Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

trh - informace o tématu

Wall Street

Týden tradera: Možnost obchodní války mezi USA a Čínou roste

Solidní růst na světových burzách v uplynulém týdnu pokračoval. A mohli jsme se tak dočkat konečně na indexech nových historických maxim. Za vším přitom hledejme zveřejněná čísla o inflaci v americké ekonomice. Hlavní americký index S&P 500 se tak přiblížil hladině 5300 bodů. V rámci domácího trhu pak reportoval svoje hospodářské výsledky ČEZ.

Přečíst článek
ilustrační foto

Týden tradera: Burzy brzdí s tím, jak Fed krotí naděje na snížení sazeb

Přečíst článek

Lukáš Kovanda: Vánoce jsou přehlídkou plýtvání. Vydělávají na něm obchodní řetězce i fitness centra

Přečíst článek
Sousoší symbolů burzovního obchodování - medvěda a býka - před burzou ve Frankfurtu nad Mohanem.

Týden tradera: Fed nastartoval akciovou jízdu, Fialova vláda zase tu dotační

Přečíst článek
Největším vývozním trhem Číny už nejsou Spojené státy, ale jihovýchod Asie

Ani Evropa, ani USA. Největším vývozním trhem Číny je jihovýchod Asie

Největším vývozním trhem už pro Čínu nejsou Spojené státy ani Evropa. Nově tyto oblasti překonal region jihovýchodní Asie, vyplývá z výpočtu banky HSBC Holdings.

Přečíst článek
Průmyslová nemovitost (ilustrační foto)

Trh s průmyslovými nemovitostmi je nejvýše za pět let, ukazuje průzkum

Český trh s průmyslovými nemovitostmi v letošním druhém čtvrtletí vzrostl o 269 100 metrů čtverečních, což je meziročně o 11 procent více. Šlo o nejvyšší nárůst za posledních pět let. V České republice je nyní 11,3 milionu metrů čtverečních průmyslové plochy. Trh s průmyslovými nemovitostmi zaznamenává od pandemie covidu-19 setrvalý růst a jen za poslední dva roky na trhu přibyly dva miliony metrů čtverečních průmyslové plochy. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti Colliers.

Přečíst článek
Právě probíhá bitva mezi softwarovými giganty Microsoft a Google o to, kdo obsadí trh se zprostředkováním informací.

Umělá inteligence nahradí rutinéra a za čas zřejmě pohne pracovním trhem

V posledních dnech zavalila i běžnou veřejnost lavina zpráv o tom, co dokáže či nedokáže umělá inteligence a kde všude už ji najdeme. Vždyť právě probíhá bitva mezi softwarovými giganty Microsoft a Google o to, kdo obsadí trh se zprostředkováním informací. A co z toho budeme mít? Ulehčí nám život, nebo připraví o práci?

Přečíst článek
Elektronická burzu ukazující ceny japonských akcií v pondělí 12. září 2022 v Tokiu.

Týden tradera: Fed může se sazbami ještě přitvrdit

V uplynulém týdnu to bylo na trzích jako na houpačce. Volatilita zůstává oficiálně relativně nízká, ale denní pohyby jsou stále vysoké (až desítky bodů na americkém indexu S&P500). Nejistota plyne na jedné straně z restriktivní monetární politiky Fedu, jednak z probíhající transformace ekonomiky, změn v dodavatelských řetězcích a úpravách v globálním obchodě kvůli válce na Ukrajině. Investorům bych radil, aby se v současné situaci nesoustředili jen na základní scénáře vývoje. Ekonomika je totiž z mého pohledu stále velmi přehřátá.

Přečíst článek
Klaas Knot na WEF v roce 2020

Trhy podceňují odhodlání ECB dál zvyšovat sazby, varoval v Davosu člen Rady guvernérů

Finanční trhy podceňují odhodlání Evropské centrální banky (ECB) pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb. Řekl to člen Rady guvernérů ECB Klaas Knot, který je zároveň guvernérem nizozemské centrální banky. Investoři by podle něj měli počítat s tím, že sazby se budou zvyšovat nejméně do poloviny roku. Euro po jeho slovech zpevnilo.

Přečíst článek
hračky, ilustrační foto

Dospělí si začali za covidu více hrát. Hračkáři jim vytvářejí nové produkty i služby

Ve snaze ulevit si od stresu se Elizabeth Hulanicková během pandemie covidu-19 vrátila ke svým dětským hračkám. Spolu s kolegy si kupuje stavebnice firmy Lego a z kostiček si staví na kancelářském stole. Znovu si hraje i s inteligentní plastelínou a přiznává, že ji tvárná a hopsavá gumová hmota, která mění barvy, uklidňuje, píše agentura AP.

Přečíst článek
Jeff Bezos, zakladatel internetového gigantu Amazon

Vyšetřování skončí, Amazon uzavřel dohodu s unijními orgány pro ochranu trhu

Americký internetový prodejce Amazon se zavázal, že zvýší viditelnost výrobků, které na jeho webu nabízejí jiní prodejci. Evropská komise se dohodu, která má platit pět let, chystá oznámit podle deníku Financial Times 20. prosince.

Přečíst článek
Jedním z dosud posledních projektů společnosti Brunnthaller byl kravín pro Agrodružstvo Lhota pod Libčany - Osičky dokončená v prosinci 2021.

V Česku vzniká fond zaměřený na farmy. Zainvestuje miliardu

Na český trh vstupuje investiční fond skupiny Verdi Capital, který nabízí investice zejména do malých a středních zemědělských firem zabývajících se rostlinnou a živočišnou výrobou. Fond uvedl, že už vlastní podíl ve třech zemědělských podnicích v ČR a v následujících letech plánuje investovat do nákupu farem až miliardu korun. Cílem je restrukturalizací a efektivním řízením zvyšovat jejich hodnotu.

Přečíst článek
Hybrid

Češi si oblíbili hybridy. Letošní prodeje už jsou oproti loňsku téměř dvojnásobné

Češi vykročili směrem k elektrifikované budoucnosti. Prodeje hybridních a elektrických vozů tak už tvoří 12 procent z celkových prodejů nových aut. V kategorii elektromobilů byla nejprodávanější značkou Škoda. Vyplývá to z aktuálních údajů Svazu dovozců automobilů.

Přečíst článek
Diamant, ilustrační foto

Poptávka po diamantech nadále roste. Těžaři očekávají rekordní rok

Oživení, které nastalo na trhu s diamanty během pandemie, zatím nevykazuje známky zpomalení. Potvrdila to těžební společnost de Beers. Server agentury Bloomberg upozorňuje i na to, že spotřebitelé dále pokračují v nákupu šperků.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme