Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nevídaný obrat na rezidenčním trhu. V krizi ožil zájem o větší rodinné byty

Nevídaný obrat na rezidenčním trhu. V krizi ožil zájem o větší byty
Penta RE
Denisa Holajová

Trh s bydlením má do celkového oživení ještě daleko, přesto v některých segmentech poptávka letos nabírá na síle. Po letech, kdy se tvořily fronty na malometrážní investiční byty, jdou nyní na odbyt hlavně větší rodinné byty, zpravidla na dobrých adresách. Mezi kupujícími totiž kvůli vysokým sazbám hypoték převažují zákazníci s vlastní hotovostí, kteří si pořizují nemovitosti pro vlastní bydlení.

Reklama

„Žhavým zbožím na trhu jsou větší byty o dispozicích 3+kk, velké 2+kk, ale i 4+kk,“ potvrzuje Denisa Višňovská, obchodní ředitelka realitní kanceláře Lexxus Norton, která se zaměřuje spíš na movitější klientelu. Dalším trendem, který pozoruje, je ochabnutí zájmu o regiony, a to jak ze strany kupujících, tak i některých developerů. „Klienti se vracejí do Prahy, zatímco před pár lety se poptávka vytlačovala do regionů,“ uvedla Višňovská na konferenci remspace.

Podobnou zkušenost má obchodní ředitel developera Penta Real Estate Pavel Streblov: „Je poptávka po větších bytech pro koncové uživatele. Není to poptávka drobných investorů, kteří by kupovali byty na pronájem.“ Také v případě Penty jde o byty ve vyšším a vyšším středním segmentu pro bohatší klientelu.

Jak potvrdil v debatě remspace výkonný ředitel developerské společnosti J&T Real Estate Martin Kodeš, v lokalitách širšího centra Prahy zmizeli dříve typičtí zákazníci kupující tři nebo čtyři byty jako investici. „Dnes se jim taková investice nevyplatí. Výnos z pronájmu je nízký a hodnota bytu už neporoste tak jako v minulých letech,“ uvedl Kodeš s tím, že ale do budoucna očekává růst nájemného.

Křest magazínu Realitní Club

Nájemní bydlení je z nouze ctnost, shodují se odborníci z realitního trhu

V době vysokých úrokových sazeb a drahých hypoték je velké téma pro developery a investory nájemní bydlení. Protože se trh s prodeji bytů téměř zastavil, do centra zájmu se dostalo podnikání v nájmu. Jenže při současné situaci ani to pro investory dobře nevychází, shodli se hosté setkání Realitního Clubu, které pořádal Newstream. 

Přečíst článek

Čekání na levnější hypotéky

Přestože letošní jaro přineslo na rezidenčním trhu tolik očekávané oživení, na vyšší prodeje v masovém segmentu developeři teprve čekají. Projekty pro střední třídu jsou velkou měrou závislé na hypotečních úvěrech, jejichž sazby od začátku roku klesly jen nepatrně a stále se drží v průměru nad šesti procenty.

Bytový komplex Nová Karolina v Ostravě

Byty zlevňují. Lidé prodávají i pod cenou

Rozdíl mezi nabídkovými cenami nemovitostí a skutečnými prodejními cenami se prohlubuje a se 13 procenty je největší za poslední rok. V dubnu činila průměrná nabídková cena 62 814 korun za metr čtvereční, realizovaná cena 54 768 korun za metr čtvereční. Uvádí to Broker Consulting REALIndex.

Přečíst článek

V prvním čtvrtletí letošního roku se podle výpočtů developerského tria Trigema, Skanska a Central Group prodalo v Praze 650 nových bytů, což je ve srovnání s předchozím kvartálem nárůst o 18 procent. Meziročně jde však o zhruba 38procentní propad prodejů.

„Oživení na trhu jednoznačně je, ale existuje mnoho protichůdných informací, které přispívají k nejistotě,“ konstatoval generální ředitel Skanska Residential Petr Michálek. Podle něho je nicméně pro developerský byznys pozitivní, že náklady se stabilizovaly, nedochází k výkyvům cen stavebních materiálů jako v minulých kvartálech, někde dokonce klesají.

Ilustrační foto

Stavební výroba dál klesá. U nové výstavby bytů je propad až čtvrtinový

Stavební produkce v dubnu meziročně klesla o 6,4 procenta. Stavební úřady vydaly o 10,9 procenta stavebních povolení méně, ale orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 14,1 procenta. Meziročně bylo zahájeno o čtvrtinu bytů méně. Průmyslová výroba v Česku v dubnu zpomalila meziroční růst na 1,2 procenta po březnovém revidovaném zvýšení o 2,9 procenta, informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Přečíst článek

Sleva rozhoduje

Analytik nemovitostního trhu v poradenské formě Deloitte Miroslav Linhart ocenil, že po třech letech má trh za sebou první kvartál bez nenadálé světové katastrofy, jako byla pandemie covidu nebo vpád Ruska na Ukrajinu. Plošné oživení prodejů ovšem zatím na rezidenčním trhu nenastalo.

„Lidé čekají na slevu, pobídku, ať už jsou to kupující bytu za účelem investice, anebo pro vlastní bydlení,“ řek Linhart. Jak dodala Denisa Višňovská, slevy v Lexxusu dosahují v průměru osmi procent. Rozptyl je ovšem veliký, a to od dvou do dvaceti procent.

Novinky z trhu nemovitostí sledujte v Realitním Clubu

Podle údajů Eurostatu ceny bytů v ČR začaly v posledním čtvrtletí loňského roku klesat.

Ceny bytů zamířily dolů, i když jen symbolicky

Podle dnes zveřejněných údajů Eurostatu ceny bytů v ČR začaly v posledním čtvrtletí loňského roku klesat. Ve srovnání s předchozím kvartálem se snížily o 2,2 procenta, a zaznamenaly tak první pokles za posledních devět let. Pokles cen bytů je nepochybně známkou toto, že měnová restrikce ČNB funguje, i když to chvíli trvá, píše Petr Dufek, hlavní ekonom Banky CREDITAS.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

CPI Group Radovana Vítka

Vítkova CPI prodala svůj hotelový byznys v Chorvatsku. A mění i vedení celé realitní skupiny

Přečíst článek
Jedna z prvních bytových dřevostaveb v Praze čeká na nájemníky. Developer UBM ji prodal fondu

Jedna z prvních bytových dřevostaveb v Praze čeká na nájemníky. Developer UBM ji prodal fondu

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme