Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Ministerstvo prodává zchátralé domy v Klondajku. Chce za ně přes sto milionů

Ministerstvo prodává zchátralé domy v Harrachově. Chce za ně přes sto milionů
Profimedia
 ČTK

Dva zchátralé bytové domy s nájemníky v Harrachově na Jablonecku nabízí ministerstvo financí. Na prodej vyhlásilo veřejnou soutěž. Za domy v zimním středisku chce přes 112 milionů korun. Podle starosty Harrachova Tomáše Vašíčka (SNK - Změna pro Harrachov) nemovitosti postavené v 90. letech pro skláře potřebují zásadní rekonstrukci a jejich cena je nepřiměřená.

Reklama

Cenu domů stanovilo ministerstvo podle vyhlášky na základě účetní hodnoty, kterou navýšilo zhruba o deset procent. Jeden dům se nabízí za bezmála 46 milionů korun, druhý je ještě o 20 milionů dražší. Cena za byt tak v průměru vychází na 7,5 milionu korun. Pro srovnání ceny bytů v Harrachově začínají podle realitních makléřů zhruba od pěti milionů korun za garsonku, byt 2+kk lze pořídit za ceny kolem šesti milionů korun, záleží na stáří a vybavení. V případě nových projektů může zájemce za byt zaplatit i 19 milionů korun.

Oba domy postavené v 90. letech pro skláře potřebují podle starosty zásadní rekonstrukci. „Ty baráky jsou ve špatném technickém stavu, musí se odstranit balkony, které jsou neopravitelné. Podle posudku, který máme, se do těch domů musí investovat tak 70 milionů korun, aby nějak fungovaly,” řekl Vašíček. Rekonstrukci podle něj potřebují střechy i další části domů, které jsou po 30 letech ve špatném stavu. Komplikací pro případného investora je podle starosty také to, že domy stojí na pozemcích, které nepatří státu, ale městu.

Byt na investici. Nejvíc se vyplácí koupě těch nejmenších v centru Prahy

Jaké byty a kde se nejlépe pronajímají? A o kolik v průměru zdražilo nájemné? Odpovědi přináší čerstvá data realitního portálu Sreality.cz.

Přečíst článek

Právní tahanice v Klondajku

Dva domy s 15 byty v místní části zvané Klondajk patřily původně městu. Soud je ale v roce 2021 přiřknul státu v rámci vypořádání závazků po privatizaci státního podniku Crystalex z 90. let minulého století. Po převzetí předložil stát nájemníkům nové smlouvy s tržním nájemným, které bylo až pětkrát vyšší než to, co lidé platili do té doby. Navíc žádal doplatit nájemné za předcházející období, často až statisíce korun. To nájemníci - většinou senioři, invalidé nebo samoživitelé - odmítli a postavila se za ně i radnice.

V reakci podal loni na jaře Harrachov žalobu, kterou se domáhal zbourání domů. Podle vedení města nemá ministerstvo k jejich užívání takzvaný právní titul, na uvolněném stavebním pozemku chtěla radnice vybudovat nové nízkoenergetické bydlení pro obyvatele obou domů. Stát pak ve sporu ustoupil, nájemné zvýšil jen o pětinu a nájemníci dostali podle Vašíčka nájemní smlouvy na dobu neurčitou. Případný zájemce o koupi musí podle starosty počítat s tím, že má město na domy předkupní právo. Navíc domy v 90. letech Harrachov převzal rozestavěné a dokončil je, tyto peníze tak může po kupci požadovat.

Centrum saské metropole Drážďany

Byty nejsou hotely! Z centra Drážďan mohou brzy zmizet rekreační pronájmy

Nájemníci mají přednost před turisty, rozhodla saská vláda. Města budou moci zakázat krátkodobé pronájmy. Majitelé bytů v atraktivních částech měst se proti tomu bouří.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Central Group vystaví na Žižkově 370 nových bytů

Nákladové nádraží na Žižkově se rychle mění. Central Group zde postaví stovky nových bytů

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme