Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dušan Kunovský: Konec krize s bydlením se blíží. Připravujeme se na další boom

Dušan Kunovský, Central Group
ČTK
Dalibor Martínek

Největší developer v Česku Dušan Kunovský, jeden z nejbohatších Čechů, má jasno. Loňský propad podeje bytů, šlo o pád o šedesát procent, končí. Už se to podle něj nebude opakovat.

Reklama

Ceny nových bytů sice letos přestaly růst. Podle dat developera rostly prodejní ceny nového bydlení v posledním čtvrtletí o pouhých 0,4 procenta. To je hodně nízké číslo. Protože za posledních pět let v Česku vzrostly ceny bytů o sto padesát procent.

Aktuálně stojí metr čtvereční nového bytu v Praze v průměru 154 tisíc korun. Nyní ceny stagnují. Zamrznutí cen však podle Kunovského již brzo skončí.

Dušan Kunovský, majitel Central Group, se rozhodl zlevnit nové byty v Praze.

Tohle se v Praze dlouho nestalo. Kunovský zlevňuje nové byty

Co bylo před pár měsíci nemyslitelné, stává se nyní realitou. Největší český developer Dušan Kunovský zlevňuje nové byty v projektu Harfa. Pozor, nezlevňují staré byty na okrajích měst nebo neúsporné domy z první republiky, jak se to děje poslední rok. Zlevňují byty ze zcela nového, ještě nepostaveného projektu.

Přečíst článek

Kunovský: Přijde prodejní boom. Budeme připraveni

„Poptávka po nových bytech se letos výrazně oživila. A během příštích dvou let se dá očekávat postupné snižování úroků hypoték až k psychologické hranici tří procent. To už se měsíční splátka hypotéky zhruba vyrovná měsíčnímu nájemnému. V té době předpokládáme nový výrazný prodejní boom, na který chceme být připraveni. Proto už nyní chystáme masivní novou výstavbu 1600 nových bytů,“ říká zakladatel a šéf Central Group Dušan Kunovský.

Loňský rok byl podle něj ve znamení výrazného propadu bytového trhu, kdy se prodeje nových bytů v Praze meziročně snížily o šedesát procent. Důvody jsou zřejmé, klíčové jsou zejména drahé hypotéky, jejichž úroky se zvýšily téměř na trojnásobek.

1600 nových bytů

Velcí developeři, včetně Central Group, reagovali na situaci tím, že zmrazili některé své projekty. Kunovského firma například loni na podzim ohlásila odklad výstavby a prodeje více než 700 nových bytů ve svých velkých projektech Parková čtvrť v Praze 3 a Tesla Hloubětín v Praze 9. Nyní, s oživením na bytovém trhu, však firma jako první z investorů opět začíná masivní novou výstavbu.

Čtvrť Emila Kolbena

Krize pro jedny, příležitost pro druhé. Developerské obchody se rozjíždějí

I když prodej nových bytů zamrzl, na realitním trhu je poměrně živo. Hemží se nabídkou na prodej nedokončených projektů, které jejich stavitelé kvůli nejasné budoucnosti nejsou schopni dotáhnout.

Přečíst článek

Největšími projekty, pro které letos Central Group vybere stavební dodavatele, jsou druhá etapa Tesly Hloubětín s 360 byty a druhá etapa Parkové čtvrti s 370 byty. Zcela novou lokalitou pro výstavbu pak bude velký projekt Harfa Living v Praze 9, kde Central Group bude vybírat stavební firmy pro tři bytové domy s celkem 610 byty. Dalšími lokalitami připravovanými do výstavby jsou pak Chodovec, Dolní Počernice a Háje, dohromady s 270 novými byty.

„Stavebnictví je nyní ve výrazném poklesu, a proto očekáváme, že se nám letos se stavebními dodavateli podaří dohodnout podstatně výhodnější ceny, než kolik požadovali v loňském krizovém roce. Díky tomu, že nemáme žádné úvěry, budeme jedni z velmi mála investorů, kteří v této specifické době budou začínat stavět nové projekty,“ vysvětluje Kunovský.

Prosek Park - vizualizace projektu nájemního bydlení.

Obrat k nájemnímu bydlení. Velcí developeři hledají odbyt a nabízejí městu výstavbu levných bytů

Na jedné straně nálepka luxusního bydlení v atraktivních lokalitách, na druhé levné nájemní byty pro město. Top hráči na pražském rezidenčním trhu se snaží dohnat skomírající prodeje výstavbou obecních bytů. Dostupné bydlení chystá po Finepu také Sekyra Group, zapojit se chce i Central Group.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Natáčení podcastu s Janem Šulcem, šéfem společnosti EBM.

Úprk z Prahy do levnějšího Kladna? I tam se bydlení prodraží, říká developer

Přečíst článek
Dušan Kunovský, Central Group

Modleme se, aby nedošlo ke kolapsu schvalování nových bytů, říká Dušan Kunovský

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme