Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hana Marvanová: Doba kmotrů na pražském magistrátu neskončila. Vrátit se má i Bém

Dalibor Martínek

Je paradoxem, že když mě klub Spolu vyloučil, tak tentýž klub ve stejnou dobu navrhnul do komise či výboru pro protidrogovou politiku Pavla Béma, říká v podcastu Newstreamu pražská zastupitelka Hana Marvanová. Tu minulý týden vyloučili ze svého středu pražští zastupitelé Spolu, tedy lidé zvolení za konglomerát stran ODS, TOP 09 a Lidovců.

Reklama

Marvanová byla na podzim opět zvolena do zastupitelstva Prahy, tentokrát za ODS. V minulém volebním období, od roku 2018, byla v Praze čtyři roky radní a měla na starost „oblast legislativy, veřejné správy a podporu bydlení“. Nyní po vyloučení z vítězného klubu zůstává nezařazenou zastupitelkou.

Její vyloučení nepřišlo jen tak. V prosinci a v lednu vážně hnula žlučí zastupitelům vítězné koalice. Nejdřív v polovině prosince jako jediná nehlasovala pro to, aby se primátorem stal Bohuslav Svoboda. Vysvětlovala to tím, že oddělená volba primátora a rady odporuje zákonům. V podstatě se tím jako jediný člen vítězného klubu postavila záměru vítězů vytvořit koalici s ANO. Kterou odmítal i premiér Fiala. Tím se stala v pražské buňce strany vyvrhelem.

Novým primátorem Prahy se stal Bohuslav Svoboda (ODS).

Praha se po pěti měsících dočkala, novým primátorem je Bohuslav Svoboda

Primátorem Prahy byl zvolen lídr Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Bohuslav Svoboda (ODS). Ve funkci nahradil Zdeňka Hřiba (Piráti). Pro Svobodu hlasovalo 50 z 65 zastupitelů hlavního města. Při hlasování Svobodu nepodpořily opoziční Praha Sobě a SPD. Jeden zastupitel nehlasoval.

Přečíst článek

Chystá se comeback Béma

V lednu, kdy se Spolu po nekonečném vyjednávání dohodlo na vytvoření nového vedení města s Piráty a STAN, už Marvanové rovnou neumožnili se jednání účastnit. Stala se personou non grata, její podpis pod koaliční smlouvou se stal nechtěným.

Je to dost smutné střídání stráží, říká Marvanová v narážce na možný návrat Béma do veřejné funkce. A podotýká, že za ODS kandidovala, protože si myslela, že se strana odstřihla od své neblahé minulosti. Teď se jí podle jejích slov, a také podle způsobu, jak s ní činovníci vítězných partají zatočili, otevírají oči. „Jestli je to přihlášení se k tomu, jak to bylo, tak mě měli upozornit. Že chtějí spolupracovat s lidmi, proti nimž jsem se vymezovala v rámci boje proti korupci,“ říká v podcastu pro newstream.cz.

Hana Marvanová Kordová s vyloučením ze zastupitelského klubu Spolu v Praze nesouhlasí.

Marvanová nevolila primátora Svobodu, pražské Spolu ji vyloučilo z klubu

Pražské Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) vyloučilo ze zastupitelského klubu na magistrátu senátorku a zastupitelku Hanu Kordovou Marvanovou. Důvodem je to, že při volbě primátora nehlasovala pro lídra Spolu Bohuslava Svobodu a posléze nehlasovala ani pro jednoho z kandidátů na náměstky primátora a radní. Poškodila tak jméno Spolu, sdělila mluvčí pražské ODS Lenka Mottlová. Marvanovou rozhodnutí klubu překvapilo, nesouhlasí s ním a jméno Spolu rozhodně nepoškodila.

Přečíst článek

Stále stejná ODS

Marvanová naznačuje, že se v ODS vlastně za všechny ty roky, kdy se mluvilo o obnově strany, moc nezměnilo. Ona sama prý uvěřila nové rétorice. Stejně jako voliči. I proto za ODS v posledních volbách kandidovala. K čemuž prý byla přemlouvána.

Nicméně, za nitky podle ní tahají ve vítězné pražské straně neustále lidé, kteří mají jiný než veřejný zájem. „Předseda klubu ODS na magistrátu Tomáš Portlík pro média potvrzuje, že Pavel Bém je odborník a že je pro ně důležité s ním spolupracovat. Ale já jsem také odborník. Důkladně jsem se věnovala bydlení. A nyní mi dávají signál, že se mnou na bydlení spolupracovat nebudou,“ tvrdí Marvanová.

Bytová výstavba

Bytovou krizi v Praze odstartovala už privatizace v devadesátkách

Jasná a kvalitní pravidla pro výstavbu a výraznější zapojení města by mohly zmírnit bytovou krizi, která dlouhodobě v Praze panuje. Česká metropole by potřebovala, aby se v ní každý rok postavilo devět tisíc bytů.

Přečíst článek

A s Pavlem Bémem spolupracovat chtějí? diví se Marvanová, která je přitom za Spolu od roku 2022 také senátorkou za městskou část Praha 11. Podle ní se kvůli způsobu Bémova vládnutí a množství kauz konaly demonstrace před pražským magistrátem, na Mariánském náměstí. „Z pozadí řídili magistrát kmotři. Bylo zjevné, že z veřejných zakázek inkasovali miliony a miliardy korun,“ říká.

Boj proti korupci byl, kromě podpory bydlení, dalším silným tématem, kterému se Marvanová dlouhodobě věnuje. „A teď říká Spolu, že jsem nepohodlná, že musím odejít. Je to jako ve fotbale, kdy jednoho hráče stahují. To jsem já, která bojuje proti korupci. A jiného nasazují, Pavla Béma. To je jasný signál, že se Spolu vrací k něčemu, od čeho jsme se měli distancovat.“ A dodává, že nechápe, jak tento vývoj mohou podporovat lidé jako třeba Jiří Pospíšil, kteří s ní v minulém vedení Prahy měli jako součást programu boj proti korupci.

Rozhovor s Hanou Marvanovou si poslechněte v úvodu článku nebo na všech podcastových platformách.

Poslechněte si i další epizody podcastu Realitní Club:

Milan Roček v podcastu Realitní Club

Podcast: Nic horšího jsme tu za dlouhá léta neměli, říká prodejce hypoték Roček

Co se bude dít na realitním trhu v letošním roce? Horší konstelaci jsme tu ještě neměli, říká Milan Roček. Před dvaceti lety založil Roček společnost Hyposervis. Jako snad úplně první začal v Česku prodávat hypotéky. Vytvořil společnost, která je lídrem trhu v prodeji půjček na bydlení. Pomohl tisícům lidí dostat se k vlastnímu bydlení. Zprostředkoval tisíce transakcí. O dění na hypotečním trhu ví víc než ostatní.

Přečíst článek

Natáčení podcastu s Pavlem Ryskou z J&T Banky.

Ceny nemovitostí v Itálii nebo Španělsku poslední dekádu klesaly, říká analytik v podcastu

Nemovitosti v Česku rostly v posledních deseti letech skoro nejrychleji v rámci Evropy, téměř se zdvojnásobily. Existují ale země, kde tomu bylo naopak. Nejzajímavějším příkladem je Itálie, kde jsou aktuální ceny bytů nižší než v roce 2008.

Přečíst článek

Dušan Kunovský, Central Group

Kunovský v podcastu Realitní Club: Investoři dnes už ani nechtějí byty pronajímat

Ceny nemovitostí, zastavené projekty, brutální odliv klientů, ale i neúměrně dlouhé stavební řízení. Nejen tato témata probírali moderátoři Petra Jansová a Dalibor Martínek v dalším podcastu Realitní Club s největším tuzemským developerem, zakladatelem a vlastníkem společnosti Central Group Dušanem Kunovským. 

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme