu elektřiny bez fixace pak společnost sníží od začátku července v nejběžnější sazbě D02 na 3595 korun za megwatthodinu bez DPH.

„Tento krok nám umožňuje úprava naší nákupní strategie, díky které můžeme pokles velkoobchodních cen rychle promítnout i do snížení ceníků pro naše zákazníky již v polovině roku,“ uvedl generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec. Změna ceny bude podle něj automatická, zákazníci tak nebudou muset nic dělat.

Ministři G7 chtějí odstavit uhelné elektrárny do roku 2035

Konec uhelných elektráren. Ministři zemí G7 je chtějí vypnout do několika let

Ministři energetiky skupiny sedmi předních ekonomik světa (G7) se dohodli na odstavení uhelných elektráren v první polovině roku 2035.

Přečíst článek

Letos potřetí ČEZ zlevňuje také své fixované produkty. Od května sníží cenu elektřiny s dvouletým závazkem v průměru na 3124 korun za megwatthodinu bez DPH a cenu plynu v průměru na 1298 korun za megwatthodinu bez DPH. Zlevňovat budou i nabídky se smlouvou na tři roky.

Zlevňují i ostatní

Ceníky od začátku letošního roku postupně snižují i další dodavatelé. Například společnost E.ON od května zlevnila asi 150 tisíc zákazníků plyn, a to v rozmezí o 13 až 21 procent. Kromě toho firma zlevňovala i své fixované tarify pro nové zákazníky. O stovky korun letos fixované produkty zlevňovala například také innogy, která nedávno potvrdila, že chystá ještě další úpravy cen. V dubnu zlevňovala elektřinu a plynu také společnost epet, od března snížila o 6,1 procenta cenu plynu Pražská plynárenská. Nový produkt v závěru dubna představila také firma Centropol, která novým klientům nově nabízí fixaci ceny na jeden měsíc s měsíční výpovědní lhůtou. Měsíční tarif nyní nabízí například také Lama Energy. Někteří dodavatelé se zlevňováním vyčkávají, mimo jiné proto, že produkty nakoupili s předstihem za vyšší ceny.

Snižování cen je důsledkem postupného poklesu cen elektřiny a plynu na energetickém trhu, zejména z úvodu letošního roku. Megawatthodina elektřiny nyní na burze stojí 87,72 eur (zhruba 2203 korun), což je meziročně asi o 40 procent méně. Ještě výrazněji, přibližně o 50 procent, klesla cena plynu na aktuálních 35,5 eur (přes 892 korun) za megwatthodinu. Od března sice energie začaly na trhu postupně zdražovat, v posledním týdnu ovšem zaznamenaly opět lehký pokles cen.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Call centrum (ilustrační foto)

Lidé bombardují call centra ČEZ i PRE. Ptají se na úsporný tarif a ceny elektřiny

Přečíst článek
Uniper

Německo následuje Francii. Stát se chystá převzít třetinu energetické společnosti Uniper

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme