Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Západ opět uniká. Mladí Češi dají za nájem skoro 40 procent ze mzdy

Mladí Češi dají za nájem skoro 40 procent ze mzdy
iStock
 ČTK

Mladí Češi od 25 do 35 let zaplatí za nájemné ze své mzdy více než ve většině vybraných států západní Evropy. Za nájemné bytu o velikosti 60 metrů čtverečních vynaloží necelých 40 procent z mediánu hrubé mzdy. To je procentuálně o polovinu více, než mladí lidé zaplatí v Německu, Rakousku nebo Francii. Poměr se ale může lišit podle lokality, například v hlavních a velkých městech jsou nájmy výrazně vyšší. Více než Češi dají ze svého výdělku na bydlení mladí lidé například v Itálii.

Reklama

V České republice činí medián mzdy věkové skupiny mezi 25 až 34 lety podle serveru Platy.cz 46 tisíc korun. Někteří experti již dříve uvedli, že obdobná suma loni činila také takzvanou důstojnou mzdu, která pokrývá potřeby dospělého s dítětem. Na tuto částku v ČR ale nedosahovaly dvě třetiny lidí. Z posledních dat technologicky-poradenské společnosti Deloitte činil v letošním prvním čtvrtletí průměrný nájem v ČR 295 korun za metr čtvereční. Měsíční nájemné bytu o 60 metrech čtverečních by tak bez poplatku stálo 17 700 korun. Čistá mzda mladých bezdětných lidí se pohybuje okolo 36 tisíc korun a na bydlení by z ní tak zaplatily necelou polovinu.

FOTOGALERIE: Jak vypadá panelákový byt od architekta?

Mladí Rakušané se při placení neprohnou

V Německu medián mzdy podle serveru Paylab, který krom jiného provozuje také server Platy.cz, činil u mladých lidí 102 tisíc korun měsíčně. V letošním prvním čtvrtletí stálo průměrné nájemné bytu o 70 metrech čtverečních a dvou pokojích v Německu bez poplatku podle serveru Der Speigel 599 eur (15 tisíc korun). Poplatky pak mohou činit až dalších 200 eur, i tak by ale mladí Němci zaplatili za bydlení přibližně pětinu hrubého výdělku. Obdobná je situace v Rakousku. Tam medián mzdy mladých Rakušanů činí přibližně 90 tisíc korun, zatímco průměrné nájemné podle serveru Statistik.at činilo ke konci loňského roku 634 eur (asi 15 850 korun). Z hrubého přijmu tak mladí lidé v Rakousku zaplatí za bydlení přibližně 18 procent.

Přes pětinu svého hrubého výdělku zaplatí za bydlení mladí Francouzi. Medián mzdy tam je přibližně 77 700 korun. Nájemné bez poplatků ve Francii u menších nevybavených bytů činí v květnu podle realitního portálu SeLoger necelých 17 tisíc korun. Například v Paříži jsou ale ceny nájmu výrazně vyšší. Le Monde koncem března napsal, že tam vysoké ceny nájemného a celková nedostupnost bydlení dohání stále více mladých párů ke společnému bydlení dřív, než původně plánovaly. Sdílení nákladů je pro mnohé z nich jedinou cestou, jak finančně dosáhnout na byt o přijatelné výměře nebo v lákavější čtvrti.

Obdobně jako mladí Češi jsou na tom také Italové. Medián mezd je zhruba 59 tisíc korun a byt pod 50 metrů čtverečních je ke konci loňského roku vyšel podle serveru Idealista na více než 29 tisíc korun, tedy přibližně na polovinu hrubého příjmu.

Proč Češi trvají na koruně? Lásce neporučís

Dalibor Martínek: Proč Češi trvají na koruně? Argumenty nemají. Je to jen o emocích

Při vstupu do evropské unie před dvaceti lety jsme přijali závazek přijmout, až budeme připraveni, také jednotnou měnu. Tento závazek evidentně zatím stále nemíníme splnit. Za sebe poznamenávám, naštěstí.

Přečíst článek

Tomáš Salomon, šéf ČS

Tomáš Salomon: Pokles sazeb se nemusí propsat jedna k jedné do ceny hypoték

Šéfuje největší české bance již osm let. Tomáš Salomon je také spolu s několika podnikateli iniciátorem projektu Druhá ekonomická transformace. Česko už nemůže být montovnou, růst musí založit na větší přidané hodnotě, říká. Jak toho dosáhnout? Česká spořitelna investuje do programu finančního vzdělávání dětí, má ambici dosáhnout na všechny školáky. V letošním roce čeká pokles úrokových sazeb hypoték, zároveň jeho firma dál masivně investuje do nájemního bydlení. „Máme rozestavěno sedm set bytů a do dvou let budeme na tisícovce,“ říká šéf České spořitelny. Ta za letošní první čtvrtletí dosáhla zisk 5,7 miliardy korun, meziročně o 73 procenta víc.“ 

Přečíst článek

O něco přístupnější hypotéky rezidenčnímu trhu nepomohou

Dotované hypotéky pro mladé. Budou i v Česku?

Získat dotovanou slevu na hypoteční sazbu je lákavé a řada lidí by o to rozhodně stála. Tuzemští realitní experti se ale přou, zda to má či nemá smysl. Zeptali jsme se proto hlavních aktérů od ministerstva pro místní rozvoj přes banky až po developery a makléře, jak situaci vidí a zda mají být hypotéky v Česku dotované či nikoli.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Česká spořitelna pokračuje v rozšiřování nájemního bydlení. Kupuje od Finepu 220 bytů

Česká spořitelna pokračuje v rozšiřování nájemního bydlení. Kupuje od Finepu 220 bytů

Přečíst článek
Manhattan jen pro vyvolené. Ceny nájmů jsou na rekordu, byty vyjdou měsíčně na sto tisíc korun a více.

Manhattan jen pro vyvolené. Ceny nájmů překonaly další rekord, počtvrté za půl roku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme