Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zmatek kolem stavebního zákona zdražuje byty, říká v podcastu Dostálová

Dalibor Martínek

Hlavním cílem úprav stavebního zákona, které prosadil ministr Ivan Bartoš je, aby stavební řízení zůstalo na obcích, říká Klára Dostálová, bývalá ministryně pro místní rozvoj za ANO a od půlky listopadu místopředsedkyně sněmovny.

Reklama

V minulé vládě čtyři roky připravovala nový stavební zákon. Chtěla podle svých slov najít kompromis mezi obcemi a státem. A chtěla, aby se zrychlilo české fatálně pomalé stavební řízení, které v tomto srovnání řadí zemi do poloviny druhé stovky zemí světa, někam na úroveň některých málo rozvinutých afrických zemí.

„Bartoš podlehl tlaku starostů, kteří si nechtěli nechat vzít stavební řízení ze svých rukou,“ říká Dostálová v podcastu Realitní Club.

Důvod, proč se v Česku nestaví dost rychle nové byty a domy, je nejen podle ní dán kombinací lenosti úředníků, nedodržováním zákonných lhůt, nemožností dovolání se práva, a možností, aby volení zástupci obcí a měst mohli do řízení zasahovat. Což je korupční prostředí non plus ultra.

Tohle chtěla Dostálová v nové úpravě stavební zákona odbourat tím, že by rozdělila územní plánování, které chtěla nechat obcím a městům, a stavební řízení, které chtěla dát státu. Nepovedlo se. Pirát Bartoš nad novým stavebním zákonem rok seděl, a nakonec hlavní principy návrhu negoval.

Klára Dostálová, exministryně pro místní rozvoj

Klára Dostálová: Nový stavební zákon je paskvil. Vláda rezignovala na urychlení výstavby

Nejzásadnější je, že v novém stavebním zákoně chybí integrace dotčených orgánů, říká bývalá ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO). Výstavba se nijak nezrychlí, tvrdí aktuálně předsedkyně poslaneckého výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Přes který nový stavební zákon musí projít. Dostálová z pozice ministryně pro místní rozvoj čtyři roky stavební zákon připravovala. Fialova vláda ho shodila ze stolu. Dostálová chtěla centralizovat úkony státu, nový ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti) naopak chtěl ponechat rozhodování na obcích. Minulý týden Bartoš upravený stavební zákon, klíčový zejména pro stavaře, protlačil vládou. Nyní půjde do sněmovny. Co bude dál?

Přečíst článek

Jeho návrh nyní čeká na projednání ve sněmovně. Podle tohoto nového návrhu nevznikne žádná ústřední struktura stavebního řízení. Každý starosta obce bude do řízení moci dál mluvit. Tedy, jen neoficiálně. Ale reálně.

Dalším problémem, který je novému stavebnímu zákonu vyčítán, je, že je platný pro všechny české obce, kterých je přes šest tisíc. Nicméně je rozdíl, pokud rozhodujete o výstavbě domku ve vesnici s pár sty obyvatel, nebo o výstavbě velkého domu ve velkém městě. Tohle nový zákon vůbec neřeší.

Lidé, kteří výstavbě a plánování rozvoje měst rozumí, tento přístup velmi kritizují. Marně. Co nové úpravě říká Klára Dostálová, jež na přípravě původního návrhu roky seděla? Poslechněte si v novém dílu podcastu Realitního Clubu v úvodu článku nebo na všech podcastových platformách.

Poslechněte si i další epizody podcastu Realitní Club:

Natáčení podcastu Realitního Clubu s generálním ředitelem Skanska Reality Petrem Michálkem.

Ředitel Skanska v podcastu Realitní Club: Čeští zákonodárci jen politikaří. Stavební zákon nevěstí nic dobrého

Tuzemský realitní trh je zamrzlý, podobná situace ale panuje i v okolních státech. Česko se liší jen extrémní délkou stavebního řízení a také množstvím vícenákladů, které padají na hlavu developerů, říká generální ředitel Skanska Residential Petr Michálek v dalším díle podcastu Realitní Club.

Přečíst článek

PODCAST: Jsem kapitalista a umělec ve službách korporátu, říká sochař David Černý

Čtyřiadvacet metrů vysoká socha Lilith od Davida Černého, která je součástí karlínského domu Fragment, vzbudila v Praze bouřlivé debaty. Co na kritiku umělec říká? A baví ho spolupráce s developery? Nejenom o tom David Černý hovořil dalším díle podcastu Realitního Clubu.

Přečíst článek

Dušan Kunovský, Central Group

Kunovský v podcastu Realitní Club: Investoři dnes už ani nechtějí byty pronajímat

Ceny nemovitostí, zastavené projekty, brutální odliv klientů, ale i neúměrně dlouhé stavební řízení. Nejen tato témata probírali moderátoři Petra Jansová a Dalibor Martínek v dalším podcastu Realitní Club s největším tuzemským developerem, zakladatelem a vlastníkem společnosti Central Group Dušanem Kunovským. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Faltýnková za PKR Partners

Nový stavební zákon je totální fiasko. Český přístup je děsivý, říká expertka na stavební právo Faltýnková

Přečíst článek
Jan Šebesta a redaktoři Newstream.cz při natáčení podcastu Realitní Club

Zrychlí v Česku výstavba? Pro nové úřady nejsou peníze ani lidé. Zbývá se jen modlit

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme