Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stavební výroba dál klesá. U nové výstavby bytů je propad až čtvrtinový

Ilustrační foto
ČTK

Stavební produkce v dubnu meziročně klesla o 6,4 procenta. Stavební úřady vydaly o 10,9 procenta stavebních povolení méně, ale orientační hodnota těchto povolení vzrostla o 14,1 procenta. Meziročně bylo zahájeno o čtvrtinu bytů méně. Průmyslová výroba v Česku v dubnu zpomalila meziroční růst na 1,2 procenta po březnovém revidovaném zvýšení o 2,9 procenta, informoval Český statistický úřad (ČSÚ).

Reklama

Stavební produkce meziměsíčně klesla o 3,4 procenta. V dubnu stavební produkce zrychlila svůj meziroční pokles a byla nižší o 6,4 procenta. Nižší byla produkce v pozemním i inženýrském stavitelství.  Výroba v pozemním stavitelství se snížila o 5,3 procenta. Inženýrské stavitelství meziročně kleslo o 9,4 procenta. Naposledy české stavebnictví v meziročním srovnání vzrostlo v lednu, následující tři měsíce klesá.

Stavební úřady vydaly 6 387 stavebních povolení, meziročně o 10,9 procenta méně. Orientační hodnota povolených staveb dosáhla 53,9 miliard korun, a meziročně tak vzrostla o 14,1 procenta.

Počet zahájených bytů meziročně klesl o 24,6 procenta a dosáhl hodnoty 2 685 bytů. Počet dokončených bytů meziročně vzrostl o 40,6 procenta a činil 4 264 bytů. Developeři v uplynulých třech čtvrtletích v Praze nezahájili výstavbu žádné kancelářské budovy.

Rozdíl v cenách mezi novými a staršími byty se postupně zvětší na 30 procent.

Prodej bytů loni propadl o víc než polovinu, ukazují data

Počet prodaných bytů v Česku se loni meziročně propadl o více než polovinu. Z průzkumu České bankovní asociace ve spolupráci s Dataligence, databází informací o nemovitostech v Česku vyplynulo, že prodeje starších bytů klesly o 51 procent, rodinných domů o 49 procent a nových bytů o 57 procent. Jde o nejmenší počty prodejů za deset let. Ceny nemovitostí rostou rychleji než příjmy domácností.

Přečíst článek

Průmysl zachraňuje výroba automobilů

Průmyslová výroba v Česku v dubnu zpomalila meziroční růst na 1,2 procenta po březnovém revidovaném zvýšení o 2,9 procenta. Výroba aut sice stoupla o 30 procent, naprostá většina ostatních průmyslových odvětví ale v dubnu výrobu snížila. Hodnota nových zakázek v dubnu meziročně vzrostla o necelá tři procenta. 

„Stejně jako v předchozích měsících dubnový výsledek průmyslu ovlivnila zejména loňská nízká srovnávací základna ve výrobě motorových vozidel. Průmyslových odvětví, u kterých meziročně produkce vzrostla, však opět ubylo," uvedl Radek Matějka z ČSÚ. Pokles pokračoval zejména ve výrobě ostatních nekovových minerálních výrobků, výrobě základních kovů, hutnictví a slévárenství či v chemickém průmyslu. 

Oživení v dalších odvětvích je zatím daleko

„Dubnové údaje o výkonu tuzemského průmyslu naplnila očekávání v tom smyslu, že výkon může přinejmenším v průběhu letošního jara kolísat oběma směry. Pokud průzkumy sentimentu ze zpracovatelského průmyslu jak z české ekonomiky, tak z Německa a řady dalších evropských zemí dávají spolehlivý signál, tak se na možnost slabších dat z tuzemského průmyslu musíme připravit i pro nejbližší měsíce," komentuje Radomír Jáč, hlavní ekonom Generali Investments CEE.

„Vyhlídky průmyslu pro další období nejsou optimistické. Ačkoli výroba aut má šanci si udržet tempo předchozích měsíců, růst v meziročním srovnání začne hatit postupně se zvedající základna. Aby si průmysl udržel růstovou dynamiku, muselo by nastat oživení v dalších odvětvích. A to se zdá zatím nerýsuje", uvedl Patrik Rožumberský, ekonom, UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia.

Průmysl i zahraniční obchod táhla v březnu výroba aut. Pokles stavební výroby zrychlil

Průmysl i zahraniční obchod táhla v březnu výroba aut. Pokles stavební výroby zrychlil

Tuzemský automobilový průmysl se v březnu pozitivně podepsal pod celkové výsledky průmyslové výroby a zahraničního obchodu ČR. Naopak stavební výroba v březnu zrychlila svůj pokles, vyplývá z aktuálních dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Přečíst článek

Stavebnictví u sousedů si až na Německo vede lépe

Stavební výroba podle údajů Eurostatu v březnu v zemích Evropské unie meziročně klesla o 1,2 procenta. „Stavební produkce v EU27 v 1. čtvrtletí v podstatě stagnovala. Česká republika je svým výkonem mírně pod průměrem EU podobně jako Německo. Naopak Polsko, Slovensko a Rakousko mají produkci meziročně vyšší,“ říká Petra Cuřínová, vedoucí oddělení statistiky stavebnictví a bytové výstavby ČSÚ. Údaje za duben . Eurostat zveřejní podle předběžného harmonogramu za dva týdny.

va měsíce důvěra v českou ekonomiku rostla, ale v květnu se trend otočil.

Květnový propad. Důvěra v českou ekonomiku klesla u podnikatelů i spotřebitelů

Dva měsíce důvěra v českou ekonomiku rostla, ale v květnu se trend otočil. Meziměsíční pokles je o 3,1 bodu na 94,1 bodu. Víru v ekonomiku ztráceli podnikatelé i spotřebitelé. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Meziročně je celková důvěra také nižší, loni v květnu činila 102 bodů.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Stavebnictví se nedaří nastartovat.

Čeští podnikatelé porážejí strach z inflace. Do nového roku vkročili v dobré náladě

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme