Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Lukáš Kovanda: Pražský sešup. Metropole čelí zhoršení kvality života

Praha se i kvůli nynější neklidné politické situaci a ekonomické tísni propadá ve světovém žebříčku měst dle kvality života cizinců
ČTK
Lukáš Kovanda

Česká metropole Praha si pohoršila v žebříčku, jejž společnost Mercer sestavuje na základě vyhodnocení kvality života z hlediska cizinců. První v pořadí je rakouská metropole Vídeň, následovaná švýcarským Curychem a novozélandským Aucklandem. Vůbec nejhůře si stojí súdánský Chartúm. Praha obsazuje až 71. příčku.

Reklama

Na první Vídni autoři žebříčku oceňují její bohatou historii, úchvatnou architekturu a pulzující kulturní život; město podle nich nabízí svým obyvatelům vysokou kvalitu života v řadě ohledů. Naproti tomu Praha, podobně jako osmdesátá Budapešť nebo pětaosmdesátá Varšava, podle autorů žebříčku čelí zhoršení kvality života. Musí se totiž prý vypořádávat s hospodářskou nestabilitou, neklidnou politickou situací a společenskou nerovností, které nepříznivě poznamenávají kvalitu života obyvatelstva těchto metropolí.

Další z metropolí Visegrádské čtyřky, Bratislava, se umisťuje třiaosmdesátá. Nejlépe z měst někdejšího východního bloku tak dopadá devatenáctý Berlín a devětapadesáté Lipsko. To jsou jediná dvě města východní strany někdejší železné opony – i když Berlín do ní spadal pochopitelně jen částečně –, která se umisťují výše než Praha.

Praha končí hůře dokonce i než britský Birmingham, obávaný pro svoji poměrně vysokou míru kriminality, severoirský Belfast nebo americká města Philadelphia nebo Atlanta. Dopadá však lépe než taková Dubaj, tedy hlavní město stejnojmenného arabského emirátu a současně vyhledávaný mezinárodní turistický i dopravní uzel.

Další komentáře Lukáše Kovandy najdete zde

Inflace je neústupnější, než se čekalo

Lukáš Kovanda: Inflace je neústupnější, než se čekalo. Výraznější, než se myslelo, bude i v příštím roce

Listopadová inflace v Česku mírně předčila očekávání, což zvyšuje pravděpodobnost, že Česká národní banka zahájí snižování úrokových sazeb až příští rok, a ne ještě letos. Meziroční inflace vykázala v listopadu úroveň 7,3 procenta. Česká národní banka přitom ve své aktuální prognóze počítala s inflací čítající „jen“ 7,1 procenta. Listopadová inflace je rovněž mírně vyšší, než s jakou počítal trh – ten předpokládal inflaci ve výši 7,2 procenta.

Přečíst článek

Slovenský premiér Robert Fico

Lukáš Kovanda: Rating padá. Euro Slovensku nepomáhá, místo českých veřejných financí spějí k rozvratu ty slovenské

Ratingová agentura Fitch Ratings včera večer zhoršila rating Slovensku, a to ze stupně A na A-. Hodnotí tak slovenskou úvěruschopnost nejhůře za celé období od října 2005. Právě v říjnu 2005, kdy mělo Slovensko zhruba měsíc před vstupem do „předpokoje eura“, systému ERM II, mu Fitch Ratings zlepšila rating ze stupně A- na A.

Přečíst článek

Reklama

Související

Návrat čínských turistů do Česka bude trvat nejméně tři roky

Návrat čínských turistů do Česka bude trvat roky. Za úpadkem stojí i dobré vztahy s Tchaj-wanem

Přečíst článek
Duarte Correia, šéf pražského hotelu Mandarin Oriental

Šéf pražského hotelu Mandarin Oriental: Kdo říká, že nemá problém sehnat zaměstnance, lže

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme