Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde
Michal Nosek

Michal Nosek

V médiích pracuji od roku 1992. V průběhu studia na stavební fakultě jsme si s kamarády vydávali samizdatové časopisy různé úrovně. Pak jsme dostali nápad vyzkoušet si novinářkou práci doopravdy a díky konkursu nastoupili do Českého deníku, následovala Večerní Praha, Telegraf, Lidové Noviny a E15, kde jsem pracoval na editorských postech. Nyní pracuji pro server Newstream.cz, kde se podílím i na videoprodukci. Nejvíce mě baví psát o drobných živnostnících a podnicích, které vytvářejí nějaký hmotný produkt a stavební výrobě. michal.nosek@newstream.cz

články autora

Centrum Prahy v době stavby metra

Příběh metra: Razicí štít s ručními sbíječkami a Nuselák jako anténa

Metro převáží cestující pražským podzemím již půl století. Stalo se každodenní součástí metropolitního života, kterou denně využívají stovky tisíc lidí. Za podzemním dílem stojí práce techniků státního podniku Vodní stavby a následně Metrostavu a Subterry, kteří vybudovali tunely na všech trasách pražského metra a celkem 49 stanic, z toho 33 hloubených a 16 ražených. Metrostav nyní zveřejnil vzpomínky lidí, kteří se na výstavbě podíleli. Přinášíme první část, která nás zavede do doby výstavby před otevřením první etapy linky C.

Přečíst článek
Houslista Pavel Šporcl
video

Pavel Šporcl: Vrcholová hudba je jako vrcholový sport. Bez vytrvalosti a vášně to nejde

Houslista, který dokáže svou hrou přeměnit i největší hudební skeptiky na fandící diváky. A to včetně těch, kteří se obvykle při zvuku houslí cítí jako ryby na suchu. To je hudební virtuos Pavel Šporcl dokázal pro klasickou hudbu nadchnout stovky mladých lidí, kteří by se o tomto žánru jinak třeba nikdy nedozvěděli.  

Přečíst článek
Ministr sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Jurečkův plán: Lidovci chtějí přidat rodinám a ubrat bezdětným. Návrh v minulosti neuspěl

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka chce ve vládě prosadit zvýšení sociálních odvodů bezdětným a snížení rodičům. Sazbu sociálního pojištění by ze 7,1 procenta hrubého výdělku zvedl lidem bez potomků na 9,1 procenta a naopak snížil rodičům podle počtu dětí na 6,1 či 5,1 procenta. Ministr Jurečka to řekl na konferenci o prosperitě rodin. 

Přečíst článek
Hangár JAT

Letecké opravny Job Air Technic mění ředitele a chystají stavbu lakovny

Ostravská společnost Job Air Technic (JAT), která se zaměřuje na údržbu, opravy a speciální zákaznické úpravy dopravních letadel Airbus a Boeing, vstoupila do čtvrté dekády na trhu. Ročně pod rukama jejích techniků projde zhruba 100 strojů. Podnik se řadí do první desítky nejlepších leteckých opravárenských firem v Evropě.  

Přečíst článek
Elektrokolo

Obyčejný byznys: Budoucnost je v elektrokolech. Zájem o ta klasická povadl, říká prodejce

Trh s jízdními koly je v posledních letech jako na houpačce. V době pandemie, kdy lidé hledali možnost sportovního vyžití, se prodejny zcela vyprázdnily. Sehnat kolo byl mnohdy nadlidský úkol. Poté se zájem nasytil a ustal. Ještě nyní tak řada prodejců uskladňuje objednané stroje, které se nedaří prodat.

Přečíst článek
Milan Úbl ve svém království, které je plné audiotechniky

Obyčejný byznys: Opravám televizorů se roky vyhýbám, říká elektrotechnik

V Česku je mnoho zajímavých provozů a podniků, prodejen a trhů, které zákazníci milují a majitelé pro ně dělají maximum. Představujeme je na newstream.cz v novém seriálu Obyčejný byznys. Tentokrát se vydáme za odborníkem na opravy a instalace audiotechniky a majitelem firmy DJ Servis Milanem Úblem. 

Přečíst článek
Jakub Střeštík

Někdo na náš byznys kouká skrz prsty, ale jsme seriózní, říká obchodník s nemovitostními podíly Střeštík

Jakub Střeštík se po dlouhé kariéře v řídících pozicích firem, které mají obrat v miliardách eur a tisícovky zaměstnanců, rozhodl změnit směr. Stal se společníkem ve firmě Skayo Capital, která primárně obchoduje s nemovitostními podíly. „Rozhodnutí to v mém životě bylo zlomové. Ač s nemovitostmi obchoduji, musel jsem se toho hodně naučit, byla to nová výzva,“ říká Střeštík v rozhovoru pro Newstream.

Přečíst článek
Prořezávání stromů na zahradě, ilustrační foto

Obyčejná práce: Vyhovět projektu někdy bývá nad lidské síly, říká zahradník. Musíme stavět i hrůzy

Když se řekne zahradník, na mysl přijde člověk v klobouku, který si na zahradě pěstuje květiny. Jsou však také zahradníci, kteří se tvorbě zahrad věnují profesionálně. To je případ osmapadesátiletého Jirky. Původně byl tesařem, ale před deseti lety hledal změnu a našel se právě v této profesi. 

Přečíst článek
Rapperka Sharlota
video

Jsem takový čertík, říká extravagantní zpěvačka Sharlota

Osobnost rapperky Sharloty Blakk (27) charakterizuje hudba, ale i nekonvenční outfity. Hudebnice je díky tomu také úspěšnou influencerkou a díky své kreativitě v oděvní tvorbě uvažuje i o módním návrhářství. Neodmyslitelně k ní patří také bezpočet tetování, která vnímá jako součást své osobnosti. 

Přečíst článek
Vlak je sestaven z motorové lokomotivy "Zamračená" řady T 478.1 a klasických kupátkových vozů zachovaných v původním provedení

Jak na víkend k Mácháči? Nejlépe vlakem. Je to za pár korun a bez starostí s parkováním

Z Prahy se dá znovu cestovat do kraje Karla Hynka Máchy přímo vlakem. O dopravu se postará víkendový Lužickohorský rychlík, který provozuje společnost KŽC doprava.

Přečíst článek
Trafika Relay v parteru bývalého Cukrovarnického paláce v Praze

Obyčejná práce: Zodpovědná otročina za pár korun, hodnotí své zaměstnání trafikantka

„Je to hrozná práce, ale příliš si vybírat nemůžu, protože nemám vzdělání a do gastronomie se mi už znovu nechce.” Tak hodnotí svou práci třicetiletá Zuzana, která prodává v trafice s občerstvením u jedné ze stanic pražského metra. Každé ráno vstává v půl páté a v práci je celou směnu na nohou. Nějaké posedávání dle ní nepřipadá v úvahu. 

Přečíst článek
Řidiči kamion si přijdou na slušné peníze, foto je ilustrační

Obyčejná práce: O řidiče je nouze, tak jsem se rád vrátil, říká seniorní kamioňák

Hledáme řidiče. V současné době jeden z nejčastějších motivů personální inzerce. Sedět za volantem kamionu a dobývat dálnice bývalo v dobách socialismu snem mnoha mladíků. Nyní je situace odlišná. Do téhle dřiny se chce málokomu, byť finanční ohodnocení není vůbec špatné. 

Přečíst článek
Ondřej Stratil ve svém bistru Golden Egg

Obyčejný byznys: Bistro Golden Egg se rozhodlo uživit na vejcích. Nyní si užívá Velikonoce

S Velikonoci jsou od nepaměti spojená vajíčka a právě na pokrmy z vajec se specializuje pražské bistro Golden Egg. Sváteční menu sice nechystá, ale těší se zvýšenou návštěvnost.

Přečíst článek
Profesionální armády České republiky

Michal Nosek: Udělala by povinná vojna z kluků chlapy, kteří by byli armádě co platní? Určitě ne

V listopadu 2004 podepsal tehdejší prezident Václav Klaus zákon o reformě armády. Poslední nástup mladých branců se odehrál před tím, třicátého března roku 2004, tedy přesně před dvaceti lety.

Přečíst článek
Platy pokladních rostou o tisíce. Stále však zůstávají hluboko pod průměrem

Obyčejná práce: Platy pokladních rostou o tisíce. Stále však zůstávají hluboko pod průměrem

Profese prodavačky v obchodním řetězci se v posledních letech konečně stává atraktivnější. Dříve bídně placeným lidem v posledních letech rostou platy výrazněji než v jiných profesích. Přesto jsou stále téměř o patnáct tisíc korun pod platovým průměrem, který ke konci loňského roku činil 43 tisíc korun.

Přečíst článek

News box

Prezident Petr Pavel bere na vědomí rozhodnutí opozičního hnutí ANO ❌❌❌neúčastnit se jednání o strategických hospodářských a sociálních tématech. Rozhodnutí ale nepovažuje za šťastné. Hlava státu to uvedla ve vyjádření zveřejněném na webu Hradu. Na stanovisku, že s vládou premiéra Petra Fialy (ODS) nemá smysl pokračovat v jednáních strategického charakteru, a to ani za účasti prezidenta republiky, se stínová vláda ANO shodla tento týden.

Olej malířky Toyen z roku 1961 nazvaný Tajemství míst byl v neděli v Praze vydražen💰💰💰 za 49,6 milionu korun. Jde o nový aukční rekord v poválečné tvorbě Toyen, uvedla galerie European Arts. Vyvolávací cena byla 33 milionů korun. Souboj několika dražitelů přímo ze sálu a na telefonu skončil na ceně téměř 50 milionů.

Italská premiérka Giorgia Meloniová hodlá kandidovat v červnových volbách do Evropského parlamentu, aby tak podpořila svou pravicovou stranu Bratři Itálie (FdI). Zároveň uvedla, že europoslanecký mandát nepřijme, pokud bude ✅✅✅zvolena. Informovala o tom agentura Reuters.
Zlaté kapesní 🕰️🕰️🕰️hodinky, které patřily nejbohatšímu cestujícímu na palubě Titaniku, se prodaly za bezmála 1,2 milionu liber, včetně daně a poplatků (35,6 milionu korun), informuje web televize Sky News. Hodinky byly prodány soukromému sběrateli v USA v aukční síni Henry Aldridge & Son ve městě Devizes v jihoanglickém hrabství Wiltshire za dosud nejvyšší částku, za kterou se kdy jakýkoliv předmět z Titaniku vydražil.

Velitel ukrajinské💥💥💥 armády Syrskyj zopakoval, že situace na frontě se zhoršuje. Rusku přiznal taktické úspěchy v nejméně třech sektorech.

Šéf amerického výrobce elektromobilů Tesla Elon Musk v neděli nečekaně zavítal do Číny. Podle agentury DPA přiletěl ve svém soukromém letadle do Pekingu, kde se nyní koná největší čínský autosalon. Čína je největším automobilovým trhem na světě a druhým největším trhem automobilky Tesla.
Elon Musk
Elon Musk Profimedia
Ministerstvo zdravotnictví dokončilo strategický dokument dalšího ⏫⏫⏫rozvoje českého zdravotnictví, který ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) přislíbil předložit loni v prosinci. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce řekl, že v úterý materiál, který má deset kapitol, představí prezidentovi Petru Pavlovi. Podle senátorky hnutí ANO Věry Procházkové je důležité, aby v dokumentu nebyl jen popis současné situace, ale i její řešení.
Na ministra pro vědu a výzkum má TOP 09 podle místopředsedy strany a ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) 4️⃣kandidáty, tři muže a ženu. Řekl to v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Nejčastěji se jako o nástupci Langšádlové hovoří o poslanci TOP 09 Matějovi Ondřejovi Havlovi, který vedl gymnázium v Hradci Králové, dalším kandidátem je ekonom a bývalý rektor Slezské univerzity Pavel Tuleja, potvrdil Válek. Strana podle něj po rezignaci Heleny Langšádlové zvažovala i❌❌❌ zrušení tohoto ministerstva.
Česká společnost Schlieger, která podniká s☀️☀️☀️ fotovoltaikou a dalšími obnovitelnými zdroji energie, loni meziročně téměř čtyřnásobně navýšila obrat na 3,4 miliardy korun. Firma loni v Česku instalovala zhruba 9000 energetických systémů. Zároveň se rozšířila do zahraničí, začala podnikat i v Německu, Rakousku a na Slovensku. V expanzi chce pokračovat i letos. Zda při loňském hospodaření zaznamenala zisk, či ztrátu, firma neuvedla.
Ceny🏠🏠🏠 bytů po poklesech v loňském roce začínají opět růst. Přestože ceny v Praze jsou víceméně stabilní, v Karlových Varech a v Ostravě ceny v prvním čtvrtletí vzrostly meziročně o více než devět procent. Mírný pokles zaznamenala pouze města Jihlava a Ústí nad Labem. Maximálních cen byty dosáhly téměř výhradně v prvním polovině roku 2022 a o proti těmto hodnotám kromě několik výjimek aktuální ceny bytů zaznamenaly pokles až o 21 procent. V současnosti jsou ceny srovnatelné s úrovněmi z konce roku 2021. Vyplývá to analýzy portálu Valuo.cz.
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme