Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

I ve 100 let staré vile se dá moderně bydlet. Ta Na Hřebenkách má díky rekonstrukci zpět svou noblesu

Vila na Hřebenkách prošla zdařilou rekonstrukcí.
Se svolením studia Flusser
Petra Jansová

Sto let stará vila Na Hřebenkách prošla modernizací. Přibyly moderní technologie a změnily se i dispozice. Podívejte se na výsledek z pera architektů No Architects.

Reklama

Rekontrukce probíhala s respektem

Jižní svahy prvních velkých předměstí hlavního města Prahy odjakživa lákaly k noblesnímu rezidenčnímu bydlení. Stejně jako Hřebenky, nenápadná a nyní už pražská čtvrť nedaleko Strahova nebo parku Ladronka. O něco později, někdy před sto lety, se začala psát i historie jedné z tamních vil, která proto, aby vyhovala současným standardům, prošla kompletní rekonstrukcí pod taktovkou architektonického studia No Architects.

„Když jsme k tomuto konkrétnímu domu přišli poprvé, nevypadal na noblesní rezidenci. Přestože byla nutná kompletní rekonstrukce, přímo jsme s ním ani zahradou nesoupeřili. Spíše jsme dům vyčistili, přešili a sjednotili nesouměrné záplaty,“ popsali první návštěvu vily architekti.

Rekontrukce, během níž došlo i na proměnu dispozic, probíhala s největším respektem k historii domu. Kromě proměn v interiéru, vznikl například přímý vstup z kuchyně do zahrady, došlo i na technickou modernizaci.

Dům je nově zateplený, má teplené čerpadlo a hospodaří i s dešťovou vodou.  

QARTA Architektura

Architekti: Lidé nemají respekt k hodnotám, i to prodlužuje výstavbu

Praha by se měla rozvíjet koncepčně, ideálně u klíčových dopravních uzlů nebo na brownfieldech. Není nutné „najíždět” jen do centra. Nejenom o tom, co Praze chybí a kde by se měla inspirovat jsme si povídali v rozhovoru s architekty Jiřím Řezákem (na fotce vlevo) a Davidem Wittasskem z ateliéru Qarta.

Přečíst článek

Křesťanské komunitní centrum Církve bratrské v Kladně

FOTOREPORTÁŽ: Moderní české kostely, do nichž stojí za to jít i mimo Vánoce

I známí ateisté, Češi, si staví kostely. V posledních letech jich vzniklo hned několik. Jsou moderní, inspirativní a odbornou architektonickou veřejností oceňované. Podívejte se na výběr pěti z nich, do nichž stojí za to zajít i mimo Vánoce.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Budova projde rekonstrukcí.

Architekt: Hlavák je jedinečný. Takové nádraží nemá žádné evropské město. Proto jsme ho chtěli zachovat

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme