Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Central Group - informace o tématu

Výhledy Chodovec, Central Group

Central Group: Hypotékaři omládli. Na úvěr si nový byt pořizuje třetina kupujících

Hypotéku na nový byt si letos bere téměř třetina kupujících. Pokračuje tak rostoucí trend z loňského roku, kdy si úvěr vzalo asi 28 procent lidí, zatímco v roce 2022 kvůli rostoucí inflaci a úrokovým sazbám zájem o hypotéky klesl a bydlení jimi financovalo 11 procent kupujících. Vyplývá to z analýzy developerské společnosti Central Group.

Přečíst článek
Výkonná ředitelka společnosti Michaela Váňová v podcastu Realitní club

Do nájemního bydlení nejdeme, ale zkoušíme jeden model, říká šéfka Central Group

Přečíst článek

Dalibor Martínek: Český trh s nájemním bydlením se přehřívá. Vlastníci chtějí moc peněz

Přečíst článek
Architekta Eva Jiřičná a její projekt Centrum nového Žižkova

Eva Jiřičná: Věž vysoká 80 metrů je prcek. Konzervativní přístup brzdí vývoj Prahy

Původní projekt Central Group na Žižkově obsahoval věže tři, setkal se ale s nesouhlasem vedení Prahy. Architektka Eva Jiřičná ho tedy musela spolu se svým týmem přepracovat. Trvalo to pět let a místo tří budov bude mít rozvojové území kolem někdejšího „Mordoru“ v centru věž jen jednu. Vysoká bude 80 metrů. „Samozřejmě chápu, že úkolem památkářů je ochraňovat historii města. Na druhou stranu ale neinformovanost a mnohdy i přílišná konzervativnost jsou zbytečnou překážkou dalšího rozvoje,“ říká světoznámá architektka.

Přečíst článek
Aktuální návrh Centra Nového Žižkova s unikátní rozvlněnou věží od architektky Evy Jiřičné

Jedna věž místo tří. Central Group přepracoval žižkovský projekt od Evy Jiřičné

Developer Central Group představil přepracovaný návrh projektu architektky Evy Jiřičné Centrum Nového Žižkova. Nejvýraznější změnou je to, že má jen jednu centrálně umístěnou rozvlněnou věž vysokou 80 metrů. Původní návrh, se kterým nesouhlasila Praha, měl tři věže až do výšky až 100 metrů.

Přečíst článek

Ceny bytů už zase porostou. Kde se zastaví?

Poptávka po nemovitostech loni klesla a dopadlo to na ceny. I když ty na primárním trhu neklesaly tak výrazně jako na tom sekundárním. S klesajícími sazbami a "zlevňováním" hypoték vyhlíží realitní trh lepší časy. A právě růst je hlavním tématem aktuálního čísla magazínu Realitní Club. Blíže k obsahu magazínu hovoří jeho autoři, Petra Jansová a Dalibor Martínek, v dalším díle stejnojmenného podcastu.

Přečíst článek
Central Group vystaví na Žižkově 370 nových bytů

Nákladové nádraží na Žižkově se rychle mění. Central Group zde postaví stovky nových bytů

Největší český rezidenční developer Central Group postaví na pražském Žižkově 370 nových bytů za 1,5 miliardy korun. Výstavba bude v Parkové čtvrti na území zrušeného nákladového nádraží, kde v současnosti skupina dokončuje první etapu projektu. Společnost výstavbou reaguje na oživení realitního trhu, zlepšení makroekonomické situace a zvýšení poptávky po bytech. Dodavatelem výstavby bude švédská stavební společnost Skanska.

Přečíst článek
Dušan Kunovský, Central Group

Modleme se, aby nedošlo ke kolapsu schvalování nových bytů, říká Dušan Kunovský

Po dvou letech zamrzlého trhu s nemovitostmi se letos, počínaje jarem, čeká zlom. S poklesem úrokových sazeb a po stagnaci prodeje bytů, kdy lidé s nákupem nemovitostí vyčkávali, přichází přelomový rok. „Očekáváme, že letos budeme mířit k tisícovce prodaných bytů,“ říká Dušan Kunovský, majitel největšího developera v zemi, který se soustředí na pražský trh.

Přečíst článek
Zleva místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš a předseda představenstva, CENTRAL GROUP a.s. Dušan Kunovský na setkání lídrů českého stavebnictví, 8. června 2023, Praha.

Stavebnictví ne a ne vybřednout z krize. Byty už se nevyplácí stavět, tvrdí tuzemští developeři

Stavebnictví je v hluboké krizi a cestou z ní je výrazné snížení cen stavebních dodávek. Investorům se jinak nevyplatí investovat. Práci stavebníkům ale komplikuje také regulace a legislativa. Vyplývá to z analýzy stavebního a bytového trhu rezidenčního developera Central Group a poradenské společnosti KPMG. Podle analýzy nový stavební zákon, který by letos v létě měl vejít v platnost, a s ním spojená digitalizace přináší nejistotu a obavu z celkového kolapsu stavebního povolování.

Přečíst článek
Dušan Kunovský, Central Group

Praha 5 podá správní žalobu proti projektu Central Group u gymnázia

Praha 5 podá správní žalobu proti povolení stavby bytového domu pro seniory, který chce na nynějším sportovním hřišti Gymnázia Nad Kavalírkou v Košířích postavit developer Central Group. Uvedl to místostarosta městské části Radek Janoušek (Praha 5 Sobě). Radnice už dřív neúspěšně podala proti záměru námitky a odvolání.

Přečíst článek

Nové byty se dál zmenšují. A jejich cena letos opět začne růst

Trojka velkých developerů, majitel Central Group Dušan Kunovský, majitel Trigemy Marcel Soural a šéf bytové výstavby Skansky Petr Michálek, oznámila na pravidelné výroční konferenci, že ceny bytů v hlavním městě letos opět začnou růst. Růst už v podstatě začal. Šéfové velkých developerů očekávají pro letošní rok růst cen bytů o pět až deset procent i další růst nájemného, které ale podle nich už atakuje vrcholné úrovně.

Přečíst článek
Rekonstrukce Masarykova nádraží dostala zelenou.

Velké plány pro Prahu. Odstartují miliardové investice podle plánu?

Prahu letos čeká hodně stavění. Pokračovat bude výstavba metra D, na jaře se začne stavět tramvajová trať v horní části Václavském náměstí, pokračovat bubou i opravy mostů či výstavba bytů na pražských brownfieldech.

Přečíst článek
Dušan Kunovský z Central Groupu na snímku z roku 2019

Kunovský přikoupil pozemky u bývalého brownfieldu Tesly Hloubětín. Postaví na nich další tisícovku bytů

Český rezidenční developer Central Group dokončil nákup několika pozemků v Praze 9, naváže na nich na rozestavěný projekt Tesla Hloubětín. Za 15 miliard korun tam vznikne čtvrť s více než 2500 byty, třemi mateřskými školami, parky a komerčními prostory, uvedli ve středu zástupci firmy. Projekt Tesla Hloubětín se začal stavět loni v červnu na brownfieldu po bývalém podniku na výrobu rádií a televizí. Dříve na místě mělo vzniknout 1500 nových bytů za devět miliard korun. První etapa by měla skončit v roce 2024, celá čtvrť by měla být hotová kolem roku 2030.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme