Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Co když umělou inteligenci zneužije Putin? Kmotr AI Geoffrey Hinton opustil Google a teď chce varovat lidstvo

Kmotr umělé inteligence Hinton opustil Google a chce říkat pravdu. AI lze zneužít, varuje
Profimedia
Dušan Kütner
duk

Muž všeobecně považovaný za kmotra umělé inteligence (AI) Geoffrey Hinton opustil v 75 letech svou práci v technologickém gigantu Google a rozhodl se říkat pravdu o rizicích a nebezpečích AI, která v posledních měsících zažívá obrovský boom. Některá nebezpečí AI chatbotů jsou docela děsivá, co když ji zneužije někdo jako Vladimir Putin? řekl Hinton serveru BBC.

Reklama

Geoffrey Hinton oznámil svou rezignaci z Googlu v prohlášení pro deník The New York Times s tím, že nyní své práce lituje. A rozhodl se varovat před rostoucími nebezpečími vyplývajícími z vývoje v této oblasti. „Právě teď ještě chatboti nejsou inteligentnější než my, pokud mohu soudit. Ale myslím, že brzy budou," řekl BBC.

Špatní lidé mohou po AI chtít špatné věci

Hinton za hlavní nebezpečí považuje, pokud by se AI chopili „špatní hráči pro špatné věci“. „To je jeden z nejhorších scénářů, noční můra,“ podotkl. Lze si podle něj představit, že by se někdo, jako je třeba ruský prezident Vladimir Putin, rozhodl dát robotům možnost vytvářet si vlastní dílčí cíle. „Nakonec by umělá inteligence mohla vytvořit dílčí cíle, jako například ´potřebuji získat více moci‘,“ míní.

IBM přeruší nábor na pozice, které může převzít umělá inteligence

A je to tady. IBM stopne nábor lidí, které vystřídá umělá inteligence

Americká technologická společnost International Business Machines (IBM) přeruší nábor na pozice, které může převzít umělá inteligence. Podle šéfa firmy Arvinda Krishny dokáže nahradit až třetinu ze stávajících 26 tisíc pracovníků, kteří nejsou v přímém kontaktu se zákazníkem.

Přečíst článek

„Došel jsem k závěru, že druh inteligence, kterou vyvíjíme, se velmi liší od inteligence, kterou máme. Jsme biologický systém a toto jsou digitální systémy. A velký rozdíl je v tom, že v digitálním systému máte mnoho jednotek stejné úrovně vytvářející model světa,“ říká Hinton.

„Všechny tyto jednotky se mohou odděleně učit, ale okamžitě sdílet své znalosti. Je to, jako byste měli 10 tisíc lidí, a kdykoli by se něco naučil jeden z nich, automaticky by to věděli všichni. A díky tomu mohou chatboti vědět mnohem víc než kterýkoli člověk," dodal.

Hinton byl průkopníkem umělé inteligence a oblasti neuronových sítí. V roce 2012 on a dva jeho postgraduální studenti na University of Toronto vytvořili technologii, která se stala základem pro systémy umělé inteligence typu ChatGPT, o kterých největší společnosti v technologickém průmyslu věří, že jsou klíčem k jejich budoucnosti. Pro Google pracoval posledních více než deset let a za tu dobu se stal uznávaným expertem na oblasti AI.

Investor Gabriel Eichler v pořadu Jiný peníze.
video

Gabriel Eichler: V Kalifornii se nenadává, ale podniká. Teď ale start-upy přišly o investory

Pád Silicon Valley Bank a propad cen akci technologických firem a kryptoměnového trhu způsobily, že ze sektoru start-upů se i v Kalifornii odlily peníze pryč, říká investor Gabriel Eichler. Přesto je tam mentalita už zhruba sto let neopakovatelně podnikatelská.

Přečíst článek

Elon Musk varoval před umělou inteligencí. Ale spustí vlastního chatbota „hledajícího maximální pravdu“

Musk varoval před umělou inteligencí. Teď spustí vlastního chatbota „hledajícího maximální pravdu“

Miliardář Elon Musk spustí konkurenta chatovacího systému umělé inteligence ChatGPT, jeho TruthGPT vyzve rivaly od společností Microsoft a Google. Musk to řekl v pondělí v rozhovoru s americkou televizí Fox News, v němž mimo jiné kritizoval produkt konkurence.

Přečíst článek

Umělá inteligence vymaže stamiliony pracovních míst. Obávat by se měli hlavně úředníci

Umělá inteligence vymaže stamiliony pracovních míst. Bát by se měli úředníci, umělci a novináři

Umělá inteligence by mohla ve světě nahradit člověka na 300 milionech pracovních míst. Vyplývá to podle serveru BBC ze zprávy americké investiční banky Goldman Sachs. Ve Spojených státech a Evropě by umělá inteligence podle zprávy mohla zastat zhruba čtvrtinu pracovních úkolů, mohla by však rovněž vést k tvorbě nových pracovní míst a k růstu produktivity.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej zařadil po bok SpaceX.

Tvůrce ChatGPT míří do nejvyšší ligy. Prodej akcií by jej hodnotou zařadil po bok SpaceX

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme