Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ceny bytů v metropoli vyhání Pražany do menších měst

Developerský projekt v benešovských kasárnách.
Profimedia.cz
Petra Jansová

Pražský realitní trh se téměř nehýbe. V okolí metropole je naopak poměrně živo. Podle aktuálních dat MM Reality a Bezrealitky jsou tam prodeje nyní na trojnásobku oproti dlouhodobému průměru.

Reklama

„Pražskou situaci bych nazval patovou. Majitelé raději neprodávají, než aby tratili na ceně, a počet transakcí je skutečně nízký. Naproti tomu Středočeský kraj je v prodejích na svých dlouholetých a mnohde i historických maximech,“ uvádí Hendrik Meyer, šéf realitní skupiny European Housing Services a realitní digitální služby Bezrealitky.

Důvod je jednoduchý. Naplňuje se dlouho předpovídaný přesun domácností z Prahy do okolních spádových měst. Ve městech jako Kladno, Beroun, Kolín, Roztoky, Brandýs, Neratovice nebo Benešov se jen za první kvartál prodalo více bytů než za celý rok 2021. A prodeje jsou nyní na trojnásobku oproti dlouhodobému průměru.

 

Bydlení v Praze bude luxus

Podobný vývoj očekává i Vít Soural, šéf analytické společnosti Flat Zone. Bydlet co nejdál od velkého města, ideálně na vesnici, podle něj je a bude nejlevnější variantou bydlení. „Poptávka po bydlení v Praze zřejmě nikdy neopadne, i protože je v hledáčku zahraničních investorů, kteří zde vidí potenciál v dalším růstu cen,“ říká Vít Soural.

Podle něj se bydlení v Praze do budoucna stane luxusem, a poptávka se z ní přelije například právě do Středočeského kraje. „Česko nebude pragocentrické. Podobně jako v Německu zde bude více velkých měst,“ míní Soural.

Tento trend potvrzuje i průzkumu, který pro finanční skupinu ČSOB realizovala agentura Nielsen, z něhož vyplynulo, že více než polovina dotazovaných přemýšlí kvůli vysokým cenám nemovitostí o přestěhování do levnější lokality. Útočiště by přitom hledalo na vesnici 79,1 procenta Čechů, kteří věří, že je bydlení na vesnici dostupnější než to ve městě.

V Praze vznikne největší dřevěný bytový dům v Česku, Radlický dřevák

Realitní trh ožívá. Novostavby zlevňovat nebudou, starší byty už méně razantně

Trh s novými byty ožívá, tvrdí nejnovější analýza společnosti Skanska, Trigema a Central Group. V prvním čtvrtletí se prodalo 650 bytů, o 18 procent více než v posledním čtvrtletí loňského roku.

Přečíst článek

Rozdíly jednotlivých regionů nejlépe ilustruje vývoj cen starších bytů v hlavním městě. Zatímco v Praze se ceny s jarem zastavily ve svém propadu a vzrostly o jedno procento na 113 tisíc korun za metr, ve Středočeském kraji dokonce ceny vzrostly o osm procent a přiblížily se stejné hodnotě jako před rokem.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Josef Šilhánek

Josef Šilhánek: V době stagnace pomalejší povolovací řízení developerům paradoxně pomohlo

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme