Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trh komerčních nemovitostí čeká výprodej. První budou gastro provozy

Restaurace Field v Praze obhájila Michelinskou hvězdu.
Field
 nst
nst

Trh s komerčními nemovitostmi zažívá první mírné otřesy. Dopadá na něj růst energií a nákladů na provoz.

Reklama

Počet prodávaných komerčních nemovitostí se jen za poslední kvartál zvýšil zhruba o 25 procent. Zatím se to týká nejzranitelnějších provozů, které balancovaly na hraně komerční udržitelnosti již v době koronavirové pandemie.

Odchody nájemníků zaznamenal podle poradenské společnosti RSM po skončení sezony například segment gastronomie a omezování výdajů českých domácností začíná dopadat i na i lokální provozovatele služeb.

Studie: Velké realitní transakce jsou zpátky. Investičním hitem jsou zase kanceláře

Trh komerčních realit v Česku směřuje ke svému zotavení. Celkový objem investic v prvním pololetí letošního roku dosáhl 1,15 miliardy eur (28,2 miliardy korun), což představuje meziroční nárůst o 60 procent. Největší transakcí druhého čtvrtletí byla akvizice 18 komerčních nemovitostí v Česku a Maďarsku společností Adventum. Výrazně ale zabodovali také tuzemští investoři, jak vyplývá z nejnovější zprávy poradenské společnosti Savills.

Přečíst článek

„Gastronomii budou následovat kosmetické salony, prodejny, ale také nájemci kancelářských prostor, pro které bude často výhodnějším řešením přechod na práci z domova nebo hybridní provoz,“ domnívá se Jiří Skotnica ze společnosti RSM.

Dopady se nevyhnou ani výrobním areálům

S tím, že u gastronomických provozoven očekává v příštím roce propad v nabídkových cenách až o třetinu, u starších administrativních budov mohou klesnout nabídkové ceny klidně o 15 procent.

Rodinný dům, ilustrační foto

Prodat nebo neprodat? Ceny domů klesají a ještě budou, ve světě i v Česku

Ceny starších bytů a domů klesají napříč celým světem. A tento trend se nevyhýbá ani Česku.

Přečíst článek

Druhá a svými dopady zásadnější vlna se pak bude týkat firem, které budou končit provoz ve výrobních areálech s vysokou energetickou náročností. „Bohužel se v tomto případě bavíme o stovkách areálů, které spadají do této rizikové skupiny,“ vysvětluje.

A vítězové? Objekty, jejichž majitelé v minulých letech investovali do snižování energetické náročnosti. Cena těch, které mají vhodnou lokalitu, může v jednotkách procent růst i v následujících letech. Bodovat budou nejen provozovny v centrech, ale i v nově se utvářejících lokalitách, kam se stěhují městské domácnosti za levnějším.

Petr Hlaváček, Dalibor Martínek a Petra Jansová

Vlivný radní Hlaváček: V Praze se bude stavět i beze mě

„Projekty jsem sice připravoval tak, aby pod nimi bylo moje jméno. Zároveň ale tak, aby se staly prioritou všech napříč zastupitelstvem,“ říká kandidát na primátora Prahy, architekt, urbanista a radní pro územní rozvoj Petr Hlaváček v prvním díle podcastové série Realitní Club. Celou epizodu si poslechněte již v pondělí na newstream.cz a v podcastových aplikacích.

Přečíst článek

Řada Čechů hledá ve Španělsku plán B pro život, říká makléřka

Radmila Posadová se svou agenturou Ska Reality zprostředkovává nákupy nemovitostí ve Španělsku pro různorodou klientelu. V poslední době se zájem zvyšuje. „Ve Španělsku je inflace poloviční a v zimě stačí ten pověstný svetr. Češi tam hledají druhý domov,” poznamenává. 

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Hotel W Budapest

Hotelový byznys po restartu nabral na obrátkách. Šňůra nově otevřených hotelů je skutečně dlouhá

Přečíst článek
Čeká český kancelářský trh peklo jako v Americe? Experti soudí, že zatím ne

Čeká český kancelářský trh „pekelná bouře“ jako v Americe? Experti naopak čekají růst

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme