Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Realitní a hypoteční trh byl loni v krizi. Central Group i tak zvýšil zisk na miliardu

Dušan Kunovský, Central Group
ČTK
 ČTK

Developerská skupina Central Group loni meziročně zvýšila čistý zisk o 23 procent na 918 milionů korun. Čistý obrat stoupl na 1,5 miliardy korun, meziročně to bylo o 44 procent více. Největší výnosy společnost evidovala za podíly dlouhodobého finančního majetku. Vyplývá to z výroční zprávy, kterou společnost zveřejnila ve Sbírce listin.

Reklama

„V loňském roce jsme stejně jako zbytek trhu zaznamenali pokles poptávky spojený s výrazně dražšími a hůře dostupnými hypotékami a velkou nejistotou ohledně dalšího vývoje. Naše rozhodování ohledně zahájení výstavby a zařazení nových bytů do nabídky pak významně ovlivnily enormně vysoké ceny energií, stavebních materiálů a stavebních prací," řekla výkonná ředitelka Central Group Michaela Tomášková s tím, že prodeje Central Group se pravidelně pohybují v rozmezí 800 až 1000 prodaných bytů ročně.

Dalibor Martínek: Český realitní trh stojí před kolapsem. Miliardy půjčených korun nedokážou investoři splácet

Dalibor Martínek: Český realitní trh stojí před kolapsem. Miliardy půjčených korun nedokážou investoři splácet

Situace na realitním trhu se brzo překlopí do ekonomického kolapsu, jaký jsme v Česku nezažili třicet let. Vyplývá to z poznatků firem pohybujících se na trhu. Co k takovému závěru vede? Mnoho společností, developerů, si před pár lety napůjčovaly v součtu miliardy korun za nízké úroky. Jenže dva roky se Česko pere s nejvyšší inflací v celé Evropské unii. Takzvaná dobrá zpráva, že v Česku klesla po dvou letech inflace v červnu pod deset procent, na „pouhých“ 9,7 procenta, na tom nic nemění.

Přečíst článek

Zároveň dodala, že do koncernu patří i řada projektových společností, pod které spadají konkrétní rezidenční projekty. Tržby ani zisk Central Group a.s. proto neodráží prodejní výsledky koncernu jako celku.

V přípravě je přes 30 tisíc bytů

V letošním roce skupina podle Tomáškové zaznamenává větší zájem o byty až o polovinu. „Společnost má aktuálně ve výstavbě zhruba 1500 bytů a dalších více než 30 tisíc bytů připravuje v desítkách projektů po celé Praze," řekla Tomášková.

Dušan Kunovský, Central Group

Dušan Kunovský: Konec krize s bydlením se blíží. Připravujeme se na další boom

Největší developer v Česku Dušan Kunovský, jeden z nejbohatších Čechů, má jasno. Loňský propad podeje bytů, šlo o pád o šedesát procent, končí. Už se to podle něj nebude opakovat.

Přečíst článek

Central Group založil v roce 1994 současný předseda představenstva Dušan Kunovský (na snímku). Od roku 2008 společnost figuruje jako investor a v roce 2012 se stala akciovou společností. Celkově má Central Group za sebou 200 rezidenčních projektů a prodal přes 18 tisíc nových bytů, domů a parcel.

Zaměřuje se téměř výhradně na výstavbu v Praze a jejím okolí. Mezi nejvýznamnější projekty společnosti patří například komplex Metropole Zličín nebo projekty Nové Zahradní Město a Rezidence Park Hostivař. Kunovský byl v roce 2022 podle časopisu Forbes 11 nejbohatším Čechem a hodnota jeho majetku činila 30,4 miliardy korun. Oproti roku 2021 se vývoj jeho majetku zvedl o téměř pět miliard korun.

Vše o trhu s nemovitostmi čtěte v Realitním Clubu zde:

Dušan Kunovský, majitel Central Group, se rozhodl zlevnit nové byty v Praze.

Tohle se v Praze dlouho nestalo. Kunovský zlevňuje nové byty

Co bylo před pár měsíci nemyslitelné, stává se nyní realitou. Největší český developer Dušan Kunovský zlevňuje nové byty v projektu Harfa. Pozor, nezlevňují staré byty na okrajích měst nebo neúsporné domy z první republiky, jak se to děje poslední rok. Zlevňují byty ze zcela nového, ještě nepostaveného projektu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme