Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ze zchátralého barokního Löwitova mlýna v pražské Libni se stala designová knihovna

Ze zchátraleho barokního Löwitova mlýna v pražské Libni se stala designová knihovna.
Městská knihovna Praha

Čtenářům se dnes po poledni ve zkušebním provozu otevře nová pobočka Městské knihovny Praha (MKP) v barokním Velkém (Löwitově) mlýně v Libni. Součástí pobočky bude rovněž kavárna. Slavnostní otevření se uskuteční 4. září odpoledne, uvedla mluvčí MKP Lenka Hanzlíková. Knihovna s kavárnou budou otevřeny denně, což v jiné pobočce pražské městské knihovny dosud není. Náklady na vybudování knihovny byly deset milionů korun.

Reklama

Barokní mlýn nedaleko soutoku říčky Rokytky a slepého ramena Vltavy léta chátral. Před několika lety se o něj ale začal starat Spolek Velký mlýn a pořádal v něm koncerty a další kulturní a společenské akce. Vrcholem snah o obnovení dříve zpustlého objektu je jeho rekonstrukce a přeměna v pobočku Městské knihovny Praha.

Podívejte se, jakou proměnou Löwitův mlýn prošel:

Na vzniku kulturního centra s knihovnou se domluvily MKP, radnice Prahy 8 a Spolek Velký mlýn. V budoucnu je naplánováno například promítání filmů, deskohraní, výměna knih a další společenské akce. Löwitův mlýn je kulturní památkou a jeho současná podoba pochází z poloviny 18. století.

Tvorba oděvní návrhářky Mirky Talavaškové je přehlídkou neobyčejného spojení cudnosti a rafinovanosti. Její modely pro svoji originalitu, krásu a kulturní "nezávadnost" slaví úspěch jak na evropském, tak i na arabském trhu, kam Mirku zavlála tak trochu náhoda.
video

FreshStart: Módní designérka z Česka dobývá arabský svět

Tvorba oděvní návrhářky Mirky Talavaškové je přehlídkou neobyčejného spojení cudnosti a rafinovanosti. Její modely pro svoji originalitu, krásu a kulturní "nezávadnost" slaví úspěch jak na evropském, tak i na arabském trhu, kam Mirku zavlála tak trochu náhoda. O tom, jak vnímá svoji tvorbu a co ji inspiruje, je další díl seriálu FreshStart. Pustit si jej můžete v úvodu tohoto článku, nebo na vaší oblíbené podcastové platformě.

Přečíst článek

„Pobočka se veřejnosti otevře ve 13:00 a bude mít otevřeno do 20:00. Od úterý do neděle je pak otevřena podle otevírací doby kavárny, a to od 9:00 do 20:00," uvedla Hanzlíková. „Zejména ve večerních hodinách je provoz knihovny samoobslužný, knihovníci jsou v knihovně každý den v běžném provozu od 14:00 do 17:00. V prvních otevíracích dnech to ale bude mnohem více, aby návštěvníky seznámili se službami," dodala.

Čtyři tisíce knih i wi-fi

Nová pobočka knihovny bude do konce prázdnin fungovat ve zkušebním režimu, při kterém MKP zjistí, zda a co na jejím provozu případně upravit. Čtenářům MKP ve mlýně nabídne na 250 metrech čtverečních 3800 knih a lidé se budou moci připojit k internetu prostřednictvím wi-fi.

FOTOGALERIE: Moderní loft reflektuje designové trendy první republiky

FOTOGALERIE: Moderní loft reflektuje designové trendy první republiky

Dokončení projektu přestavby někdejší modřanské továrny na letecké součástky Microna v luxusní rezidenční dům se sice už protahuje, developer PSN ale postupně představuje vzorové byty. Ke dvěma ukázkovým loftům od designérů Ivanky Kowalski a studia OOOOX nyní přibyl interiér s názvem Dreamer, který navrhlo SKULL studio. V moderním pojetí odráží designové trendy první republiky, které se mísí s (post)industriální architekturou.

Přečíst článek

Pobočka vznikla v barokní památce ve spolupráci MKP se Spolkem Velký mlýn, který si dal za cíl objekt opuštěného mlýna oživit a adaptovat jeho prostory pro provoz kavárny, knihovny a sálu k pořádání akcí. Spolek si loni mlýn pronajal od radnice Prahy 8.

Za komunistů sloužil jako sklad brambor

První zmínka o mlýnu pochází z první poloviny 16. století. V polovině 18. století byl zničen při vyplenění Libně při válkách o dědictví rakouské. Obnoven byl tři roky po skončení bojů v roce 1747. Na konci 19. století jej koupil Joachim Löwit, jehož jméno nese. Komunisté v 50. letech 20. století z něj udělali sklad brambor a mlýn. Zrekonstruován byl v roce 2001, ale o rok později jej zničila katastrofální povodeň. Opravy pak začaly v loňském roce.

MKP zřizuje hlavní město a je největší českou veřejnou knihovnou co do počtu čtenářů a výpůjček. MKP má hlavní sídlo na Mariánském náměstí a provozuje, včetně Löwitova mlýnu, 47 poboček. Její knihovní fond je třetí největší v Česku po Národní knihovně a Moravské zemské knihovně v Brně.

Nedokončená budova Nová Palmovka

Praha dostaví nedokončenou budovu Nová Palmovka, sídlit v ní má vesmírná agentura EUSPA

Praha vypíše tendr s předpokládanou hodnotou 1,9 miliardy korun bez DPH na dostavbu nedokončené budovy Nová Palmovka a její úpravu na sídlo Agentury Evropské unie pro kosmický program (EUSPA). Schválili to městští zastupitelé. Podle dohody státu, Prahy a EUSPA by se agentura měla do nových prostor nastěhovat v roce 2027. V okolí plánuje město vybudovat obytnou čtvrť.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Takto by mělo v budoucnu vypadat Hlavní nádraží v Praze.

Tohle není nádraží, to je pergola z Dubaje. Projekt Dánů na nový Hlavák schytává kritiku

Přečíst článek
Realitní kancelář prodává za 200 milionů korun romantický zámek Žinkovy, kulturní památku na jihu Plzeňska. Jde o jeden z největších zámků v osobním vlastnictví v ČR.

FOTOGALERIE: Luxus v Česku. Na prodej je jeden z největších soukromých zámků Žinkovy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme