Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Respektujeme vaše práva, ale nebourejte. Petice má zachránit další vilu na Hřebenkách

Schieszlova vila
Petice.com
Petra Jansová

Stop demolici, žádají Pražané v petici. Jde jim o záchranu Schieszlovy vily v památkové rezervaci na Hřebenkách.

Reklama

Stavební úřad měl podle organizátorů petice na konci letošního května povolit demolici historického objektu, a to i navzdory tomu, že Městská část Praha 5 s odstraněním vily nesouhlasila. Současně úřad umožnil výstavbu nového objektu o užitné ploše 1566 metrů čtverečních.

Autoři petice, dosud ji podepsalo přes 1600 lidí, rovněž tvrdí, že „místní obyvatelé se o projednávání demolice ve stavebním řízení nedozvěděli, protože nebyli stavebním úřadem obesláni. Ten oznámení pouze uveřejnil na úřední desce.“

Vila na Hřebenkách prošla zdařilou rekonstrukcí.

I ve 100 let staré vile se dá moderně bydlet. Ta Na Hřebenkách má díky rekonstrukci zpět svou noblesu

Sto let stará vila Na Hřebenkách prošla modernizací. Přibyly moderní technologie a změnily se i dispozice. Podívejte se na výsledek z pera architektů No Architects.

Přečíst článek

Na dotaz redakce Newstream z městské části Praha 5 do vydání článku nikdo nereagoval.

Současným vlastníkem je společnost Tichá 5, kterou vlastní kyperská společnost a jejím jednatelem je developer Martin Kulík. Ani ten na prosbu o vyjádření o budoucnosti pozenku dosud nereagoval.

Není kulturní památkou, hrozí ji demolice

Schieszlova vila byla postavena v roce 1912, jako součást nové zástavby na jižním svahu Petřína nad Smíchovem. Ve stejné ulici se nachází i o něco známější Vosmíkova vila, kterou navrhl přední český architekt Josef Fanta. Secesní objekt charakteristický věží a sgrafity v průčelí čeká od roku 2016 na zápis do seznamu kulturních památek.

Funkcionalistická Osada Baba projde proměnou.

Reportáž: Projektovali ji ti nejznámější a bydlela v ní pražská smetánka. Nyní pražská Baba projde modernizací

Světově unikátní urbanistický celek, Osada Baba, projde proměnou. Koncepční studie má modernizovat a proměnit veřejný prostor a infrastrukturu.

Přečíst článek

Památkovou ochranu nemá ani Schieszlova vila. Obě se nicméně nacházejí v památkové zóně Hřebenky. Navíc v sousedství Kinského zahrady, jež je chráněná statutem Natura 2000 (soustava chráněných území, kterou společně vytvářejí členské státy EU, jejím záměrem je ochrana biologické rozmanitosti - pozn. red.)

Není to totiž poprvé, co se v této městské části bojuje za zachování historického objektu. V minulosti hrozila demolice například Vile Viktora Beneše. Ta nakonec získala na začátku letošního roku památkovou ochranu.

Palác Savarin se rekonstruuje.

Co se děje za plachtou. Unikátní pohled na nejstřeženější staveniště v Praze

Už několik měsíců je jeden z nehonosnějších paláců Na Příkopě zahalen lešením a zelenou sítí. V barokním domě totiž probíhá kompletní rekonstrukce, která by měla být hotová už za rok. V Paláci Savarin po jejím dokončení bude i nadále kasino, ale i restaurace, veřejnosti mají sloužit také další prostory.

Přečíst článek

I tehdy stavební úřad demolici povolil, s tím, že neměl jinou možnost. Majitelé dodali všechna potřebná stanoviska a budova nebyla v té době památkově chráněná. Proti zbourání vily se nakonec ohradil pražský magistrát na žádost radnice Prahy 5.

Na pražského primátora, radní a zastupitele hl. m. Prahy proto, aby zahájili s vlastníkem vily jednání vedoucí k jejímu zachování a citlivé rekonstrukci, se obracejí i iniciátoři petice na záchranu Schieszlovy vily.

„Respektujeme právo majitelů nakládat se svým majetkem, zároveň ale nemůžeme rezignovat na ochranu společenských hodnot a historického dědictví, které by demolicí vily byly jednoznačně poškozeny. Chceme proto vyvolat celospolečenskou diskuzi nad zamýšleným bouráním a společně hledat vhodnější východiska,“ uzavírají petici její iniciátoři.

Realitní kancelář prodává za 200 milionů korun romantický zámek Žinkovy, kulturní památku na jihu Plzeňska. Jde o jeden z největších zámků v osobním vlastnictví v ČR.

FOTOGALERIE: Luxus v Česku. Na prodej je jeden z největších soukromých zámků Žinkovy

Realitní kancelář prodává za 200 milionů korun romantický zámek Žinkovy, kulturní památku na jihu Plzeňska. Jde o jeden z největších zámků v osobním vlastnictví v ČR, obytná plocha činí 12 tisíc čtverečních metrů. Rekreačně zaměřený městys by uvítal, kdyby se areál s rozlehlým parkem otevřel veřejnosti, řekl starosta obce s 850 obyvateli Josef Karhan (Žinkovské SNK).

Přečíst článek

Klášter svatého Gabriela sloužil benediktinkám beuronské kongregace. Stojí v Holečkově ulici na pražském Smíchově.

V minulosti sloužil řeholnicím, pak poště. V budoucnu klášter přivítá VIP hotelovou klientelu

Na jeho výstavbu stačil na konci 19. století milion zlotých. O 150 let později se klášter Gabriel Loci promění v luxusní hotel. Majitele objektu, firmu Cimex, to vyjde až na dvě miliardy korun.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Most na Výtoni

Bourat, či nebourat. Diskuse kolem mostu na Výtoni je nekonečná, jasno má být do konce roku

Přečíst článek
Osud Železničního mostu pod Vyšehradem, ač bylo navrženo jeho zbourání, není ještě zpečetěn.

Jako by šla k zemi Eiffelovka nebo Tower Bridge. Píše o mostu na Výtoni britský tisk

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme