Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ve Vídni postaví nejvyšší mrakodrap ze dřeva na světě. V Česku brzdí rozvoj dřevostaveb legislativa

Vizualizace budovy ve Vídni, která bude se 113 metry nejvyšší dřevostavbou na světě
UBM
Michal Nosek

Společnost UBM Development připravuje ve Vídni projekt 113 metrů vysoké kancelářské budovy s dřevo-betonovou konstrukcí. Firma mrakodrap postaví ve vídeňské čtvrti Handelskai. Věž překoná aktuálně nejvyšší hybridní dřevěné stavby světa – Ascent MKE v americkém městě Milwaukee s 87 metry a věž Mjøstårnet s 85 metry v norském městě Brumunddal.

Reklama

Rakouský developer UBM Development projekt mrakodrapu koupil od realitní společnosti Signa Group. Stavba vznikne na vídeňské Handelskai mezi novou věží Marina Tower a sídlem ÖGB, uvedl developer na svých webových stránkách.

Podívejte se na nejvyšší dřevěné stavby ve světě:

Třicet pater plus čtyři v podzemí 

Dřevěný mrakodrap má mít 32 pater a čtyři podzemní podlaží s celkovou podlahovou plochou zhruba 44 tisíc metrů čtverečních. Konstrukce budovy propojí lité betonové jádro, které odolává bočnímu zatížení, s dřevěnou konstrukcí přenášející zbytek gravitačního zatížení.  

„Poloha na stanici metra U2 umožňuje, aby se zaměstnanci a návštěvníci dostali do centra města do 12 minut. Spojení na mezinárodní letiště Vídeň bude trvat pouhých 15 minut jízdy autem,“ uvedl UBM Development. 

Chatku na břehu Vranovské přehrady navrhlo studio Prodesi/Domesi.

Hypotéka na dřevostavbu má svá specifika. Co byste měli vědět

Dům na klíč, který stojí do pár dnů. To je kouzlo dřevostaveb, které se na sebe poutají pozornost stále více Čechů. Jejich výstavba má však i svá úskalí. To hlavní tkví ve financování takové stavby. Hypotéka na dřevostavbu se liší od té klasické na zděný dům. Jak na financování dřevostavby radí expert fintech startupu Hyponamíru.cz.

Přečíst článek

Mrakodrap navrhla španělská designérská firma Skreinstudios a britský ateliér Foster+Partners. Architekti uvedli, že jejich cílem bylo vytvořit novou estetiku dřevěné architektury a celosvětově propagovat Vídeň jako průkopníka udržitelnosti.  Firma totiž uvádí, že zmíněný systém pomáhá snižovat emise CO2 budov, protože dřevo dokáže oxid trvale vázat, a systém se již používá při vývoji dřevo-hybridních budov v Praze a Mohuči. 

Podle šéfa UBM Development Thomase G. Winklera firma aspiruje na to, stát se předním developerem dřevěných staveb v Evropě. Společnost již připravuje 265 tisíc metrů čtverečních projektů dřevostaveb. Více než polovina budou kancelářské prostory a zbytek bytové domy. 

V Česku jen do výšky 12 metrů 

V České republice na vizi mateřské společnosti navazuje UBM Development Czechia, která staví rezidenční projekt Timber Praha, první vícepodlažní dřevěné bytovky v hlavním městě. Oproti ambiciózním projektům výškových budov v zahraničí však mají energeticky udržitelné domy Timber Praha maximální výšku 12 metrů. Větší rozmach architektům a stavbařům totiž neumožňuje tuzemská legislativa. 

V Praze vznikne největší dřevěný bytový dům v Česku, Radlický dřevák

Beton je mrtvý. Developeři objevují kouzlo výstavby ze dřeva

Zraky developerů, kteří chtějí pracovat se dřevem, se upínají k expertní komisi, která nyní zkoumá technologické kvality nových dřevěných materiálů. Všichni očekávají, že již brzy padne verdikt, který umožní navýšit počet pater u budov ze dřeva.

Přečíst článek

„K tomu, aby v Česku mohly vznikat stavby vyšší než 12 metrů, je třeba změnit platnou legislativu. Problematická je de facto jedna tabulka, která udává požární normu čtyř nadzemních podlaží. Jakékoliv obavy z výstavby vyšších budov jsou ale naprosto zbytečné. V okolních zemích jako je Německo či Rakousko, ale i ve Skandinávii, se již osmi až dvanáctipodlažní dřevostavby staví standardně a případná rizika jsou zcela srovnatelná s ostatními typy staveb,“ uvedl jednatel UBM Development Czechia Josef Wiedermann.  

První dřevěné vícepodlažní bytové domy v novodobé historii Prahy s názvem Timber Praha vzniknou v městské části Řeporyje a dosáhnou, v souladu s platnými normami, maximální výšky čtyř nadzemních podlaží. S výjimkou podzemní železobetonové nosné konstrukce půjde o čistou dřevostavbu. 

Největší dřevěné město má vzniknout ve Švédsku.

Ve Švédsku postaví ze dřeva celé město. V Česku si o tom můžeme nechat jen zdát

Dva tisíce domů, 250 tisíc metrů čtverečních ploch k bydlení a přes sedm tisíc metrů čtverečních kanceláří se chystají postavit ve Švédsku ze dřeva. Na projekt upozornil server Dezeen.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Jedna z prvních bytových dřevostaveb v Praze čeká na nájemníky. Developer UBM ji prodal fondu

Jedna z prvních bytových dřevostaveb v Praze čeká na nájemníky. Developer UBM ji prodal fondu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme