Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hrozilo jí zbourání, teď má vila nového majitele. Praha 5 kvůli ní uvažuje o rozšíření památkové zóny

Vila Viktora Beneše Na Hřebenkách
Mojmir Churavy / Creative Commons / CC BY-SA 4.0

Vila stavitele Viktora Beneše, která stojí na pražských Hřebenkách a hrozila jí demolice, má nového majitele. Koupila ji investiční skupina Rockaway Capital. Cenu transakce, na kterou upozornil server Seznam Zprávy, nechtěla žádná ze stran komentovat. Tahanice kolem budoucnosti vily nicméně vyvolaly možné snahy o rozšíření památkové zóny na Praze 5.

Reklama

„Nový vlastník o nemovitost opravdu stál, vyjednávání tedy nebylo ničím atypické,” řekl serveru Michal Bouška, který vilu z počátku 20. století skupině prodal. Bouška ani představitelé Rockaway Capital nechtěli uvést, kolik skupina za nemovitost zaplatila. Podle Seznam Zprávy jde údajně asi o čtvrt miliardy korun.

Vilu na Smíchově s 26 místnostmi, která je dílem architekta Viktora Beneše, před více než deseti lety koupili manželé Valéria a Jaroslav Haščákovi. Haščák je spoluzakladatelem česko-slovenské investiční skupiny Penta. Loni, kdy už vilu vlastnila Valéria Haščáková se společností Slam-Expo, bylo vydáno povolení ke zbourání budovy. Na jejím místě měl vzniknout bytový dům.

Takto probíhá výstavba nové čtvrti na Smíchově.

REPORTÁŽ: Čtvrť Smíchov City za 20 miliard se klube. Lidé se nastěhují za pár měsíců

Nová čtvrť na Smíchově začíná mít reálné obrysy. První budovy by mohly sloužit nájemcům a nájemníkům už na přelomu roku. Ulice ponesou jména slavných Češek, jako jsou Madeleine Albrightová nebo Meda Mládková.

Přečíst článek

Snahy o demolici vyvolaly snahu o rozšíření památkové zóny

Proti demolici vznikla petice. Radnice Prahy 5 tehdy uvedla, že stavební úřad neměl jinou možnost než demolici povolit, protože majitelé dodali všechna potřebná stanoviska a budova není památkově chráněná. Místostarosta Prahy 5 Lukáš Herold (ODS) loni v červenci řekl, že samospráva s demolicí nesouhlasí. Proti zbourání vily následně podal pražský magistrát na žádost radnice Prahy 5 odvolání.

Kauza rovněž následně vyvolala vypsání veřejné soutěže na vypracování návrhu rozšíření památkové zóny Smíchov. „Vybraný kolektiv odborníků na návrhu pracoval v první polovině tohoto roku, opakovaně jej konzultoval s naším pracovištěm NPÚ a odvedl podle ohlasů odborníků z dalších institucí kus opravdu dobré práce při zmapování urbanistických a architektonických hodnot daného území, z něhož bylo pro návrh rozšíření zóny pečlivě vybráno několik částí,“ řekla pro Newstream Andrea Holasová z NPÚ s tím, že teď je na městské části Praha 5, zda návrh dopracuje, upraví nebo podá, či nepodá na ministerstvo kultury.

Po sporech o demolici podle serveru vila dvakrát změnila majitele. Nejprve přešla na firmu Lampron a poté na podnikatele Boušku. Ten v minulosti spoluvlastnil horský hotel Barbora ve Špindlerově mlýně s Markem Dospivou, dalším spoluzakladatelem skupiny Penta.

Dres Michaela Jordana

Příliš excentrický. Michael Jordan nemůže prodat svou dům. Dal do něj moc ze sebe

Dělej, co umíš. Do ostatního nefušuj. Tak tím se při zařizování svého illinoiského sídla určitě neřídila bývalá basketbalová legenda, když nejen do interiéru domu dala příliš mnoho ze sebe. A právě kvůli tomu je dům za stovky milionů korun v podstatě neprodejný. Michael Jordan se ho snaží udat už deset let.

Přečíst článek

Redakce Newstream.

Redakce Newstream.cz spouští Realitní Club

Trh realit se rychle otáčí, přináší to nové výzvy a témata. Newstream.cz spouští Realitní Club, který zahrnuje podcast, magazín, eventy a speciál na webu včetně oborově zaměřeného newsletteru.  

Přečíst článek

CPI Property Group

Realitní magnát Vítek ovládl další skupinu. Patří mu 80 procent rakouské s Immo

Společnost CPI Property Group (CPIPG) realitního dravce Radovana Vítka si zajistila většinový podíl v rakouské firmě s Immo.

Přečíst článek

Buďte v obraze s naším Realitním Clubem

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Nádraží v Kladně

Otevřený dopis ministrovi. Nebourejte ho, oroduje známý architekt za nádraží v Kladně

Přečíst článek
Jan Kasl

PODCAST Realitní Club: Nejvíc mi na pražském územním plánu vadí, že má na sobě čtverečkovanou síť, říká architekt Jan Kasl

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme