Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Praha dostaví nedokončenou budovu Nová Palmovka, sídlit v ní má vesmírná agentura EUSPA

Nedokončená budova Nová Palmovka
ČTK
 ČTK

Praha vypíše tendr s předpokládanou hodnotou 1,9 miliardy korun bez DPH na dostavbu nedokončené budovy Nová Palmovka a její úpravu na sídlo Agentury Evropské unie pro kosmický program (EUSPA). Schválili to městští zastupitelé. Podle dohody státu, Prahy a EUSPA by se agentura měla do nových prostor nastěhovat v roce 2027. V okolí plánuje město vybudovat obytnou čtvrť.

Reklama

EUSPA má v Česku ředitelství 11 let, nyní sídlí v budově v Janovského ulici v Holešovicích, která již kapacitně nepostačuje. Budovu na Palmovce začala v roce 2014 stavět Praha 8, mělo tam být sídlo radnice doplněné o obchodní centrum či kanceláře. O rok později však byly práce na centru za více než miliardu korun přerušeny a dosud nebyly obnoveny. Po dlouhých jednáních budovu od Prahy 8 v roce 2021 převzal magistrát.

Ten do ní původně plánoval umístit nové sídlo záchranářů, od čehož poté upustil a nakonec vznikla dohoda se státem a EUSPA. K přestěhování technologické agentury bude nutné budovu dostavět a upravit pro její potřeby. Praha podle dnes schváleného dokumentu zadá související zakázku takzvanou metodou Design & Build, což znamená, že vybraná firma se postará zároveň o zpracování projektové dokumentace a samotnou stavbu.

Skanska Residential dává do prodeje více než stovku nových bytů.

Bod zlomu je na obzoru, věří developeři. Dávají na trh nové byty a začínají stavět

Tuzemští developeři nabírají dech. Navzdory tomu, že trh s novými nemovitostmi se rozjíždí jen pozvolna, plánují zahájení výstavby a startují prodeje.

Přečíst článek

Úpravy má na starosti městská příspěvková organizace Pražská developerská společnost, která již podle náměstka primátora Petra Hlaváčka (za STAN) provedla k plánovanému tendru předběžné tržní konzultace. Dodal, že město by chtělo mít firmu vybranou do konce roku.

Výhodou zvolené metody podle Hlaváčka je, že firma bude moci ihned začít s pracemi na částech budovy, které zůstanou beze změn od původních plánů, a zároveň pracovat na projektu nutných úprav. Po dokončení si budovu si následně od města pronajme ministerstvo financí, které prostory poskytne agentuře.

Radní města Adam Zábranský (Piráti) dodal, že podle návrhu podmínek nájmu by měla mít investice města velmi dobrou návratnost. Město plánuje na pozemcích v okolí nedostavěné budovy postavit také novou čtvrť s parkem. Pozemky vlastní magistrát, městská část a dopravní podnik, jehož je Praha vlastníkem.

Fond ZFD stoupá k realitním výšinám. Od J&T Real Estate koupil kanceláře v byznysovém srdci Bratislavy

Fond ZFP se posunul do vyšší ligy. Od J&T Real Estate koupil kanceláře v byznysovém srdci Bratislavy

Český ZFP realitní fond koupil moderní kancelářskou budovu Landererova 12 v Bratislavě. Nemovitost je součástí velkého komplexu Eurovea City, který na nábřeží Dunaje buduje skupina J&T Real Estate (JTRE) .

Přečíst článek

Opoziční zastupitel Pavel Zelenka (Praha Sobě) v diskuzi řekl, že Nová Palmovka jako celek se s ohledem na velmi problematickou minulost nedá považovat za úspěch. "Je to úplně flagrantní příklad toho, jak se projekty ve městě nemají dělat," řekl. "Jsem za to rád, nic lepšího teď nemůžeme dělat, ale je potřeba pojmenovat tu situaci," dodal.

Agentura EUSPA sdružuje mimo jiné řízení provozu kosmických programů EU, včetně dosavadních satelitních a navigačních projektů jako Galileo, EGNOS nebo Copernicus.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme