Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

dřevostavby - informace o tématu

Chatu na Lipně navrhlo studio Les Archinautes.

Revoluce v tuzemské výstavbě. Česká vláda konečně preferuje dřevostavby

Dřevostavby by měly do roku 2035 tvořit až čtvrtinu nově postavených obytných budov v Česku. Počítá s tím strategie, kterou schválila vláda.

Přečíst článek

Splnění ekologických kritérií nebude levné. ESG prodraží bydlení a nejvíce rodinné domy

Přečíst článek

Budoucnost českého stavebnictví? Dřevostavby by mohly tvořit až čtvrtinu nových projektů

Přečíst článek
Češi propadli saunovaní a staví si čím dál tím hezčí sauny.

Na střeše, na lodi i ve vlaku. Češi posunuli saunování dál než Finové, říká autor knihy

Stačí vám hodit přes pár klacků nějakou plachtu, roztopit kamna, a máte saunu. Češi šli ale mnohem dál. Nejenomže saunování milují a praktikují ho i ve vlaku, dokážou pro něj postavit i ty nejhezčí miniaturní stavby, říká autor knihy SAUNA: průvodce světem horkých interiérů Radek Váňa.

Přečíst článek
Tyto útulny budou v budoucnu umístěny na všech turisticky atraktivních lokalitách.

FOTOGALERIE: Čeští turisté plesají. Dostanou možnost pohodlného přespání

Dobrá zpráva pro všechny milovníky turistiky, a že jich v Česku je nepočítaně, je společná iniciativa organizace Via Czechia a Lesy ČR, jejímž výsledkem je projekt útulen usazených ve vytipovaných turistických lokalitách.

Přečíst článek
Dřevěný větrník sahá do výšky 150 metrů.

V Česku se ho bojíme. Ve Švédsku ze dřeva staví obří elektrárny

Ve Švédsku při stavbě větrných elektráren dál experimentují s novým materiálem a stožáry pro uchycení větrníků s turbínami vyrábějí ze dřeva.

Přečíst článek
V Praze vznikne největší dřevěný bytový dům v Česku, Radlický dřevák

Dřevostavby naberou výšku i v Česku. Ta přesáhne dosud limitní čtyři patra

Bariéra dvanácti metrů výšky, která nyní limituje dřevostavby v České republice, má od příštího roku padnout. Odborníci již přichystali nové normy a legislativu, která má umožnit jejich výstavbu až do 22,5 metrů, tedy více než čtyři patra. 

Přečíst článek
Jedna z prvních bytových dřevostaveb v Praze čeká na nájemníky. Developer UBM ji prodal fondu

Jedna z prvních bytových dřevostaveb v Praze čeká na nájemníky. Developer UBM ji prodal fondu

Developerská skupina UBM prodala bytový dům ve svém rezidenčním projektu Timber Praha realitnímu investičnímu fondu Future X1. Budova M v projektu Timber Praha, realizujícím první vícepodlažní bytové domy ze dřeva na území hlavního města, zahrnuje 15 bytů. Fond plánuje byty zpočátku pronajímat, z dlouhodobého hlediska ale chystá prodej celého svého portfolia velkému zahraničnímu investorovi.

Přečíst článek
V australském Perthu má vyrůst nejvyšší dřevěný mrakodrap na světě

Nejvyšší hybridní stavba světa vyroste v Austrálii. Na mrakodrap padne šest set stromů

Použití dřeva jako materiálu při stavbě vysokých budov začíná světem developerů rezonovat čím dál více. A to i v případě budování mrakodrapů. Jeden takový nyní připravují v australském městě Perth, uvedla CNN. Projekt nazvaný C6, za nímž stojí developer Grange Development, by se po dokončení měl s výškou 191,2 metru stát nejvyšším hybridním mrakodrapem světa.

Přečíst článek
Vizualizace budovy ve Vídni, která bude se 113 metry nejvyšší dřevostavbou na světě

Ve Vídni postaví nejvyšší mrakodrap ze dřeva na světě. V Česku brzdí rozvoj dřevostaveb legislativa

Společnost UBM Development připravuje ve Vídni projekt 113 metrů vysoké kancelářské budovy s dřevo-betonovou konstrukcí. Firma mrakodrap postaví ve vídeňské čtvrti Handelskai. Věž překoná aktuálně nejvyšší hybridní dřevěné stavby světa – Ascent MKE v americkém městě Milwaukee s 87 metry a věž Mjøstårnet s 85 metry v norském městě Brumunddal.

Přečíst článek
Chatku na břehu Vranovské přehrady navrhlo studio Prodesi/Domesi.

Hypotéka na dřevostavbu má svá specifika. Co byste měli vědět

Dům na klíč, který stojí do pár dnů. To je kouzlo dřevostaveb, které se na sebe poutají pozornost stále více Čechů. Jejich výstavba má však i svá úskalí. To hlavní tkví ve financování takové stavby. Hypotéka na dřevostavbu se liší od té klasické na zděný dům. Jak na financování dřevostavby radí expert fintech startupu Hyponamíru.cz.

Přečíst článek
Původní podoba hájovny před rekonstrukcí.

Místo munice buřty a pétanque. Podívejte se na vydařenou rekonstrukci uprostřed lesa

Uprostřed bratislavských lesů se architektům podařilo úspěšně přeměnit chátrající hájovnu - muniční sklad do moderního altánu, který dnes slouží všem návštěvníkům. Prohlédněte si, jak se jim to povedlo. 

Přečíst článek
Největší dřevěné město má vzniknout ve Švédsku.

Ve Švédsku postaví ze dřeva celé město. V Česku si o tom můžeme nechat jen zdát

Dva tisíce domů, 250 tisíc metrů čtverečních ploch k bydlení a přes sedm tisíc metrů čtverečních kanceláří se chystají postavit ve Švédsku ze dřeva. Na projekt upozornil server Dezeen.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme