Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jedna z prvních bytových dřevostaveb v Praze čeká na nájemníky. Developer UBM ji prodal fondu

Jedna z prvních bytových dřevostaveb v Praze čeká na nájemníky. Developer UBM ji prodal fondu
UBM Development Czechia
Denisa Holajová
dna

Developerská skupina UBM prodala bytový dům ve svém rezidenčním projektu Timber Praha realitnímu investičnímu fondu Future X1. Budova M v projektu Timber Praha, realizujícím první vícepodlažní bytové domy ze dřeva na území hlavního města, zahrnuje 15 bytů. Fond plánuje byty zpočátku pronajímat, z dlouhodobého hlediska ale chystá prodej celého svého portfolia velkému zahraničnímu investorovi.

Reklama

„Původně jsme předpokládali, že všechny byty v projektu Timber Praha budeme prodávat do osobního vlastnictví. O naše první bytové domy ze dřeva v Česku rychle projevili zájem institucionální investoři. S fondem Future X1 jsme s ohledem na předchozí jednání a vzájemnou důvěru ve velmi krátkém čase našli shodu," uvedl šéf společnosti UBM Development AG Thomas G. Winkler.

„Od UBM už jsme v minulosti koupili několik bytů v různých projektech. Nyní je to poprvé, co jsme se rozhodli pro celý dům v rámci jedné transakce. Budova M v projektu Timber Praha má pro nás optimální velikost a bylo to logické i s ohledem na synergie, která vznikají tím, že vlastníte všechny jednotky na jedné adrese," říká jednatel a investiční manažer fondu Future X1 Ondřej Záruba.

Fond si dal za cíl vytvořit portfolio minimálně 100 až 200 bytů v Praze. „Až takového portfolia dosáhneme, chtěli bychom jednat s velkým německým nebo švýcarským realitním fondem a prodat mu vše jako celek," upřesnil Záruba.

V Praze vznikne největší dřevěný bytový dům v Česku, Radlický dřevák

Beton je mrtvý. Developeři objevují kouzlo výstavby ze dřeva

Zraky developerů, kteří chtějí pracovat se dřevem, se upínají k expertní komisi, která nyní zkoumá technologické kvality nových dřevěných materiálů. Všichni očekávají, že již brzy padne verdikt, který umožní navýšit počet pater u budov ze dřeva.

Přečíst článek

Výdobytky zeleného stavění

Timber Praha vzniká v rámci rezidenčního komplexu ArcusCity v pražských Řeporyjích. V moderních domech z masivních dřevěných CLT panelů vznikne dohromady 62 bytů o dispozicích 1+kk až 4+kk. Mezi energeticky úsporné prvky patří například exteriérové žaluzie, tepelná čerpadla země-voda a geotermální vrty. Na zelených střechách budou umístěny fotovoltaické panely. Všechny byty budou mít podlahové vytápění, které v létě poslouží také k chlazení.

Timber Praha je stavěn s ekologickou certifikací BREEAM Excellent a energetickým průkazem v nejúspornější kategorii A. Dokončení výstavby plánuje developer na čtvrtý kvartál příštího roku.

Novinky ze světa nemovitostí sledujte v Realitním Clubu zde:

Pozemek je situován v blízkosti centra městské části Satalice, kde se dříve nacházel areál podniku České Dřevařské Závody Praha.

Místo dřevařských závodů v Satalicích postaví developer bydlení pro mladé. Bude ze dřeva

Navzdory krizi Skanska plánuje výstavbu startovacího bydlení. První domy by se na brownfieldu v Satalicích mohly začít stavět v roce 2026.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Češi ještě loni stavěli rodinné domy jako o závod. Dokončilo se v nich nejvíc bytů od normalizace

Češi ještě loni stavěli rodinné domy jako o závod. Dokončilo se v nich nejvíc bytů od normalizace

Přečíst článek
Bratislavský projekt Sky Park

Lukáš Kovanda: Z Prahy se stal „skanzen“, výškové budovy v ní nevznikají. To tlačí cenu bydlení nahoru a poškozuje i životní prostředí

Přečíst článek
Není metro jako metro. Muzeum je top, nejlevnější kanceláře v Praze jsou na lince A

Anděl, Muzeum nebo Pankrác. Podívejte se, kde jsou v Praze nejdražší kanceláře

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme