Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ať se nám do práce neplete umělá inteligence, žádají hollywoodští scenáristé. A začali stávkovat

Hollywoodští scenáristé stávkují. Nejen kvůli penězům, odmítají vliv umělé inteligence na tvorbu
Pixabay
 ČTK

V USA začala stávka hollywoodských scenáristů, kteří se s producenty nedohodli na zlepšení finančních podmínek a dalších zárukách, týkajících se vlivu umělé inteligence (AI) na tvorbu. Od pondělní půlnoci tak nepracuje 11 500 tvůrců, které zastupuje sdružení filmových a televizních scenáristů (WGA), což může podstatně zpomalit přípravy na natáčení nových seriálů a filmů. Úplně se zastaví natáčení populárních talk show, jako jsou například ty s moderátory Jimmym Fallonem nebo Jimmym Kimmelem, napsala agentura Reuters.

Reklama

Scenáristé naposledy stávkovali před 15 lety, tehdy jejich protest trval 100 dní a kalifornskou ekonomiku stál dvě miliardy dolarů. Velmi dlouho trvala i stávka v roce 1988, kdy scenáristé nepsali skoro půl roku.

Zakladatel a dosavadní výkonný ředitel Netflixu Reed Hastings na snímku z roku 2017.

Konec éry zakladatele Netflixu Reeda Hastingse. Muže, který změnil vnímání televize

Muž, který znovu vymyslel televizi. Nikým menším není Reed Hastings, který v roce 1997 založil poštovní videopůjčovnu Netflix. Z té je nyní největší globální televize světa s původním obsahem bojujícím o Oscary a bavící více než 230 milionů diváků ve 200 zemích světa. Nyní Hastings končí v každodenní operativě. Nová éra Netflixu tak odstartovala právě nyní.

Přečíst článek

Tentokrát WGA ke stávce přistoupilo poté, co ani po šesti týdnech nenašlo společnou řeč se zástupci filmových studií a streamovacích platforem sdružených ve svazu producentů (AMPTP).

Nepoužívejte naše scénáře jako inspiraci pro AI

Scenáristé mimo jiné žádají vyšší odměny, zvýšení odvodů za zdravotní a sociální pojištění, ale také záruky ohledně velikosti tvůrčích týmů nebo třeba regulace týkající se umělé inteligence. Podle serveru Variety například scenáristé odmítají pracovat s texty vytvořenými umělou inteligencí a chtějí studiím zabránit, aby používaly jejich scénáře jako zdroj pro další generické texty, které by umělá inteligence vytvářela.

Quentin Tarantino slaví šedesátku. A slibuje už jen poslední film

Quentin Tarantino slaví šedesátku. A vyhrožuje, že natočí už jen poslední film

Samouk nebo magor z videopůjčovny. Tak se říkávalo Quentinu Tarantinovi, protože na rozdíl od většiny slavných filmařů své filmové vzdělání absolvoval skutečně ve videopůjčovně. I proto jsou jeho kultovní filmy prošpikované odkazy na všechno možné od spaghetti westernů Sergia Leoneho přes francouzskou novou vlnu po japonské samurajské klasiky. Tarantino má na kontě devět snímků. A podle slov režiséra, který právě dnes slaví šedesátku, natočí už jen jeden film.

Přečíst článek

„Všichni scenáristé to vědí: tyhle společnosti zničily celé odvětví. Obraly právě ty lidi, scenáristy, kteří jim pomohli zbohatnout," uvedlo sdružení WGA.

Všichni scenáristé to vědí: tyhle společnosti zničily celé odvětví. Obraly právě ty lidi, scenáristy, kteří jim pomohli zbohatnout," uvedlo sdružení WGA

Jestli a jak stávku pocítí diváci, bude záviset na tom, jak dlouho bude trvat. Nejdříve protest zasáhne talk show, které se vysílají na denní bázi. Příprava na natáčení seriálů nebo filmů se zpomalí, ale výrazný vliv by stávka měla jen v případě, že by trvala několik měsíců.

Mohlo by to zdržet natáčení nových sérií seriálů pro podzimní sezonu a dotlačit televize například k tomu, že do programu zařadí více reality show nebo repríz, napsala agentura Reuters. Menší vliv bude mít stávka na velké streamovací platformy, které mohou výpadky nahradit obsahem vytvořeným v zahraničí.

Avatar: The Way of Water vysílají i ruská kina

I ruská kina vysílají Avatara. Akorát nikdo neví, jak to přesně dělají

Pokračování megahitu Jamese Camerona se v Rusku nesmí vysílat, protože hollywoodská studia v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu zrušila veškeré své místní aktivity. Přesto se tu film vysílá, a to dokonce s ruským dabingem. Zázrak? Vlastně ani ne.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Snímek Barbie se zapsal do historie. Režisérka je první ženou, jejíž film vydělal miliardu

Snímek Barbie se zapsal do historie. Režisérka je první ženou, jejíž film vydělal miliardu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme