Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

trh - informace o tématu

ilustrační foto

Týden tradera: Burzy brzdí s tím, jak Fed krotí naděje na snížení sazeb

Po výrazných růstech akciových burz z posledních týdnů, se po zasedání americké centrální banky vrátila na trh určitá volatilita a s ní i korekce cen. Hlavní americký index S&P 500 se vrátil pod 4900 bodů a Jerome Powell ve svém proslovu "chladil" očekávání investorů o brzkém snižování úrokových sazeb v březnu. Svými hospodářskými výsledky rovněž zklamal technologický sektor.

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Vánoce jsou přehlídkou plýtvání. Vydělávají na něm obchodní řetězce i fitness centra

Přečíst článek

Týden tradera: Fed nastartoval akciovou jízdu, Fialova vláda zase tu dotační

Přečíst článek
Průmyslová nemovitost (ilustrační foto)

Trh s průmyslovými nemovitostmi je nejvýše za pět let, ukazuje průzkum

Český trh s průmyslovými nemovitostmi v letošním druhém čtvrtletí vzrostl o 269 100 metrů čtverečních, což je meziročně o 11 procent více. Šlo o nejvyšší nárůst za posledních pět let. V České republice je nyní 11,3 milionu metrů čtverečních průmyslové plochy. Trh s průmyslovými nemovitostmi zaznamenává od pandemie covidu-19 setrvalý růst a jen za poslední dva roky na trhu přibyly dva miliony metrů čtverečních průmyslové plochy. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti Colliers.

Přečíst článek
Právě probíhá bitva mezi softwarovými giganty Microsoft a Google o to, kdo obsadí trh se zprostředkováním informací.

Umělá inteligence nahradí rutinéra a za čas zřejmě pohne pracovním trhem

V posledních dnech zavalila i běžnou veřejnost lavina zpráv o tom, co dokáže či nedokáže umělá inteligence a kde všude už ji najdeme. Vždyť právě probíhá bitva mezi softwarovými giganty Microsoft a Google o to, kdo obsadí trh se zprostředkováním informací. A co z toho budeme mít? Ulehčí nám život, nebo připraví o práci?

Přečíst článek
Elektronická burzu ukazující ceny japonských akcií v pondělí 12. září 2022 v Tokiu.

Týden tradera: Fed může se sazbami ještě přitvrdit

V uplynulém týdnu to bylo na trzích jako na houpačce. Volatilita zůstává oficiálně relativně nízká, ale denní pohyby jsou stále vysoké (až desítky bodů na americkém indexu S&P500). Nejistota plyne na jedné straně z restriktivní monetární politiky Fedu, jednak z probíhající transformace ekonomiky, změn v dodavatelských řetězcích a úpravách v globálním obchodě kvůli válce na Ukrajině. Investorům bych radil, aby se v současné situaci nesoustředili jen na základní scénáře vývoje. Ekonomika je totiž z mého pohledu stále velmi přehřátá.

Přečíst článek
Klaas Knot na WEF v roce 2020

Trhy podceňují odhodlání ECB dál zvyšovat sazby, varoval v Davosu člen Rady guvernérů

Finanční trhy podceňují odhodlání Evropské centrální banky (ECB) pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. Řekl to člen Rady guvernérů ECB Klaas Knot, který je zároveň guvernérem nizozemské centrální banky. Investoři by podle něj měli počítat s tím, že sazby se budou zvyšovat nejméně do poloviny roku. Euro po jeho slovech zpevnilo.

Přečíst článek
hračky, ilustrační foto

Dospělí si začali za covidu více hrát. Hračkáři jim vytvářejí nové produkty i služby

Ve snaze ulevit si od stresu se Elizabeth Hulanicková během pandemie covidu-19 vrátila ke svým dětským hračkám. Spolu s kolegy si kupuje stavebnice firmy Lego a z kostiček si staví na kancelářském stole. Znovu si hraje i s inteligentní plastelínou a přiznává, že ji tvárná a hopsavá gumová hmota, která mění barvy, uklidňuje, píše agentura AP.

Přečíst článek
Jeff Bezos, zakladatel internetového gigantu Amazon

Vyšetřování skončí, Amazon uzavřel dohodu s unijními orgány pro ochranu trhu

Americký internetový prodejce Amazon se zavázal, že zvýší viditelnost výrobků, které na jeho webu nabízejí jiní prodejci. Evropská komise se dohodu, která má platit pět let, chystá oznámit podle deníku Financial Times 20. prosince.

Přečíst článek
Jedním z dosud posledních projektů společnosti Brunnthaller byl kravín pro Agrodružstvo Lhota pod Libčany - Osičky dokončená v prosinci 2021.

V Česku vzniká fond zaměřený na farmy. Zainvestuje miliardu

Na český trh vstupuje investiční fond skupiny Verdi Capital, který nabízí investice zejména do malých a středních zemědělských firem zabývajících se rostlinnou a živočišnou výrobou. Fond uvedl, že už vlastní podíl ve třech zemědělských podnicích v ČR a v následujících letech plánuje investovat do nákupu farem až miliardu korun. Cílem je restrukturalizací a efektivním řízením zvyšovat jejich hodnotu.

Přečíst článek
Hybrid

Češi si oblíbili hybridy. Letošní prodeje už jsou oproti loňsku téměř dvojnásobné

Češi vykročili směrem k elektrifikované budoucnosti. Prodeje hybridních a elektrických vozů tak už tvoří 12 procent z celkových prodejů nových aut. V kategorii elektromobilů byla nejprodávanější značkou Škoda. Vyplývá to z aktuálních údajů Svazu dovozců automobilů.

Přečíst článek
Diamant, ilustrační foto

Poptávka po diamantech nadále roste. Těžaři očekávají rekordní rok

Oživení, které nastalo na trhu s diamanty během pandemie, zatím nevykazuje známky zpomalení. Potvrdila to těžební společnost de Beers. Server agentury Bloomberg upozorňuje i na to, že spotřebitelé dále pokračují v nákupu šperků.

Přečíst článek
víno - ilustrační obrázek

Investiční vína zažívají boom. Nahrávají jim obavy z inflace

Svět se probouzí z pandemie, a to platí i pro investiční vína.

Přečíst článek
Reklama

News box

Newyorský odvolací soud dnes zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta 👨 Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. 
Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Americká polovodičová společnost Micron Technology získá od vlády až 6️⃣,1️⃣4️⃣ miliardy dolarů (144,2 miliardy korun) na výstavbu dvou továren na výrobu čipů v USA. Dohoda má pomoci financovat továrny ve státech New York a Idaho. Peníze budou vyplaceny na základě zákona o čipech a vědě z roku 2022, jehož cílem je podpořit domácí výrobu čipů a snížit závislost na dodávkách z Číny a Tchaj-wanu.
Elektromobily a digitální konektivita jsou hlavním tématem největšího čínského autosalonu, který začal v Pekingu. Přední světové automobilky a začínající výrobci 🚗 elektromobilů tam představují nové modely a koncepční vozy se zaměřením na přeměnu Číny v hlavní trh a výrobní základnu digitálně propojených elektromobilů, uvedla agentura AP.
Tržby dopravce RegioJet loni přesáhly 3,4 miliardy korun, což je meziročně o 600 milionů víc. Vlaky a autobusy převezly téměř 12 milionů cestujících, což je 📈 růst o víc než milion. Rekordní by měl být zisk před zdaněním. Podle předběžných neauditovaných výsledků se očekává, že přesáhne půl miliardy korun, sdělila mluvčí společnosti Alexandra Janoušek Kostřicová.
Skupina České dráhy (ČD) loni hospodařila se ziskem 3️⃣,8️⃣ miliardy korun. Oproti předchozímu roku je to výsledek o 3,4 miliardy korun lepší. Zároveň se jedná o nejlepší hospodářský výsledek skupiny od roku 2008. Zisková byla kromě nákladní dopravy loni po třech ztrátových letech také osobní doprava. 
Finanční ústav Deutsche Bank v prvním čtvrtletí 📈 zvýšil zisk po zdanění o osm procent na 1,3 miliardy eur (32,8 miliardy korun). Výsledky překonaly očekávání hlavně díky divizi investičního bankovnictví, uvedla dnes největší německá banka v tiskové zprávě.
Opoziční hnutí ANO napadlo u 👨‍⚖️ Ústavního soudu změny ve stavebním spoření, které byly součástí vládního konsolidačního balíčku. Ustanovení jsou platná od začátku letošního roku. Straně vadí mimo jiné retroaktivní ustanovení u spoření, kdy se snížení příspěvku dotýká i smluv uzavřených před lednem 2024. 
Reklama
Reklama
Doporučujeme