Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Zase ty řopíky. Ministerstvo obrany prodává části opevnění

Zase ty řopíky. Ministerstvo obrany prodává části opevnění
Se svolením ÚZSVM
 ČTK

Ministerstvo obrany (MO) prodává další části předválečného pohraničního opevnění. V nyní zveřejněné nabídce je 20 lehkých železobetonových opevnění, známých jako řopíky, a jedno těžké opevnění. Kromě nich se chce úřad zbavit i několika nepotřebných pozemků nebo bytu v pražské Troji. Nabízí 33 položek s minimální požadovanou kupní cenou přes 23 milionů korun.

Reklama

Výběrové řízení na nepotřebný nemovitý majetek vypisuje ministerstvo obrany pravidelně, v únorovém seznamu je 22 položek, které se nepodařilo prodat v minulých řízeních, mezi nimi i deset řopíků a jedno těžké opevnění.

„Přestože jsou všechny situovány na nevlastních pozemcích, přes předkupní právo vlastníků těchto pozemků nic v jejich prodeji nebrání, protože o ně tito vlastníci neprojevili zájem” uvedlo MO. Řopíky k prodeji jsou mimo jiné na Lounsku, na severní Moravě nebo u Mníšku u Liberce.

Součástí únorové nabídky je podle ministerstva také sedm nových řopíků s vlastními pozemky na jižní Moravě v katastru Hrabětic nedaleko státní hranice s Rakouskem a tři řopíky na cizích pozemcích ve východních Čechách a na jižní Moravě.

Úřad nabízí k prodeji také byt 1+kk v pražské Troji s podlahovou plochou 32,8 metru čtverečních a terasou o ploše 16,7 metru čtverečních. Nabízeny jsou i pozemky v Praze-  Michli nebo v Lešanech nad Sázavou a na Lounsku u obce Nečichy.

Tyto útulny budou v budoucnu umístěny na všech turisticky atraktivních lokalitách.

FOTOGALERIE: Čeští turisté plesají. Dostanou možnost pohodlného přespání

Dobrá zpráva pro všechny milovníky turistiky, a že jich v Česku je nepočítaně, je společná iniciativa organizace Via Czechia a Lesy ČR, jejímž výsledkem je projekt útulen usazených ve vytipovaných turistických lokalitách.

Přečíst článek

Další várka bude na jaře

Ministerstvo obrany se zbavuje nepotřebných nemovitostí opakovaně. Další nabídku předpokládá zveřejnit 9. dubna. Jejím obsahem by měly být především dosud neprodané nemovitosti, opět včetně pevnostních objektů. Předpokládá se i zařazení některých nových.

Řopíky vznikaly koncem 30. let minulého století jako součást pohraničního opevnění. Název získaly ze zkratky ŘOP, jež označovalo Ředitelství opevňovacích prací, které výstavbu opevnění řídilo. Jde o malé železobetonové pevnůstky určené pro tři až sedm mužů, opatřené střílnami a pancéřovými dveřmi.

Další várka řopíků na prodej.

Další várka „řopíků“ na prodej. Stát za ně chce pár tisíc

Malé betonové „pevnůstky“ jsou rozesety po celém Česku. A ten, kdo si je chce koupit, nemusí ani sahat hluboko do kapsy. Stejně jako u běžných nemovitostí se i u takzvaných řopíku odvíjí cena od lokality a velikosti pozemku. Setkat se tak můžeme s objekty i za stovky tisíc.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Ceny nemovitostí v Česku se stabilizují

Ceny nemovitostí v Česku se začínají stabilizovat. To si v Německu říci nemohou

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme