Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ruské realitní šílenství v Dubaji opadá. Někteří už na nákup nemají

Bluewaters Island v Dubaji
iStock
Petra Jansová
pej

Chuť Rusů nakupovat nemovitosti v Dubaji opadá a propisuje se to především v segmentu luxusních nemovitostí. Jejich slábnoucího zájmu již začali využívat zájemci z jiných zemí.

Reklama

Ruské realitní nákupy v Dubaji se v posledních měsících zpomalují. I kvůli výraznému poklesu ruské měny, píše agentura Bloomberg. A vlna nákupů se postupně proměňuje ve vlnu prodejů. Rusové zhodnocují svoje investice nebo na realitní nákupy zkrátka nemají. Ceny nemovitostí v Dubaji v posledních dvou letech totiž narostly kvůli zvýšené poptávce zhruba o 30 procent.

Významný propad nákupů, které potvrzují realitní kanceláře i developeři v Dubaji, se nejcitelněji propisuje v segmentu těch nejluxusnějších nemovitostí. Rusové dávají přednost nemovitostem u pláže, nejčastěji pak nakupovali nemovitosti na umělém ostrově Bluewaters Island.

Za vily v Dubaji platí kupci absurdní ceny. Je to otázka času, kdy se trh zhroutí

Některé dubajské čtvrti zažily za poslední roky růst cen nemovitostí na trojnásobek. Do Dubaje totiž přicházejí movití podnikatelé z neklidných koutů světa, kteří zde hledají bezpečí pro svoji rodinu a peníze. A nejsou to jen Rusové, kdo žene cenu dubajských realit vzhůru. 

Přečíst článek

„Ještě loni byli ochotni nakupovat za velmi vysoké ceny. Neptali se, jestli je to vila za 10 nebo 15 milion dolarů. Brali všechno. Takové částky už ale nyní neutrácí,“ popisuje aktuální situaci na dubajské realitním trhu Arash Jalili, generální ředitel dubajské makléřské společnosti Unique Properties.

Počet transakcí ruských občanů v jeho firmě poklesl o 15 procent, jejich hodnota ale o polovinu.

Ochlazení nákupní horečky má podle dubajských realitních makléřů hned několik důvodů. Za prvé jde o přirozené zpomalení poptávky, protože ti, kteří měli peníze už nakoupili. A jiní Rusové zkrátka přecenili svoje síly. První splátku na nemovitost před zahájením výstavby složili, ty další jsou vyšší, než očekávali. Často se snaží svých podílů zbavit a pokud se jedná o nedokončený dům, musí ho mnohdy prodávat i pod cenou.

Slábnoucí zájem Rusů nahrazuje zvyšující se zájem Evropanů, nejčastěji Britů, Američanů, Indů nebo Číňanů.

Češi jsou nejbohatší z bývalého východního bloku, mají více majetku než Rusové a Číňané

Češi jsou nejbohatší z bývalého východního bloku. Mají více majetku než Rusové a Číňané

Průměrná výše čistého majetku Čechů loni zařadila Česko v žebříčku nejbohatších zemí světa Allianz Global Wealth Report na 26. místo. Je to nejlepší pozice ze zemí bývalého východního bloku a lepší výsledek, než mají třeba světové mocnosti Čína a Rusko. Studie analyzovala úspory a dluhy v 60 zemích světa.

Přečíst článek

Bydlet jako král. Podívejte se, jak vypadá luxusní apartmá v Dubaji za 100 tisíc na noc

Jak vypadá hotelové apartmá, které na jednu noc stojí více než dva průměrné měsíční platy v Česku? Podívejte se v galerii.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Za vily v Dubaji platí kupci absurdní ceny. Je to otázka času, kdy se trh zhroutí

Přečíst článek
Dubai Marina

Dubajští makléři a developeři si mnou ruce. Rusové tam ve velkém skupují nemovitosti

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme