Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

památky - informace o tématu

Florencie má nový turistický tahák. Tajnou skrýš Michelangela

Florencie po soše biblického Davida přichází s dalším turistickým lákadlem. A opět má jít o díla renesančního umělce Michelangela Buonarrotiho. Nově město na severu Itálie zpřístupní veřejnosti na první pohled obyčejný uhelný sklep. Až na to, že jeho zdi zdobí skici lidských postav, jejichž autorství je připisováno právě Michelangelovi.

Přečíst článek
Schieszlova vila

Respektujeme vaše práva, ale nebourejte. Petice má zachránit další vilu na Hřebenkách

Přečíst článek

Česko je velmocí, co se týče památek na seznamu UNESCO. Další je Žatec a chmelařská krajina

Přečíst článek
Libeňská vodárenská věž na prodej. Za 80 milionů korun.

Na vrcholu byt, vespod bazén. Vodárenská věž v Libni je na prodej za 80 milionů

Přečíst článek
Letecký pohled na Buckinghamský palác v roce 1999.

Buckinghamský palác se před třiceti lety otevřel veřejnosti. Podívejte se, jak se měnil v průběhu času

Před 30 lety byl Buckinghamský palác v Londýně, sídlo britských monarchů, poprvé zpřístupněn veřejnosti, byť vždy jen přes léto do konce října. Monumentální objekt považovaný experty za nejdražší soukromý dům na světě od té doby navštěvují stovky tisíc zájemců ročně. A možná jich přibude – nástupník Alžběty II. a nynější král Karel III. po svém nástupu na trůn slíbil, že palác bude otevřen celoročně. Podívejte se, jak to v paláci dříve vypadalo.

Přečíst článek
Realitní kancelář prodává za 200 milionů korun romantický zámek Žinkovy, kulturní památku na jihu Plzeňska. Jde o jeden z největších zámků v osobním vlastnictví v ČR.

FOTOGALERIE: Luxus v Česku. Na prodej je jeden z největších soukromých zámků Žinkovy

Realitní kancelář prodává za 200 milionů korun romantický zámek Žinkovy, kulturní památku na jihu Plzeňska. Jde o jeden z největších zámků v osobním vlastnictví v ČR, obytná plocha činí 12 tisíc čtverečních metrů. Rekreačně zaměřený městys by uvítal, kdyby se areál s rozlehlým parkem otevřel veřejnosti, řekl starosta obce s 850 obyvateli Josef Karhan (Žinkovské SNK).

Přečíst článek
Most na Výtoni

Bourat, či nebourat. Diskuse kolem mostu na Výtoni je nekonečná, jasno má být do konce roku

Železniční most na Výtoni vzbuzuje už několik měsíců nebývalý zájem veřejnosti i odborníků. O jeho osudu spekulují i zahraniční média. Podle původních plánů měl být ten nový dokončen do konce roku 2028. Na stůl se ale zase vrací možnost, že se zachová ten původní, historický. Jasno má být podle ministra dopravy Martina Kupky do konce roku.

Přečíst článek
Zámek Opočno

Zámek Opočno přijde o tisíce předmětů. Colloredo-Mansfeldové vyhráli soud o stovky milionů korun

Odvolací soud v Pardubicích definitivně rozhodl o vydání části mobiliáře zámku Opočno rodu Colloredo-Mansfeldů. Potvrdil rozsudek okresního soudu z roku 2006. V souboru předmětů je cenný kočár, sbírka obrazů a několik tisíc dalších předmětů, například historické zbraně či nádobí. Hodnota je ve stovkách milionů korun.

Přečíst článek
Osud Železničního mostu pod Vyšehradem, ač bylo navrženo jeho zbourání, není ještě zpečetěn.

Jako by šla k zemi Eiffelovka nebo Tower Bridge. Píše o mostu na Výtoni britský tisk

Osud Železničního mostu pod Vyšehradem, ač bylo navrženo jeho zbourání, není ještě zpečetěn. Živá diskuse mezi zastánci jeho zachování a těmi, kteří tvrdí, že se nedá kvůli špatnému technickému stavu zachránit, se dostala až do britského tisku.

Přečíst článek
Jindřišská věž

Pražské arcibiskupství prodává Jindřišskou věž za 75 milionů korun

Pražské arcibiskupství nabízí k prodeji za 75 milionů korun památkově chráněnou Jindřišskou věž v centru hlavního města. Vyplývá to z informací na webu arcibiskupství. Cílem prodeje je racionalizace majetku, řekl Deníku N generální vikář pražského arcibiskupství Jan Balík

Přečíst článek
Berlínská katedrála ve snaze připojit se k úsporám energií na konci července vypnula na maximální míru své noční osvětlení.

Chladnější kanceláře, zhasnuté památky a reklamy. Německo začalo povinně šetřit

V Německu dnes začalo platit vládní nařízení, jehož smyslem je uspořit energie. Mezi hlavní body patří ve veřejných budovách nevytápění chodeb a snížení teploty na pracovištích, výjimku mají sociální služby či školy a školky. Spolkový ministr hospodářství Robert Habeck soubor těchto opatření považuje za nezbytný a opakovaně zdůrazňuje, že každá ušetřená kilowatthodina je krokem k překonání zimy a ke snížení závislosti na zemním plynu z Ruska.

Přečíst článek
edna z nejmenších kulturních památek na území České republiky, bývalá trafika v Žatci na Lounsku, je po roce opravená.

REPORTÁŽ: Nejmenší česká kulturní památka je v Žatci. Prvorepubliková trafika prošla kompletní rekonstrukcí

Jedna z nejmenších kulturních památek na území České republiky, bývalá trafika v Žatci na Lounsku, je po roce opravená. Rekonstrukce vyšla asi na 800 tisíc korun, původní odhad byl zhruba poloviční.

Přečíst článek
Obchodní dům Máj

Kultovní obchoďák Máj se dočká rekonstrukce. Padesát let od otevření

Ikonickou pražskou budovu vlastní pražská rodina Klánů. Na aktuální rekonstrukci se podílejí původní architekti ze slavného studia SIAL. Rekonstrukce slavných obchodních domů jsou v současnosti velkým trendem.

Přečíst článek
Zámek Luka nad Jihlavou

Zájem o koupi zámků v Česku roste. I když stojí desítky až stovky milionů

Rostoucí inflace v posledních měsících přeje i prodeji zámků a historických objektů v Česku jako možnost dobré investice proti znehodnocování úspor, a to i když cena často památkově chráněných objektů činí až desítky milionů korun před nákladnou rekonstrukcí. A v Česku jich je stále ke koupi i opravě hned několik desítek, vyplývá z nabídek tuzemských realitních kanceláří.

Přečíst článek
Reklama

News box

Do Egypta uteklo z Pásma Gazy od loňského 7. října, kdy tam vypukla válka Izraele s hnutím Hamás, 80 tisíc až 1️⃣0️⃣0️⃣ tisíc Palestinců. Agentuře AFP to dnes řekl palestinský velvyslanec v Káhiře Dijáb Allúh. Egypt odmítá přijmout větší počet palestinských uprchlíků z Gazy, což znovu zopakoval jeho prezident Abdal Fattáh Sísí, který to zdůvodnil národní bezpečností, ale také obavami, že větší vysídlení z Pásma Gazy by ohrozilo dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu.
Evropský výrobce letadel Airbus v prvním čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o devět procent na 12,83 miliardy eur (zhruba 3️⃣2️⃣3️⃣ miliard korun). Jeho provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek však klesl o 25 procent na 577 milionů eur (zhruba 14,5 miliardy korun). Výrazně tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 789 milionů eur, napsala agentura Reuters.
Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační 📜 dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.
Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění 2️⃣ lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za personu non grata jednoho ruského diplomata.
Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s ➡️ navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.
Koruna dnes 📈 posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila od středečního podvečera o devět haléřů na 25,17 koruny za euro. K dolaru si polepšila o 13 haléřů na 23,50 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online kolem dnešních 17:00.
Newyorský odvolací soud dnes zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta 👨 Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. 
Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Reklama
Reklama
Doporučujeme