Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zrychlí v Česku výstavba? Pro nové úřady nejsou peníze ani lidé. Zbývá se jen modlit

Dalibor Martínek

Nový stavební zákon stále čeká na to, až ho schválí poslanecká sněmovna. Platit by měl od příštího roku. Tento závazek vlády trvá. Faktem však je, že se neustále pracuje na dílčích změnách této klíčové normy. „Připravuje se vládní poslanecká iniciativa. Zdá se, že výsledkem bude kompromis mezi původním návrhem a představami současné vlády,“ říká Jan Šebesta, expert na stavební právo ze Svazu průmyslu a dopravy.

Reklama

Svaz se na připomínkování zákona podílí jako zástupce zaměstnavatelů. A rád by, spolu s ostatními experty, ještě na poslední chvíli novelu „učesal“ tak, aby se stavební řízení v Česku skutečně zjednodušilo. Například se podle něj dlouze diskutovalo o tom, jestli do povolovacího řízení bude zahrnuto takzvané jednotné enviromentální stanovisko, nebo zůstane jako samostatná součást procesu.

„Nakonec ministerstvo životního prostředí ustoupilo, což znamená, že by mělo být vše zkoordinováno v jednom závazném stanovisku a stavebník bude mít na stavebním úřadě jedno řízení. Kde dostane závazná vyjádření, která potřebuje k povolení stavby, od všech dotčených stran,“ říká Šebesta.

Klíčovým parametrem, na kterém se po volbách celá příprava nového stavebního zákona zasekla, byla myšlenka minulé vlády vytvořit jednotnou soustavu stavebních úřadů. Současná vláda tento princip odmítla. Už víc než rok se proto pod vedením Ivana Bartoše, ministra pro místní rozvoj a šéfa Pirátů, stavební zákon všelijak přepracovává a upravuje.

Padlý návrh jednotných úřadů

Podle svazu průmyslu by byl původně zamýšlený systém jednotných úřadů funkčnější. I když by jeho vytvoření stálo peníze. Svaz pro to má jednoduché vysvětlení: „Typově stejné stavby se na různých stavebních úřadech posuzují různě. Dokonce jsou tam rozdílné požadavky.“ Díky jednotnému systému by měli všichni žadatelé o stavbu dopředu jasno, co je po nich žádáno.

Nicméně, jde o padlou myšlenku. Jak tedy bude vypadat nový stavební zákon, který je dosud pro laickou veřejnost obestřen tajemstvím? „Zůstává záměr digitalizace nebo třeba vytvoření speciálního stavebního úřadu, který bude mít na starost nejdůležitější stavby. A počítá se s přenosem kompetencí na vyšší úroveň u velkých staveb,“ říká Šebesta. V celku podle něj půjde o velkou změnu. Nicméně ne tak radikální, jak navrhoval původní projekt vzešlý z vlády Andreje Babiše.

Proč se nestaví byty? Dejte nám konečně pořádný územní plán a stavební zákon, volají stavitelé

Územní plánování a stavební řízení. Dvě začarovaná sousloví. Developeři si stěžují, že kvůli složitosti obou trvá v Praze povolování výstavby bytového domu až deset let, někdy i déle. Třeba ve Vídni je doba desetinová, rychleji se povoluje i v řadě zemí třetího světa. V Česku s tím jakoby nikdo nedokáže hnout. Praha má „provizorní“ územní plán starý přes dvacet let. Nový stavební zákon chystala minulá vláda čtyři roky, současná ho rok předělávala, stále není schválen.

Přečíst článek

Úřad pro speciální účely

Pro Svaz průmyslu a dopravy, ale samozřejmě nejen pro něj, jsou důležitou součástí liniové či energetické stavby. Plynovody, silnice či železnice. Tyto rozsáhlé stavby by do budoucna měl řešit speciální stavební úřad. „Pokud budete kdekoliv v Česku chtít stavět železnici, bude ji povolovat tento jeden stavební úřad. Smyslem je, aby tam byl dostatek odborníků, kteří tyto stavby znají,“ vysvětluje Šebesta. Nemělo by se podle něj do budoucna stávat, že třeba úsek dálnice bude povolovat úřad obce s rozšířenou působností, kde se do té doby schvalovaly jenom bytové domy.

Jedním z hlavních očekávání od nového stavebního zákona je samozřejmě zrychlení výstavby. Jak to s vyšší rychlostí povolování nakonec dopadne? „Rozdělil bych to na dvě části,“ uvádí Šebesta. U klíčových staveb je podle něj politická shoda napříč vládou a opozicí. Všichni si uvědomují, že je to potřeba řešit jinak než doposud, systémově.

Klára Dostálová, exministryně pro místní rozvoj

Zmatek kolem stavebního zákona zdražuje byty, říká v podcastu Dostálová

Hlavním cílem úprav stavebního zákona, které prosadil ministr Ivan Bartoš je, aby stavební řízení zůstalo na obcích, říká Klára Dostálová, bývalá ministryně pro místní rozvoj za ANO a od půlky listopadu místopředsedkyně sněmovny.

Přečíst článek

U malých staveb, třeba u rodinného domu, se prý jde trochu jinou cestou: „Povolování by mělo být jednodušší, mělo by být méně razítek. A některé stavby by se ani nemusely povolovat.“ Délku řízení však podle experta svazu průmyslu ukáže až praxe, lidé na úřadech se budou muset nové postupy nejdřív naučit.

A platí skutečně, že nový stavební zákon bude fungovat od roku 2024? Podle Šebesty snad ano. Nicméně, nyní byl například odložen vznik již zmíněného nového stavebního „superúřadu“ pro velké stavby. „Zjistilo se, že tam nejsou ani finance, ani lidé. Řešili jsme to s ministerstvem dopravy (pod které má tento úřad spadat – pozn. red.). Nechceme se dostat do situace, kdy v říjnu budeme řešit, kam schvalování těchto staveb půjde. Ministerstvo dopravy nás ujišťuje, že od prvního první všechno poběží perfektně,“ uzavírá Šebesta.

Poslechněte si nový díl podcastu Realitní Club v úvodu článku. Dostupný je také na všech podcastových platformách.

Sledujte i další epizody podcastu:

natáčení podcastu s Petrem Urbánkem

Petr Urbánek: Palmovka nebo Nové Dvory. Praha postaví několik nových, velkých sídlišť

Pražská developerská společnost (PDS) chystá v Praze zastavět několik velkých ploch. Vzniknou tak v podstatě celá nová „sídliště“. Ne však taková, jak se tomu rozumělo před dvaceti či třiceti lety. Nepůjde o shluk na sebe namačkaných paneláků, ale o oblasti, kde vzniknou stovky bytů, ale i obchody, provozovny služeb, klidové zóny. O stavu záměru mluvil v podcastu Realitní Club Petr Urbánek, ředitel PDS.

Přečíst článek

Hana Marvanová: Doba kmotrů na pražském magistrátu neskončila. Vrátit se má i Bém

Je paradoxem, že když mě klub Spolu vyloučil, tak tentýž klub ve stejnou dobu navrhnul do komise či výboru pro protidrogovou politiku Pavla Béma, říká v podcastu Newstreamu pražská zastupitelka Hana Marvanová. Tu minulý týden vyloučili ze svého středu pražští zastupitelé Spolu, tedy lidé zvolení za konglomerát stran ODS, TOP 09 a Lidovců.

Přečíst článek

Analytik: Hypotéka na 70metrový byt v Praze vyjde na 55 tisíc, nájem o polovinu méně

Hypotéka na 70metrový byt v Praze vyjde na 55 tisíc, nájem o polovinu méně, říká analytik

Po dekádě růstu cen přišla na tuzemský realitní trh stagnace a pokles cen, například v Praze až o osm procent, říká Pavel Ryska, analytik J&T Banky. V dalším díle podcastu Realitní Club jsme s ním probírali i další vývoj cen, ale třeba i to, ve kterých lokalitách se vyplatí investovat do nemovitostí.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Kristýna Faltýnková: Nejsem ajťák, ale myslím, že digitalizace stavebního řízení do poloviny roku nebude

Přečíst článek
Natáčení podcastu Realitního Clubu s generálním ředitelem Skanska Reality Petrem Michálkem.

Ředitel Skanska v podcastu Realitní Club: Čeští zákonodárci jen politikaří. Stavební zákon nevěstí nic dobrého

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme