Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V minulosti sloužil řeholnicím, pak poště. V budoucnu klášter přivítá VIP hotelovou klientelu

Klášter svatého Gabriela sloužil benediktinkám beuronské kongregace. Stojí v Holečkově ulici na pražském Smíchově.
Petra Jansová/Newstream.cz
Petra Jansová

Na jeho výstavbu stačil na konci 19. století milion zlotých. O 150 let později se klášter Gabriel Loci promění v luxusní hotel. Majitele objektu, firmu Cimex, to vyjde až na dvě miliardy korun.

Reklama

Na někdejším viničním kopci v sousedství Kinských zahrad a téměř naproti kostela Sacré Coeur se tyčí areál bývalého kláštera Gabriel, dnes Gabriel Loci. Na rušné smíchovské ulici Holečkova nelze tento objekt minout bez povšimnutí, pohled láká svojí velikostí i architekturou. 

Areál vystavený na konci 19. století jako ženský klášter, kde vzdělání získalo hodně žen z movitých rodin, v minulosti sloužil i jako Poštovní muzeum, Poštovní spořitelna a později v 90. letech minulého století i jako sídlo poštovního ředitelství.

Na to, jak to vypadá uvnitř architektonicky výjimečného areálu, se můžete podívat do následující galerie.

Právě ta doba se ale na podobě architektonicky výjimečného areálu podepsala téměř nesmazatelně. Kromě roku 1993 se do objektu neinvestovalo a o téměř dvacet let později se ho pošta snažila poprvé zbavit: neodpovídal jejím účelům.

Po čtyřech neúspěšných veřejných dražbách, kdy se nenašel zájemce ochotný zaplatit více než 300 milionovou částku za kulturní památku, se zadařilo. V roce 2020 se novým majitelem stala investiční společnost Cimex. Ta už má s objektem své plány. S největším pravděpodobností zde za více než miliardu vznikne pětihvězdičkový hotel. 

Prostory v někdejší teplárně se po rekonstrukci proměnily na kanceláře.

Funkcionalistická teplárna dostala nový kabát. Místo skladu paliva jsou zasedačky

Funkcionalistická teplárna od architekta Dušana Jurkoviče je jednou z mála dochovaných industriálních památek v Bratislavě. Po tříleté rekonstrukci pod taktovkou Studia Perspektiv se průmyslový objekt proměnil na moderní coworkingové centrum.

Přečíst článek

Rezidence Nový Žižkov.

Brownfield na Žižkově promění miliardové investice. Vznikne nová čtvrť

Místo brownfieldu vznikne nová čtvrť, která nabídne domov pro 23 tisíc lidí. Miliardové investice do rozvoje okolí Nákladového nádraží Žižkov ale pokryjí i stavbu mateřské a základní školy, vysázení nové zeleně nebo vznik cyklostezky.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Takto bude vypadat jeden z butikových hotelů v Mikulově.

Z Mikulova se stane centrum luxusní dovolené. První z pětihvězdičkových projektů se začne stavět letos

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme