Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Hypoteční sazba se drží na vrcholu, průměrná splátka za dva roky stoupla o 7500 korun

Hypoteční sazba se drží na vrcholu, průměrná splátka za dva roky stoupla o 7500 korun
ČTK
 ČTK

Průměrná sazba hypoték na počátku června nepatrně klesla na 6,30 procenta z květnových 6,32 procenta. Vrátila se tak na dubnovou úroveň. Vyplývá to z údajů Swiss Life Hypoindexu, který se zpracovává na základě údajů k pátému pracovnímu dni každého měsíce. Metodika odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.

Reklama

Pod tuto úroveň klesla průměrná nabídková sazba od listopadu loňského roku pouze letos v březnu, kdy hypotéky v průměru zlevnily o deset bazických bodů na 6,27 procenta.

Čekání na kroky ČNB

"Hypoteční sazby se v červnu i přes drobné změny drží na podobných hodnotách. Minimálně do červnového jednání České národní banky (21. června, pozn. red.) neočekáváme nějakou změnu, a tak i nadále platí, že sazby budou spíše stagnovat,“ uvedl analytik Swiss Life Select Jiří Sýkora.

Kamila Horáčková: Sazby se vrátily do normálu, jen to nastalo rychle
video

Kamila Horáčková: Sazby se vrátily do normálu, jen to nastalo rychle

V těžkých dobách funguje švýcarský frank jako zlato, proto země nezažila tak vysokou inflaci, říká v dalším díle seriálu Jiný peníze česká manažerka působící ve Švýcarsku Kamila Horáčková.

Přečíst článek

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti při splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,30 procenta klesla v červnu o 47 korun na 23 195 korun. Ve srovnání se splátkou hypotéky v červnu 2021 je o téměř 7500 korun vyšší.

Vývoj průměrné hypoteční sazby v Česku do června 2023 zdroj: Swiss Life Hypoindex

Růst sazeb ale za poslední rok zmírnil. Zatímco mezi červnem 2021 a červnem 2022 vzrostla průměrná měsíční splátka hypotéky o 6200 korun, za poslední rok o 1269 korun.

Klesly sazby hypoték pro mladé 

Průměrné nabídkové sazby hypoték pro mladé do 36 let, tedy nad 80 procent zástavní hodnoty nemovitosti (LTV), v uplynulém měsíci zlevnily nejvýrazněji. Největší pokles zaznamenaly hypotéky fixované na jeden rok, jejichž sazby klesly o 21 bodů na šest procent a jsou tak nejlevnější na trhu. Sazby hypoték s fixací na tři roky klesly o 14 bodů na 6,55 procenta a s fixací na pět a deset let o pět bodů na 6,26, resp. na 6,33 procenta.

David Krajný, šéf Remaxu

Majitel Remaxu David Krajný: Nastává revoluce v prodeji bytů

Majitel největší české realitní společnosti RE/MAX David Krajný pokračuje v rozšiřování byznysu. Nově získal poloviční podíl ve společnosti, která má licenci na síť realitních kanceláří na Ukrajině. V současnosti vede Krajný více než 220 franšízových realitních kanceláří v Česku a na Slovensku. Krajný poskytl Newstreamu rozhovor pro jarní číslo magazínu Realitní Club.

Přečíst článek

Nejdražší zůstávají hypotéky s LTV do 80 procent fixované na jeden rok, které stagnují na 6,67 procenta. Sazby hypoték s fixací na pět let se snížily o pět bodů na 6,01 procenta a s fixací na deset let o čtyři body na 6,08 procenta. Hypotéky fixované na tři roky jako jediné zdražily, ale jen o jeden bod na 6,44 procenta.

Trh se začíná pomalu hýbat 

"Hypoteční trh se pomalu začíná hýbat. Prvním důvodem je to, že i nadále se snižují ceny nemovitostí. Dalším faktorem, který se teprve na trhu projeví, je zrušení ukazatele hodnocení příjmů DSTI (tedy podílu zadlužení žadatele na jeho čistém příjmu) ze strany ČNB,“ dodal Sýkora.

Dopravní zácpy v Praze jsou dílem příčinou nedostupného bydlení v metropoli

Jiří Vančura: Zmírnění jednoho ukazatele rezidenčnímu trhu nepomůže

Česká národní banka (ČNB) od července 2023 zmírní jedno z pravidel pro poskytování hypoték. Jmenovitě jde o limit výše splátek k čistému měsíčnímu příjmu, tzv. ukazatel DSTI. Samotné „změkčení“ jednoho z parametrů pro žadatele o hypotéky trhu však nejspíše výrazněji nepomůže, přestože jde o zásadní parametr, který mnohým blokoval šanci na získání hypotéky, míní šéf nemovitostního financování Trinity Bank Jiří Vančura.

Přečíst článek

Poměr mezi celkovou výší měsíční splátky a čistým měsíčním příjmem žadatele o hypotéku (DSTI) nesměl od dubna 2022 překročit 45 procent a u žadatele mladšího 36 let 50 procent. ČNB s platností od 1. července tento limit zruší.

Hypoteční sazby ovlivňuje především výše základních úrokových sazeb ČNB. Bankovní rada ČNB bude opět rozhodovat o nastavení základních sazeb 21. června. Po květnovém zasedání guvernér ČNB Aleš Michl uvedl, že i na červnovém zasedání bude bankovní rada zvažovat vyšší sazby. Vzhledem k tomu, že guvernér ocenil snahu vlády o konsolidaci veřejných financí, by ČNB podle Sýkory k tomuto kroku nemusela přistoupit.

Inflace v Česku je nečekaně nízká. ČNB může začít snižovat úroky dřív, což by zlevnilo hypotéky

Lukáš Kovanda: Inflace v Česku je nečekaně nízká. ČNB může začít snižovat úroky dřív, což by zlevnilo hypotéky

Inflace v dubnu klesla na 12,7 procenta. Tak nízkou úroveň prakticky nikdo nečekal, ani Česká národní banka. Ta patrně bude nynější čísla interpretovat jako úspěch své měnové politiky z posledního bezmála roku, kdy s inflací bojuje skrze kurz a posilování koruny, píše hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Takto by mělo v budoucnu vypadat Hlavní nádraží v Praze.

Tohle není nádraží, to je pergola z Dubaje. Projekt Dánů na nový Hlavák schytává kritiku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme