Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trh s průmyslovými nemovitostmi je nejvýše za pět let, ukazuje průzkum

Průmyslová nemovitost (ilustrační foto)
ČTK
 ČTK

Český trh s průmyslovými nemovitostmi v letošním druhém čtvrtletí vzrostl o 269 100 metrů čtverečních, což je meziročně o 11 procent více. Šlo o nejvyšší nárůst za posledních pět let. V České republice je nyní 11,3 milionu metrů čtverečních průmyslové plochy. Trh s průmyslovými nemovitostmi zaznamenává od pandemie covidu-19 setrvalý růst a jen za poslední dva roky na trhu přibyly dva miliony metrů čtverečních průmyslové plochy. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti Colliers.

Reklama

Zájem investorů roste

Důležitým faktorem, který podpořil zájem investorů o tento typ nemovitostí, byl podle průzkumu růst nájemného. To je jedním z důvodů, proč trh s průmyslovými nemovitostmi navzdory vyšším úrokovým sazbám, složitějšímu financování, zpomalení ekonomiky a výkyvům průmyslové výroby dále zrychluje svůj růst. Nájemné v nejžádanějších lokalitách vzrostlo ve srovnání s obdobím před pěti lety o 72 procent a o polovinu od roku 2021.

„Na vlně zvýšeného zájmu o české průmyslové nemovitosti se veze i zvýšená stavební aktivita. Ve výstavbě je aktuálně téměř 1,5 milionu metrů čtverečních nových moderních průmyslových prostor, které by měly být na trh uvedeny v příštích šesti až 18 měsících,“ řekl analytik ze společnosti Colliers Josef Stanko.

Například v Praze, jejíž okolí je nejatraktivnější lokalitou pro výstavbu průmyslových a logistických center, se nejvyšší nájem pohybuje mezi 7,50 až 7,80 eura (180 až 190 korun) za metr čtvereční. Výše nájemného by se v hlavním městě do budoucna podle Stanka měla stabilizovat. Naopak v ostatních regionech lze očekávat další nárůst. Důvodem je zvýšená poptávka po volných plochách mimo Prahu.

Rohan Business Centre

Objem investic do realit v Česku letos klesl o 42 procent

Objem investic na českém realitním trhu v prvním pololetí letošního roku meziročně poklesl o 42 procent. Objem transakcí činil přibližně 692 milionů eur (přibližně 16,7 miliardy korun). Rostoucí poptávku zaznamenaly pouze investice do maloobchodních ploch, které se na transakcích podílely ze 61 procent. Do budoucna by se ale objem investic do realit mohl zlepšit. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti v oblasti realit a investicí Colliers.

Přečíst článek

Zvedá se míra neobsazenosti

Kvůli zvýšené stavební aktivitě se podle průzkumu mírně zvedá již třetí čtvrtletí po sobě míra neobsazenosti průmyslových prostor. V Česku činí 1,71 procenta, což je v porovnání s okolními evropskými státy výrazně nižší hodnota.

„Zdravá úroveň neobsazenosti se pohybuje kolem čtyř až pěti procent. Naposledy se český trh na těchto úrovních pohyboval v letech 2019 a 2020, kdy neobsazenost začala klesat ze zhruba pěti procent až pod jedno procento na konci roku 2022,“ dodal Stanko.

Colliers je společnost poskytující poradenské služby a správu investic. Působí v 62 zemích a zaměstnává přibližně 17 tisíc zaměstnanců. V minulém roce dělaly tržby společnosti 4,1 miliardy dolarů (89 miliard korun).

Krejčířova vila v Černošicích je opět na prodej

Krejčířova vila je znovu na prodej. Prošla rekonstrukcí a je dvakrát dražší

Vila odsouzeného Radovana Krejčíře v Černošicích u Prahy je znovu na prodej. Po rozsáhlé rekonstrukci je v nabídce téměř za 55 milionů korun, což je dvojnásobek původní ceny. Pokusy o dražbu vily začaly v roce 2016, v listopadu 2021 byla vydražena za 21,38 milionu korun.

Přečíst článek

Jan Hrubý, generální ředitel Remax

Ceny nemovitostí narazily na svoje dno. Padat budou už jen u paneláků, říká šéf realitky

Nákupy nemovitostí zatím Češi odkládají a bytovou situaci řeší nájmem. Právě pronájmy teď činí většinu transakcí realitních kanceláří. A kvůli nedostatku bytů a odložené poptávce se nyní vytváří prostor pro růst cen nemovitostí. „Ceny porostou, ale bude to souviset především s vývojem hypotečních sazeb. Věříme, že oživení trhu nastane v momentu, kdy se sazby začnou pohybovat kolem 4 až 4,5 procenta,“ říká Jan Hrubý, generální ředitel RE/MAX Česko a Slovensko.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme